Att driva en 4H-klubb

Den här sidan är för dig som på ett eller annat sätt driver eller engagerar dig i en 4H-klubb. Här samlar vi bra information om hur du kan driva och utveckla din klubb.

Ifall du själv har bra tips och idéer på hur man kan bedriva och utveckla klubbverksamheten får du gärna höra av dig till oss via mail. Maila dina tips och idéer till Halland@4H.se, det uppskattas väldigt mycket!

Höra gärna av dig ifall du behöver hjälp med din klubb. Vi hjälper gärna till med allt från att skicka ut mötesinbjudningar, utbilda ledare till att hjälpa till med ekonomin.

Hemsida-covers_1
Rix19_Gotland_2019_Alma_Bengtsson_024_web

Arrangera träffar

En klubbs främsta uppgift är att arrangera roliga träffar och aktiviteter för klubbens medlemmar. Vad klubben ska hitta på kan variera mycket beroende på medlemmarnas ålder och intressen.

I en klubb med medlemmar mellan 6-10 år är det oftast ett större intresse för olika typer av lekar, medan för medlemmar som är mellan 11-17 år är finns det ett större intresse för att paddla SUP eller kanot.

Tre tips för bra aktiviteter

  • Låt medlemmarna vara med och bestämma.
  • Ha träffarna kontinuerligt. De flesta klubbarna träffas varje alt. varannan vecka.
  • Turas om att hålla i aktiviteterna. Det främjar både ledarskapet hos medlemmarna och ansvaret fördelas på ett bättre sätt.

Behöver ni inspiration?
Här finns 100 roliga klubbaktiviteter!

Ästad_2014_Hampus_Brink_02

Hitta lokal

De flesta Halländska 4H-klubbarna har en klubblokal de arrangerar sina träffar i. Att ha en lokal eller en plats där verksamheten kretsar kring är bra på flera sätt. Genom att ha en förutbestämd plats är det lättare för nya medlemmar att ansluta.

Tre tips för en bra klubblokal

  • Det är bra att ha en lokal som antingen ligger nära medlemmarna så de kan cykla till klubblokalen, alt. att medlemmarna själva kan åka dit med kollektivtrafik.
  • Försök hitta en plats där man både kan arrangera träffar inomhus och utomhus.
  • Det finns många bra och gratis lokaler. Försök att hålla hyran nere för att inte behöva lägga klubbens pengar på tråkiga utgifter.

För de klubbar som bedriver verksamhet i närheten av en bygdegård kan ett bra första steg vara att höra av sig till dem. De brukar alltid vara hjälpsamma och tillmötesgående!

Läger_Ästad_Halland_Alma_Bengtsson_MG_7026_web

Utbilda ledare

Att vara ledare i en klubb är väldigt roligt och lärorikt. Genom att arrangera och hålla i en klubbaktivitet kan man lära sig väldigt mycket. Men för att att bli riktigt bra ledare är det bra att gå en ledarskapsutbildning.

Hallands 4H arrangerar varje år två ledarutbildningar. Ledarutbildning steg 1 och steg 2. Är man en aktiv ledare i en klubb är de två utbildningarna väldigt bra att gå för att dels lära sig mer om ledarskap, men även för att träffa andra ledare inom 4H.

Även vår samarbetspartner Studiefrämjandet arrangerar bra utbildningar inom både ledarskap, ekonomi, projektledning och mycket annat som kan vara till nytta när man bedriver en 4H-klubb.

Rix19_Gotland_2019_Alma_Bengtsson_180_web

Arrangera klubbläger

De allra flesta klubbar arrangerar vanligt vis ett eller två klubbläger per år, oftast i anslutning till terminsavslutningarna. Dessa klubbläger brukar stärka gemenskapen och tryggheten bland medlemmarna väldigt mycket, vilket bidrar till bättre klubbverksamhet.

Ett klubbläger behöver inte vara speciellt svårt eller dyrt att arrangera. Oftast arrangeras de i klubbens klubblokal, på någon av våra 4H-gårdar eller utomhus där deltagarna sover i tält.

Läger_Ästad_Halland_Alma_Bengtsson_MG_7073_web

Tävla med klubben

I Halland finns det ett fler tal olika klubbar. En rolig aktivitet är att tävla mot andra klubbar. Varbergs kretsen arrangerar varje år ett länsläger där alla klubbarna möts, sover i tält och tävlar mot varandra i olika grenar. Grenar så som volleyboll, kanotrace, udda idrottsgren, mm. Den klubb som samlar ihop flest poäng vinner den så kallade lägertoppen.

Även riksförbundet arrangerar varje år en tävling som heter klubbarnasriksfinal där klubbar från hela Sverige möts och tävlar mot varandra.

Läger_Ästad_Halland_Alma_Bengtsson_MG_6946_web

Ekonomi

En förutsättning för att bedriva bra klubbverksamhet är att ha en stabil ekonomi att stå på. För att få koll på ekonomin är ett bra första steg att göra en budget. Att göra en budget behöver inte alls vara svårt och om ni tycker det är svårt så ta gärna hjälp! Det finns många inom 4H som gärna hjälper er med ekonomin.

De allra flesta Halländska 4H-klubbarna får in sina grundintäkter via Lokaltaktivitetsstöd, medlemsavgifter och bidrag från länsförbundet. För att få ihop extra pengar till roliga aktiviteter brukar de flesta klubbar få in extrapengar genom att arrangera poängpromenader samt sälja bingolotter, Varbergskort och andra typer av lotter.

Läger_Ästad_Halland_Alma_Bengtsson_MG_7470_web

Locka medlemmar

En förutsättning för att bedriva bra verksamhet är att ha engagerade medlemmar i sin klubb. För att få fler medlemmar till klubben kan det vara bra att skicka ut lappar i bygden, be medlemmarna att själva prata med kompisar och att prata om vår verksamhet i skolan. Detta brukar resultera i att det kommer fler medlemmar till klubben.

När de nya medlemmarna väl har anslutit är det viktigt att se till att de känner sig trygga och att de blir en del av gemenskapen. Tänk på att det är lättare att behålla tidigare medlemmar än att skaffa nya.

Rix19_Gotland_2019_Alma_Bengtsson_181_web

Inspireras av andra

När man har varit engagerad i en klubb kan det vara lätt att göra som man alltid har gjort. Därför kan det både vara nyttigt och väldigt roligt att delta på någon annan klubbs klubbaktiviteter. På så sätt får ni träffa andra medlemmar i närliggande klubbar och ni får ny inspiration.

Ett tips kan vara att komma överens med en närliggande klubb att ni deltar på varandras klubbaktiviteter någon gång per termin.

Läger_Ästad_Halland_Alma_Bengtsson_MG_6964_web

Fika är viktigt

Det finns ett ordspråk som lyder “ett möte utan fika är inget möte” och det är väldigt sant. Om ni inte redan gör det, bjud på lite fika under klubbaktiviteterna. Det behöver varken vara dyrt eller speciellt svårt. Genom att bjuda på fika blir alla som deltar på lite bättre humör.

Ett tips kan vara att under en klubbträff ha bakning som aktivitet. På så sätt fyller ni upp ert fika förråd och en eller flera medlemmar kan vara ansvariga för att ta med fikan till varje klubbträff.

Utveckla vår hemsida!

Utveckla vår hemsida!

 

Lära genom att göra