samuel-bryngelsson-dWHtwGV9EUU-unsplash

Tjäna pengar till klubben

Som klubb är man alltid behov av extra pengar för att göra roliga aktiviteter, köpa fika, betala hyran, med mera. På den här sidan har vi samlat information om hur er klubb kan tjäna extra pengar till klubben.

samuel-bryngelsson-sxaCHsKpg3Y-unsplash

Grundläggande inkomster till klubben

Medlemsavgifter

Ett bra sätt att få in pengar till klubben är att ha en medlemsavgift. Det skapar en trygg och grundläggande inkomst varje år per medlem. Inom 4H är medlemsavgiften uppdelad i tre delar, en del till riksförbundet, en del till länsförbundet och en del till klubben.

Det är under klubbens årsmöte som ni beslutar om hur stor er klubbdel i medlemsavfiten ska vara. De flesta klubbar har en klubbavgift på ca 100kr.

Lokaltaktivtetsstöd

En viktig grund i klubbarnas finansiering är kommunernas bidrag för lokalt aktivitetsstöd. Lokalt aktivitetsstöd är pengar klubben får genom att arrangera aktiviteter och bidraget ansöks om två gånger per år.

Följande regler gäller inom Varbergs kommun för en godkänd aktivitet

 • Minst 3 och max 30 deltagare i bidragsberättigad ålder 7-25 år  (ledare i bidragsberättigad ålder får  räknas som deltagare en gång per dag).
 • Aktiviteten/gruppen har minst en ledare.
 • Ledaren får ej vara ledare för flera grupper under samma tid.
 • Aktiviteten ska vara minst en timme med gemensam samling och avslutning.
 • Aktiviteten ska vara planerad och beslutad av styrelse, sektion eller medlemsmöte.
 • Aktiviteten genomförs i föreningens regi.
 • Bidrag ges en gång per dag och deltagare inom samma förening.
 • Ej kommersiella arrangemang i föreningens regi, t e x bingo, dans, basar m m.
 • Ej studiecirklar anordnat av studieförbund.
 • Ansökan och digital närvaro- och aktivitetsrapportering skall ske i kommunens e-tjänst ”Aktivitetsstöd”.
 • Föreningar kan bli uttagna för kontroll och stickprov.

För mer information från Varbergs kommun, läs mer här. 

Extra pengar från Hallands 4H

INKOMSTBRINGANDE 4H-ARRANGEMANG

Hallands 4H vill gärna att klubbarna ska sprida information om 4H. Därför kan klubben få bidrag för detta. Om ni planerar att sälja något för att få in pengar till klubben, passa då på att söka Inkomstbringande 4H-arrangemang! Då kan Hallands 4H ge klubben bidrag för halva vinsten som klubben gör under arrangemanget (men max 2500kr).

Om ni inte planerar att sälja något under arrangemanget, sök då istället 4H-dag. Under en 4H-dag delar man endast ut information om 4H och kanske håller någon aktivitet, men det säljs inget under dagen.

 

Innan arrangemanget

Om ni vill arrangera ett inkomstbringande 4H-arragemang ska ni rapportera in till Hallands 4H när ni planerar att ha det. Vi vill då veta datum, tid, plats samt ansvarig kontaktperson och aktiviteter. Man rapporterar lättast genom att maila till Ekonomi.halland@4H.se.

 

Efter arrangemanget

När 4H-arrangemanget är över behöver ni redovisa eventet. Fyll då i dokumentet Redovisning av Inkomstbringande 4H-arrangemang som vi har skickat till er och skicka till Hallands 4H. Läs gärna igenom dokumentet innan ert event, så vet ni vad ni kan behöva tänka på. Redovisningen ska skickas in senast en månad efter eventet och lämna då också in era kvitton.

 

Regler

För att Hallands 4H ska se det som en inkomstbringande 4H-arrangemang ska kraven här nedan uppfyllas:

– Information om 4H ska delas ut till allmänheten.

– Det ska tydligt synas att det är 4H som anordnar aktiviteten.

– Aktiviteter, försäljning och lotterier (ex. lottring) som ordnas av klubben själv är godkänt, men inte lotterier eller annan försäljning som är anordnade av annan part som till exempel Sverigelotter, lokala rabattkort eller liknande.

 

Tips på information att dela ut

Det finns mycket information att dela ut. Klubbens (och andra klubbars) mötesplanering är den viktigaste att dela ut. Andra exempel på information som kan delas ut är: läns- och kretsbroschyrer, broschyr om vad 4H är, broschyr om att starta ny 4H-klubb.

Vill ni ha tips på hur man ordnar en riktigt bra 4H-dag? Kontakta Hallands 4H! Ett allmänt tips för en lyckad 4H-dag är att faktiskt prata med de som verkar intresserade, och är i rätt målgrupp. Ni kan be dem att skriva ner sina kontaktuppgifter ifall de verkar intresserade. Då kan ni ringa, eller ännu bättre, träffa dem strax innan nästa 4H-träff. När nya medlemmar kommer på träffen se till att de känner sig välkomna.

logo3-1024x576

Sälj med Newbody

Newbody Family består av tre varumärken, som ni säljer samtidigt i katalog eller webbshop. Det gör att ni alltid kan erbjuda era kunder någonting nytt. Det blir ännu enklare att tjäna pengar, helt enkelt.

1219089_1024

Sälj med Folkspel

Bingolotter, Sverigelotter, BingoLottos julkalender och BingoLotto prenumeration har alla goda marginaler för dig som säljer. Tack vare sina välkända varumärken och fina vinstchanser är produkterna också lättsålda.

220729_AlmaBengtsson_Rix22_Halland_0282_web

Lokaltaktivitetsstöd

En viktig grund i klubbarnas finansiering är kommunernas bidrag för lokalt aktivitetsstöd. Lokalt aktivitetsstöd är pengar klubben får genom att arrangera aktiviteter och bidraget ansöks om två gånger per år.

juli
Utveckla vår hemsida!

Utveckla vår hemsida!

 

Lära genom att göra