Under 2018 firade Sveriges 4H 100 år och här finner du några av våra bästa minnen under dessa år.

Har du ett eget minne som du vill ha med? Kontakta Hampus Brink på hampus.brink@4h.se

Lägereldarna

Det är svårt att bara välja ut ett bra minne när det så mycket som man fått göra. Rest hit och dit men inget slår alla mysiga kvällar framför brasan. Med en sleten brassestol och gosig filt runtom sig under bar himmel till sånger att sjunga natten lång med alla underbara vänner. Finns inget bättre. – Ronja Petersson, Sibbarp

Lägereld

F2:a – Island 2018

Vi vaknade och ut genom fönstren såg man snötäckta bergstoppar. Det friskade upp morgonen innan man ens hann lämna sängen. Sedan ut genom ytterdörren andades man in dagens första fräscha andetag. Man kunde känna äventyren i lungorna. Kurser i flera bassänger på Reykjaviks äldsta badhus, mys med islandshästar (trots min lätta rädsla för hästar), historier och kulturen som berättades av vår guide som var amerikan och maten som var en lika som upplevelse som vattenfallen – hur kan man bara välja ett minne från en resa som kom att forma mig som person?

– Caroline Aronsson, Stamnared

Island

Bästa Busminne

Mitt bästa bus minne var Rix17 i Skåne när jag och Daniel Sjöberg efter en riktig regnig dag plockar ett 50 tal mördarsniglar och går till förstagångsåkarnas tält och bara slänger in sniglarna. Det tog bara någon minut och sedan var dom överallt, i sovsäckar, på kuddar, på tältduken, på packningen. Vi gick därifrån och när förstagångsåkarna kom tillbaka fick fel kille skulden och vi stog där och bara skrattade och sa att vi inte hade något med det att göra.

– Klara Ragnarsson, Sibbarps 4H

Rix17

Mitt bästa 4H-minne är nog en självklarhet, Rix17 men även hela grejen med 4H. Eftersom jag inte gått i 4H så länge så har jag ändå träffat massa helt underbara människor och vänner jag aldrig trott jag skulle få. Så egentligen är det hela gemenskapen inom 4H som är det som betytt mest och som jag skulle säga är hela mitt bästa 4H minne. 4H har gjort mig riktigt lycklig❤️ – Nora Fagermyr

 

 

Klubbodlarna i Mellbys 4H-klubb

20 aktiva odlare mellby 4H

Lägerbus

Vårt bästa 4H minne Vår bästa tid i 4H hittills måste varit i 10-12 års åldern. När vi åkte på alla möjliga kurser så fort det fanns tillfälle. Alla läger vi kunde åka på åkte vi på för att träffa varandra. Vi är en härlig blandning av Sibbarp och Träslöv som tillsammans bildade det fantastiska ”Träbarp”.

Vi hade ett enormt intresse för att busa. Det var planerings möten innan kursen över vad vi skulle beställa för grejer och vad vi skulle packa. Vi planerade allt i detalj som vilken tid buset skulle inträffa, vem/vilka som skulle bli våra offer och hur de skulle ske. Genom åren har vi fyllt 4H-gården med ballonger med mjöl, vi har satt tejp på osthyveln, vi köpte in bajsspray som vi sprayade på toaletterna och i andras rum. Vi hade köpt bajsmousse som både luktade och såg ut som bajs. Det spred vi ut i toalettstolarna och i papperskorgar.

Men det bästa måste nästan ha varit våra karamellfärgsbus. Vi hade med oss en spruta som vi fyllde med grön karamellfärg. Den sprutade vi in i oöppnade mjölkpaket. Vi hällde i röd färg i vattenkannor så att alla trodde att vi hade fått saft. Vi satt vid matbordet bredvid och knäckte oss totalt. En natt smög vi oss ner till köket, där hade vi sedan innan spanat in att de fanns apelsiner i mängder. Då tog vi fram vår spruta med grön karamellfärg och sprutade in färgen i dem. Morgonen därpå har Oliver Brink fått i uppgift att skära upp apelsiner till oss. När han delar sin första apelsin ser han att den är grön inuti och antar direkt att den är möglig och slänger den.

Genom alla år har ledare liksom deltagare fått ta del av vår stora passion för bus. Reaktioner har varit blandade och i många fall mycket uppskattade. Trots detta kom det en tid där busandet inte var riktigt lika spännande längre men vår vänskap är fortfarande lika stark än idag. Allt började som ett mixat volleyboll lag på Länslägret 2012 och sen dess har vi vart på alla 4H arrangemang tillsammans.

– Ellen Svensson och Daniel Sjöberg

Rikslägret 1967

Hur fantastisk är inte denna bilden? 

Bilden togs 1967 i Östhammar på Sveriges 4H/Klubbodlarnas rixläger! På bilden ser vi två fanbärare från Halland under invigningen. På hela lägret deltog ca 800 deltagare från hela Sverige! 

”1967 var jag med på rikslägret i Östhammar. Från Halland var det flest deltagare (150 stycken) och vi hade en fantastisk sammanhållning och enormt roligt på detta läger.” säger deltagaren Eivor Johansson som står till vänster i bilden. 

Britt Axelsson och jag

4H-Kalender för Hallands läns Ungdomsnämnd

Devon-utbytet – Ett minne för livet!

Ett av våra bästa 4H minnen, Devon-utbytet 2013 med Young Farmers Club (den engelska motsvarigheten till 4H).

Hela utbytet började med att ett gäng 4Hare från Halland åkte ner till Devon som ligger i sydvästra England. Väl nere i England kickades resan igång med ett foam party (skumparty)! Ingen av oss från Sverige hade varit på ett foam party tidigare så det var en ny och spännande upplevelse.

Hela veckan i England bodde vi på ett college där vi alla hade varsitt rum med egen dusch och toalett. Varje morgon åt vi frukost i matsalen där det alltid serverades klassisk English breakfast. Dagarna var fyllda med roliga aktiviteter, t.ex. utflykt till stranden där vi åt traditionell Fish & Chips, vandring i Dartmoor National Park, besök i en grotta och studiebesök på en engelsk bondgård. Kvällarna bestod av mycket kortspel, mys och tävlingar (i sann 4H-anda).

Veckan efter kom sedan Devongänget till Sverige. De första dagarna bodde vi på Ästad 4H-gård. Vi var på lammsafari på Öströö, bastade och badade i sjön, spelade kubb och körde Fångarna på Gården på Ästad Vingård. Efter ett par nätter på Ästad var det homestay, där engelsmännen fick bo hemma hos oss och vi planerade en dag av egna aktiviteter. De sista nätterna bodde vi på Stättareds 4H-gård, åkte till Liseberg och körde Varbergs-rally. På kvällarna lärde vi engelsmännen klassiska 4H-lekar, så som Älskade älskling, Sahara, Kniven och Snappa näsduk.

Vi hade två fantastiska veckor under Devon-utbytet där vi fick massa minnen och nya vänner! Om du får chansen att åka på ett utbyte med 4H: TA CHANSEN! Det är värt det!

– Daniel & Alma