Rix19_Gotland_2019_Alma_Bengtsson_024_web

Att driva en 4H-klubb

Den här sidan är för dig som på ett eller annat sätt driver eller engagerar dig i en 4H-klubb. Här samlar vi bra information om hur du kan driva och utveckla din klubb.

Ifall du själv har bra tips och idéer på hur man kan bedriva och utveckla klubbverksamheten får du gärna höra av dig till oss via mail. Maila dina tips och idéer till Halland@4H.se, det uppskattas väldigt mycket!

Höra gärna av dig ifall du behöver hjälp med din klubb. Vi hjälper gärna till med allt från att skicka ut mötesinbjudningar, utbilda ledare till att hjälpa till med ekonomin.

002_POL_040_003
220729_AlmaBengtsson_Rix22_Halland_0379_web

Aktiviteter

En klubbs främsta fokus kretsar kring att arrangera roliga aktiviteter. I de flesta klubbar så turas medlemmarna om att arrangera roliga aktiviteter för varandra, medan i andra klubbar finns det några utnämnda ledare som ansvarar för aktiviteterna. Oavsett är det viktigt att alla medlemmar får komma med idéer och alla bestämmer tillsammans.

Ästad_2014_Hampus_Brink_02

Klubblokal

De flesta Halländska 4H-klubbarna har en klubblokal de arrangerar sina träffar i. Att ha en lokal eller en plats där verksamheten kretsar kring är bra på flera sätt. Genom att ha en förutbestämd plats är det lättare för nya medlemmar att ansluta. För de klubbar som bedriver verksamhet i närheten av en bygdegård kan ett bra första steg vara att höra av sig till dem.

kelly-sikkema-v9FQR4tbIq8-unsplash

Ekonomi

En oerhört viktig del i klubbens verksamhet kretsar kring ekonomin. Många klubbar har flera olika utgifter och inkomster, vilket är nödvändigt för att kunna bedriva bra verksamhet. Därför är det väldigt bra att skapa en budet. På sidan här nedan har vi samlat en hel del olika tips på hur ni kan få en bra ekonomi i er klubb med både viktiga inkomster och utgifter.

jaime-lopes-0RDBOAdnbWM-unsplash

Årsmötet

En grundförutsättning för att klubben ska kunna bedriva verksamhet är att klubben varje år arrangerar ett årsmöte. Under årsmötet bestämmer medlemmarna tillsammans vilka som ska sitta i styrelsen, lägger fram en budget för det kommande året och bestämmer vad klubben ska hitta på under det kommande året. Årsmötet är det viktigaste mötet på hela året, det är där medlemmarna verkligen får tycka till.

devonutbytet

Medlemmar

Vad är en klubb utan dess medlemmar? Förmodligen ingenting! En viktig del i att bedriva en klubb är att värna om de medlemmar som finns i klubben så att de vill stanna kvar och bedriva verksamhet. Det är även viktigt att ständigt få fler medlemmar så att klubben utvecklas på bästa sätt. Här nedan kan du inom kort läsa hur ni kan tänka för att både bevara de medlemmar ni har, men även få fler!

Ledare 1

Utbilda ledarna

Ledarna är oftast de som håller ihop klubbens verksamhet, det är de som håller i aktiviteterna och ser till att alla mår bra samt att alla har kul. Ledarskap är både väldigt roligt, men kan också vara väldigt svårt. Därför har Hallands 4H ett flertalet olika utbildningar för att säkerställa att vår verksamhet håller en hög kvalitet samt för att våra medlemmar ska få rätt förutsättningar för att utvecklas.

Rix19_Gotland_2019_Alma_Bengtsson_009_web

Tävla med klubben

I Halland finns det ett fler tal olika klubbar. En rolig aktivitet är att tävla mot andra klubbar. Varbergs kretsen arrangerar varje år ett länsläger där alla klubbarna möts, sover i tält och tävlar mot varandra i olika grenar. Grenar så som volleyboll, kanotrace, udda idrottsgren, mm. Den klubb som samlar ihop flest poäng vinner den så kallade lägertoppen. Att tävla är ett kul sätt att träffa andra medlemmar från andra klubbar.

img_6002

4H-företag

En rolig aktivitet i klubbarna är att bedriva 4H-företag. Genom företagen får medlemmarna möjlighet att själva bedriva småskaliga företag eller projekt där de går från idé till handling. Genom 4H-företagen får medlemmarna kunskaper och erfarenheter inom försäljning, ekonomi, entreprenörskap och projektledning vilket är oerhört värdefullt. Dessa erfarenheter kan man sedan ta med sig i alla delar av livet.

Rix18_Tranås_2018_Alma_Bengtsson_144

Styrelsen

Alla klubbar har varsin styrelse som är ansvariga för klubbens verksamhet. Allt ifrån att de aktiviteter som har planerats blir av, att medlemmarna i klubben trivs, att ekonomin går bra och mycket annat. Klubbstyrelsen består av några välvalda medlemmar som har blivit förtroendevalda under klubbens senaste årsmöte. En väl fungerande styrelse är oftast en grundpelare för att resterande delar av klubben ska fungera.

juli
Utveckla vår hemsida!

Utveckla vår hemsida!

 

Lära genom att göra