Ideella uppdrag

 

Här finner du alla våra styrelser, kommittéer och grupper. Hör av dig till Valberedningen om du är intresserad av att engagera dig i någon av alla våra verksamheter!

Under vissa grupper står det Söker Medlemmar“, de grupperna är i extra behov av fler medlemmar. Var inte rädd för att kontakta Valberedningen om du är intresserad av att sitta i en verksamhet som inte aktivt letar medlemmar. Under de första månaderna av året är det vanligt att det finns många lediga platser då årsmötena/stämmorna sker mellan mars-maj. 

I vissa fall kan man gå med i en grupp när som helst, men vanligast är att man går med efter ett årsmöte/stämma. 

Vill du skapa en ny grupp/kommitté? Maila halland@4h.se så löser vi det! 

Ledare

Vi behöver alltid ledare som vill engagera sig i vår verksamhet. Att vara ledare inom 4H är ett ideellt uppdrag där man tillsammans med andra får leda och utveckla vår verksamhet för barn och ungdomar mellan 7-25 år. Vad för typ av aktiviteter klubben anordnar är upp till medlemmarna.

Om du är intresserad tar du kontakt med någon av våra instruktörer så berättar de mer om verksamheten samt vilka klubbar som är i behov av nya/fler ledare.

Grupp / Kommitté / Styrelse

I Hallands 4H letar vi ofta efter fler medlemmar som vill sitta med i styrelser, grupper och kommittéer. Sitter man med i en styrelse/grupp/kommitté har man stora möjligheter att påverka vår förening på många olika sätt. Vi har en hel del olika verksamheter att engagera sig i. Spana in dem lite längre ner på den här sidan.

Funktionär

Hallands 4H arrangerar varje år flera evenemang som kräver funktionärer. Att vara funktionär är perfekt om man vill vara med och stötta 4H men inte vill binda upp sig i en styrelse, etc.

Du är alltid välkommen att höra av dig om du någon gång vill ställa upp som funktionär på något av våra evenemang. På våra större evenemang, framförallt de Stättareds 4H arrangerar, behövs det alltid fler funktionärer.

Rix18_Alma-Bengtsson_Bildspel

Våra verksamhetsgrupper

Länsförbundsstyrelsen

Länsförbundsstyrelsen är den mest övergripande styrelsen i Hallands 4Hs. Det är denna styrelse som tar några av de mest betydelsefulla besluten för Hallands 4H. Deras viktigaste uppgift är att se till så att verksamheten i Hallands 4H fungerar. De jobbar även mycket med att utveckla och förbättra föreningen. För att klara av sina uppgifter och nå sina mål har de hjälp av kretsarna och verksamhetsgrupperna.

Sitter man med i denna styrelsen kan man förvänta sig att få jobba med några av Hallands mest aktiva och engagerade 4H:are, vilket är väldigt lärorikt och roligt. Man har även större möjlighet att påverka verksamheten för hela föreningen.

Styrelsen passar perfekt för dig som är engagerad och gillar utveckling. Extra bra är det om du varit aktiv några år. Många styrelsemedlemmar har börjat sin resa i en klubbstyrelse och med åren jobbat sig uppåt.

Läs mer om vilka som sitter i Länsförbundsstyrelsen idag här. 

4H-Gårdar

Stättareds 4H-Gård
Styrelse

Hallands största 4H-gård Stättared lockar årligen tusentals besökare och arrangerar många aktiviteter. I styrelsen har de ansvar för gårdens verksamhet, personalen samt många av de aktiviteter som arrangeras på gården. Ett exempel är Tomtar och troll som har blivit ett årligt succéevenemang!

Som medlem i styrelsen för Stättareds 4H-gård får man vara en del av en stor verksamhet med många aktiviteter och mycket uppmärksamhet.

Läs mer om Stättared här. 

Ästad 4H-Gård
Styrelse

Som medlem i styrelsen för Ästad 4H-gård har man det övergripande ansvaret för fastigheten, vissa aktiviteter samt ser till så att 4H-gården är attraktiv för skolor och föreningar att hyra. Under sommaren har det sedan 30-talet arrangerats mycket lägerverksamhet. Under resterande delen av året hyrs gården av både skolklasser och privatpersoner.

Som medlem i denna styrelse har man förmånen att påverka en av våra mest populära gårdar när det kommer till aktiviteter för våra medlemmar.

Läs mer om Ästad 4H-gård här. 

Kretsstyrelser

Fjäres 4H
Kretsstyrelse

I Fjäre kretsstyrelse har man ansvar för klubbarna och aktiviteterna runt om i Kungsbacka. Fjäre-krets har funnits i många år och ligger i startgroparna för att bli något riktigt bra! Fjäre har en del aktiva medlemmar och en ny 4H-klubb har precis startat i området.

Som medlem i denna styrelsen får man vara med och utveckla Fjäre 4H-krets till en stor och aktiv krets. Potentialen för att lyckas är väldigt stor!

Passar perfekt för dig som vill samarbeta med andra och samtidigt skapa något kul. I vår förening finns bara möjligheter och inga idéer är för svåra att genomföra. Passar även bra för dig som kanske tidigare suttit med i en klubbstyrelse och nu vill utveckla dina kunskaper.

Söker medlemmar

Varbergs 4H
Kretsstyrelse

Varbergskretsen är Hallands största 4H-krets med mycket aktiviteter och aktiva klubbar. Styrelsen ansvarar för att klubbarna i kretsen fungerar genom att stötta dem och anordna roliga aktiviteter för medlemmarna. Till sin hjälp har de våra olika kommittéer som du finner längre ner på den här sidan.

Som medlem i denna styrelse får man vara med och driva en av Hallands mest aktiva kretsar med många aktiviteter. Att kretsen är störst innebär inte att det är svårare, snarare tvärtom.

Denna styrelse passar bra för dig som vill utveckla dina kunskaper och skapa samarbeten mellan olika klubbar.

Falkenbergs 4H
Kretsstyrelse

I Falkenbergs kretsstyrelse har man det övergripande ansvaret för klubbarna i kretsen. Sedan några år tillbaks har man haft ett starkt samarbete med Varbergskretsens styrelse, vilket fungerar väldigt bra.

Som i alla andra kretsar kan man förvänta sig lite mer ansvar men även mer frihet till att påverka verksamheten.

Denna styrelse passar bra om du vill utveckla dina kunskaper och samtidigt ta nästa steg i din “4H-karriär.”.

Söker medlemmar

Höks 4H
Kretsstyrelse

I Höks kretsstyrelse har man det övergripande ansvaret för att kretsens klubbar fungerar genom att stötta dem och anordna roliga medlemsaktiviteter.

Som medlem i denna styrelse kan man räkna med att planera aktiviteter för att skapa en aktiv verksamhet.

Passar bra för dig som vill skapa engagemang och lära dig nya saker.

Verksamhetsgrupper

Utbildningsgruppen

“Lära genom att göra” lyder 4Hs motto. Denna grupp jobbar aktivt med att skapa ledarutbildningar samt utveckla våra medlemmars kunskaper inom olika områden. De anordnar allt från ledarutbildningar till mindre kurser om hur jobbet ser ut i en styrelse, hur vår förening är uppbyggd, mm.

Sitter man med i denna gruppen kan man förvänta sig att planera olika utbildningar och kurser.

En bra grupp att sitta med i om man gillar kunskap och att lära andra.

Ekonomigruppen

Ekonomigruppen jobbar med Hallands 4H:s ekonomi i ett nära samarbete med Länsförbundsstyrelsen. Detta är en av våra viktigare grupper för att vår förening ska fungera så bra som den faktiskt gör. I gruppen sitter delar av länsförbundsstyrelsen tillsammans med personal och erfarna 4H:are med mycket ekonomikunskap.

I denna grupp kan man förvänta sig mycket siffror och matematik.

Passar perfekt om man vill lära sig mer om ekonomi i ett större sammanhang och få en inblick i hur ekonomin ser ut i vår förening.

KÄF-gruppen

KÄF – Kultur Äldre Fritid, fixar roliga kurser för våra äldre medlemmar. Oftast är aktiviteterna för aktiva medlemmar som vi vill peppa extra mycket. Det mest populära projektet som KÄF-gruppen driver är vår F2:a som är en resa till ett europeiskt land.

Vill man sitta med i denna gruppen kan man förvänta sig att få planera en av Hallands 4H:s mest uppskattade ledarresor.

En bra grupp att sitta med i om man vill besöka europeiska länder samt sprida glädje.

Tävlingsgruppen

Tävlingsgruppen anordnar tävlingar vid olika länsarrangemang, t.ex. under Länsförbundsstämman, där tanken är att den vinnande klubben får chans att tävla i 4H-klubbarnas Riksfinal. På senare tid har det dock inte anordnats någon tävling på stämman.

Som medlem i den här gruppen kan man räkna med att få styra upp minst en tävling som eventuellt kommer att avgöra vilka 4H-klubbar som får äran att tävla på 4H-Klubbarnas Riksfinal, då allt fler halländska klubbar vill delta.

Denna grupp passar bra för dig som vill anordna ett enklare evenemang någon gång per år.

Varbergs Lucia

Luciagruppen anordnar evenemanget “Varbergs Lucia”. Gruppen håller i audition och utser den grupp som ska bli årets luciatrupp, har hand om bokningar av framträdanden samt anordnar luciakröningen som hålls i Varbergs Kyrka. Evenemanget lockar många människor och får mycket medial uppmärksamhet.

Som medlem i denna grupp kan man förvänta sig en del planering, möten med fotografer och musikstudios samt möten med olika nyhetskanaler/media.

En härlig grupp att sitta med i om man gillar media och uppmärksamhet samt julmusik redan i oktober.

Internationella-gruppen, England

Våra internationella grupper kan ses som projekt-grupper. Att starta och utse medlemmar till en sådan grupp kräver inget årsmötesbeslut utan skapas när någon/några medlemmar tar initiativ till ett internationellt projekt.

I denna grupp arrangerar vi ett ungdomsutbyte med Young farmers från Devon, England. I höst kommer en grupp från Sverige åka till England för att träffa dem en vecka. Veckan därefter besöker de oss i Sverige under en lika lång period.

Internationella-gruppen, Palestina

När man gör ett internationellt projekt är det vanligt att man bildar ett samarbete med en organisation från det landet man vill besöka. På så vis kan man hjälpa varandra och man kan känna sig trygg under utbytet då man redan har kontakter i landet.

Vår andra internationella grupp arrangerar ett ungdomsutbyte med organisationen Wi’Am från Palestina. Gruppen från Palestina kommer besöka Sverige under februari och Sverige-gruppen åker sedan till dem i slutet av sommaren 2019.

Kommittéer

4H-Företags-kommittén

Att driva företag blir allt mer populärt och i 4H har vi lång erfarenhet av detta. 4H-företagskommittén hjälper och stöttar våra 4H-företagare och ser även till så att de får möjlighet att ställa ut och sälja på olika evenemang.

I denna gruppen kan du räkna med att planera och utföra aktiviteter för våra medlemmar med 4H-företag. Du får även äran att varje år tillsammans med kommittén utse årets bästa 4H-företagare!

Denna kommittén bra om du är intresserad av att driva företag eller vill hjälpa andra som är det.

Arrangemangs-kommittén

Arragemangs-kommitén, även kallad ARKen, anordnar roliga aktiviteter för våra medlemmar. Förutom den traditionella Lisebergsresan i september så planerar och utför de även roliga aktiviteter på våra gårdar under året.

Som medlem i denna kommittén kan man förvänta sig en del planering och väldigt mycket skoj. Den största fördelen är att man får vara med och planera sådant som man själv tycker är roligt!

En bra kommitté att sitta i om man enbart vill arrangera roliga aktiviteter men inte jobba så mycket med styrelsearbete (vilket för övrigt är väldigt kul det med).

Länsläger-kommittén

Länsläger-kommittén arrangerar årligen ett större läger för alla klubbar i Hallands 4H. Under lägret tävlar alla klubbar om “Lägertoppen” som man kammar hem genom att vinna olika deltävlingar, som volleyboll, udda-idrottsgren, dragkamp, mm.

Sitter man med i denna kommitté kan man förvänta sig varierande uppgifter under ett halvårs tid. Exempel på uppgifter är allt från att fixa inbjudningar, boka lokaler och lägerplats till att faktiskt delta på lägret som ledare. Allt för att skapa ett så bra läger som möjligt för våra ca 50 deltagare.

Passar perfekt för dig över 15 år som inte längre får vara med och tävla men ändå vill delta på lägret.

4H-Klubbar

Alla medlemmar i 4H är på ett eller annat sätt medlem i en 4H-klubb. I en klubb arrangeras olika aktiviteter, allt från att paddla kanot och bada till matlagning, bakning och att leka lekar. I en 4H-klubb är det medlemmarna tillsammans med klubbstyrelsen som bestämmer vad som ska göras på aktiviteterna.

Att vara delaktig i sin klubbverksamhet är perfekt om man vill prova på att vara ledare eller att arrangera olika aktiviteter.

Vill du engagerar dig i en klubb? Kontakta då vår personal eller någon i klubben direkt. För att läsa mer om vilka klubbar som finns nära dig – klicka på “4H-Klubbar” uppe i menyn.

Valberedningen

 

Hallands 4Hs Valberedning

Hör av dig till denna valberedningen om du själv är intresserad eller vet om någon som skulle passa till följande styrelse/verksamhetsgrupp.

Ansvarar för:

 • Länsförbundsstyrelsen.
 • Styrelsen för Ästad 4H-Gård.
 • Styrelsen för Stättareds 4H-gård.
 • Utbildningsgruppen.
 • Ekonomigruppen.
 • KÄF-gruppen.
 • Tävlingsgruppen.
 • Varbergs Lucia.

Kontaktuppgifter

(Sammankallande)

Namn: Carl Berthilsson

E-Post:

Mobil:


Det går även bra att maila till halland@4H.se

Varbergs 4Hs Valberedning

Hör av dig till denna valberedningen om du själv är intresserad eller vet om någon som skulle passa till följande styrelse/kommitté.

Ansvarar för:

 • Varbergs 4Hs Kretsstyrelse
 • Arrangemangs-kommittén
 • Länsläger-kommittén
 • 4H-Företagskommittén

Kontaktuppgifter

Oliver Fischer Åsare

E-Post:

Mobil: 


Det går även bra att maila till halland@4H.se.

Tipsa Valberedningen

Tipsa Valberedningen

juli
Utveckla vår hemsida!

Utveckla vår hemsida!

 

Lära genom att göra