4H-företag

Via 4H har våra medlemmar möjlighet att under en kortare period, vanligtvis under sommaren bedriva ett 4H-företag. Genom 4H-företagen får medlemmarna möjlighet att starta ett litet företag där de säljer egen producerade varor eller tjänster. Många av de företag som bedrivs har oftast någon form av anknytning till bakning, odling eller matlagning.

Medlemmarna får via sina företag lära sig mer om ekonomi, bokföring och försäljning vilket man på många sätt har nytta av hela livet. Utöver detta får medlemmarna även möjlighet att driva ett projekt från idé till verklighet, vilket i många anseenden kan ses som den viktigaste lärdomen.

IMG_9398 (2)

Hur startar man ett 4H-företag?

Att starta ett 4H-företag är lätt! Först behöver du en idé, sen behöver du en 4H-företagsbok (bokföringsbok). I 4H-företagsboken fyller du i information om ditt 4H-företag, vad du har gjort och hur det har gått. Beställ en genom att kontakta 4H-företagsledaren i din klubb eller Expeditionen: halland@4h.se – helt gratis!

Vill ni få fler 4H-företag i er klubb? Börja med att utse en 4H-företagsledare som samordnar 4H-företagarna. Ha en träff där ni pratar om, visar och ger exempel på 4H-företag. Glöm inte bort att registrera 4H-företagarna till expeditionen (halland@4h.se)! När 4H-företagen är igång kan det vara bra att göra hembesök hos 4H-företagarna. Då får 4H-företagarna möjlighet att ställa frågor och få vägledning i sitt 4H-företag. Vanligtvis gör man två stycken, en under och en efter sommaren.

Pumpaodling

Namnlöst-2

Bröderna John och Frans Alness från Sibbarp 4H-klubb har ett gruppföretag ihop där de odlar pumpor.
I år har sniglarna varit i farten så de blev inte riktigt samma skörd som vanligt. För att ta igen förlusten på skörden gjorde även bröderna insektshus till våra små vänner.

Vilken problemlösningsförmåga och kreativitet!

Ella Skapar

Ella bakar

Ella skapar och drivs av Ella 13 år från Valinge 4H-klubb.

Inom hennes företag gör hon mycket tårtor och andra bakverk. Under somrarna brukar hon även sälja nybakta frallor i närområdet.

Vill man kontakta Ella gör man det lättast via hennes Instagram: ellaskapar

Utveckla vår hemsida!

Utveckla vår hemsida!

 

Lära genom att göra