Palestina-utbytet

Hallands 4H – Wi’Am

Tanken med utbytet

I Hallands 4H är vi bra på att skapa internationella ungdomsutbyten tillsammans med organisationer som liknar 4H. Tidigare år har vi haft utbyten med organisationer från Uganda, Rwanda och England – nu är det dags för Palestina.

Under hösten 2017 fick vår tidigare verksamhetsledare kontakt med Wi’am i Palestina under ett studiebesök i Betlehem, då hon medverkade i Följeslagarprogrammet. Vi har nu bildat en bra kontakt och påbörjat ett ungdomsutbyte.

Målet är att utveckla samt stärka Hallands 4Hs och Wi’ams ledare i deras ledarskap och internationella förståelse. Vi vill också ge alla inblandade parter en möjlighet att utforska begreppet demokrati och vad det innebär för olika personer. Fokus kommer också ligga på icke-våld och kommunikation.

Vi hoppas att genom våra studiebesök och workshops kring demokrati och kommunikation låta deltagarna få en större förståelse kring dessa ämnen. Vi hoppas att båda parter kommer få förståelse för och kunna diskutera varför fungerande kommunikation är viktigt för en demokrati.

Utöver temat för utbytet vill vi ge de svenska deltagarna en möjlighet till att närmare förstå den rådande konflikten mellan Israel och Palestina. Vi vill även att de får insikt om hur konflikten påverkar personerna som bor i det drabbade området i vardagen.

De Palestinska ungdomarna vill vi ska få utforska det svenska samhället och ge dem en insikt i hur det är att leva här kontra hur deras egen vardag ser ut.

Palestina

Vi kommer att delta på utbytet

Oliver Brink

Arrangör

Jag heter Oliver Brink, 20 år, och kommer från Valinge 4H-klubb. Jag är engagerad lite överallt i 4H. Jag är vice ordförande i Varbergs 4H-krets, sammankallande i arrangemangskommittén, är med och arrangerar detta. Förutom detta är jag även delarrangör för Devonutbytet. Jag har dessutom nyligen blivit anställd på 4H som läns- och kretsinstruktör. Det jag ser framemot med detta utbytet är framförallt att få träffa människor från en annan kultur men också att få lära mig om hur man driver projekt likt detta.Min tandborste är grå med vita ränder. Den har dessutom ett visst produktionsfel som gör den unik!

Hampus Brink

Arrangör

Hampus Brink heter jag, är 20 år gammal och kommer från Valinge 4H-klubb. Det jag ser framemot mest är att få lära mig hur kulturen ser ut i Palestina samt ser hur det är i ett land som i många år har varit i konflikt. Vanligtvis sitter jag som ledamot i Länsförbundsstyrelsen samt i Länslägerkommittén. Är även med i Rixförbundets kommunikationsgrupp. Förutom att engagerar mig i 4H så pluggar jag 100% på Filmarbetarutbildningen i Trollhättan vilket är kul då största delen av utbildningen består av praktik ute på riktiga filminspelningar. Har en hel del tandborstar – en vit el-tandborste, en grå och en blå som används i olika sammanhang.

Ronja Palmblad

Arrangör

Jag heter Ronja Palmblad och är med i Falkenbergs 4H-klubb. Jag är 20 år gammal och har varit aktiv inom 4H sen jag var tolv. Just nu spenderar jag min tid med att planera detta utbytet samtidigt som jag utbildar mig till simlinjeassistent och vikarierar inom äldrevården. Det jag ser mest fram emot med det här utbytet är att få lära känna nya människor, en för mig ny kultur och att skaffa mig nya erfarenheter. Just nu använder jag en vit/blå och en rosa tandborste.

 

Jenny Jönsson

Min tandborste är blå, favoritmaten glass, jag jobbar som arkitekt och är vice ordförande i Hallands länsförbundsstyrelse. Med mina 25 år är jag också gamlingen i gänget! Jag brinner speciellt för vår lägerverksamhet och det fantastiska engagemanget hos våra unga ledare. Det ska bli så spännande att tillsammans med gruppen från Palestina utforska temat om kommunikation och ickevåld samtidigt som vi tar del av varandras kulturer.

Caroline Aronsson

Det är jag som är Caroline! Just nu är jag 20 år gammal och arbetar som personlig assistent. Det ska bli en ovärderlig upplevelse att vara med på utbytet för att möta människor och kulturer. Jag hoppas detta utbytet ska tända en starkare glöd för framtida 4H-arrangemang hos mig. Ps. tandborsten jag använder mest är rosa!

Edvin Bengtsson

Jag är Edvin, 19, snart 20 och därmed den yngste och fräschaste i sällskapet! Jag pluggar restaurang och jobbar även som kock. Tror att jag började i Valinge 4H när jag var 7 år och har varit med sedan dess! Jag är nuvarande inte speciellt aktiv i 4H utöver att jag åker på läger och liknande saker. De saker jag verkligen ser fram emot är hur palestinierna ser på situationen i deras land och hur våra kulturer skiljer sig. Det va allt!

…Ni trodde väl inte jag glömt? Min tandborste är blå!

faruk-kaymak-621584-unsplash

Filip Carlsson

Jag är 21 år gammal, pluggar juridik i Uppsala och är ordförande för Hallands länsförbund av 4H. När jag inte studerar eller håller på med 4H så tycker jag om att syssla med kultur i alla dess former, det vill säga film, musik, mat o.s.v. Något jag ser fram emot med detta utbyte är att uppleva en helt ny kultur. Framförallt ser jag dock fram emot att träffa nya människor och dela erfarenheter. När det kommer till 4H så har jag aldrig brunnit för verksamheten så mycket som jag gör för tillfället. Mina förhoppningar är att den glöden aldrig släcks och att jag kommer att få möjligheter att få vara med och forma organisationens framtid. Min arsenal av tandborstar består av endast blåa sådana.

Emilia Andersson

Emilia Andersson heter jag och är med i Stamnareds 4H-klubb. Jag är 20 år gammal och har varit 4H:are sedan 7 års ålder. Det som jag ser fram emot mest i detta utbyte är att träffa nya människor och ta del av deras kulturer och erfarenheter. Just nu bor jag uppe i Sälen i Dalarna och spenderar mina dagar på skidor som skidlärare. När jag är hemma tycker jag det är väldigt roligt att träna friidrott, där min favoritgren är slägga. Inom 4H har jag en del poster, bland annat sitter jag som ordförande i Varbergs 4H-krets. Sedan är jag med i 4H-företagskommittéen i Varberg och är aktiv i min klubb där jag är ledare. Slutligen har jag en rosa tandborste med blommor på!

Nathalie Andersson

 

Bernard Christensen

21 år, lärare i svenska och jobbar mycket med tacos. Sitter med i styrelsen för Ästad 4H-gård och har spenderat stora delar av uppväxten där. Allt från kurser och klubbläger till lantlivsläger som deltagare 10-12 år och ledare 16 tills nu. Sitter även med i KÄF som arrangerar äldreaktiviteter i länet (däribland F2an). För mig har 4H alltid handlat om vänner och sökandet efter nya, och på senare tid nya perspektiv på saker och ting man ej haft förut. Finns inget bättre tillfälle på jorden att få bägge dessa delar än hos ett gäng störtsköna palestinier. I skrivande stund har jag fått spendera 2 dygn med denna grupp och det här är verkligen en stor anledning jag är aktiv i 4H.

adam-jang-320626-unsplash

Utbytets tema

Demokrati och kommunikation med syfte att främja fred samt icke-våld.

Det här är Wi’Am

Wi’am är en gräsrotsorganisation baserad i Betlehem, Palestina, och har varit verksam sedan 1994. Sedan dess grundande har Wi’am varit en plats för konflikttranformation, åteupprättandet av rättvisa och medling. Denna typ av medling är en kombination av den arabiska traditionen Sulha, som berör försoning, samt olika tankeskolor från runt om i världen.

Wi’am är inte bara en plats för konfliktransformation utan även för fredsbyggande, hållbar utveckling, inflytande och hopp. Vårt arbete är inte bara begränsat på en nationell nivån utan sträcker sig även till de regionala och de internationella nivåerna, i ett försök att sprida en kultur av acceptans och förståelse. Vi försöker att vara ett center av fred och hopp för människor som lever under ockupation och i en värld som är fylld till bredden med rop om orättvisor och förtryck.

– Ur Wi’Ams broschyr. Lär dig mer om deras organisation genom att ladda ned deras broschyr här eller läs mer om dem på deras hemsida, www.alaslah.org.

Wi'Am Logo-500x500

THE DIARY

Change between the days by clicking on the green dots.

February 17th, 2019

Sunday

Wi’Am – Palestine

After a rigorous 34 hours of travel, we arrived at the 4H house in Astad. Well fed and rested, we began our official first day with presentations of our home countries’ organizations. Once we got to know each other a little better, we embarked on our adventure of team building activities where we jumped, helped carry each other and swung from one end of the barn to the other. Regardless of team, those frightened from heights showed great courage and scored against the odds. We finished with no injuries but smiles on our faces and an experience that ultimately bonded us and brought us closer together. We went back to the base to prepare ourselves for the delicious burgers that were in store for us. We finished with such satisfied stomachs and went with great wonder as we marvelled at the Foggy Swedish weather. This day set the bar pretty high for our time in Sweden! We are very excited for the rest of the week.

Rachel Shomali

Hallands 4H – Sweden

After a day with focus on teambuilding I’m full of joy. We got to pep and help each other at Fångarna på gården – it is a great way to get to know each others. So the vibes now in the evening it feels comfortable and chill.

Caroline Aronsson

52396327_249424402600195_7466739638380527616_n

February 18th, 2019

Monday

Wi’Am – Palestine

Today we had fun painting t-shirts , and attending a nonviolence workshop. We also helped in the making of Köttbullar. It was a fun and eventful day.

Aghnar & Jamal

Hallands 4H – Sweden

Kommer inom kort!

Hiaklitten

February 19th, 2019

Tuesday

 

Wi’Am – Palestine

Kommer inom kort!

Hallands 4H – Sweden

The day began with a visit to the office of Varberg municipality. The staff there held a lecture about the different bodies of the Swedish government and how they operate at the municipality. Before we went for lunch we made a quick visit to the embattlements of Varberg fortress. There I, to the best of my abilities, told our guests about some of the history of the fortress and how it has affected the history of Halland county.

We had lunch together with a local group whose focus is to support the Palestinian people and their right to autonomy and national independence. After lunch we engaged in a lot of interesting and somewhat emotional discussions with them. Needing some relaxation after a heavy afternoon, we went bowling! It was a great success, everyone had a really good time.

When we came back to Ästad after a long day of activities we ended the day with some fun games. For example, Tarek taught me a new card game called Mao, which is possibly the most fun card game I have ever played. We also played some board games such as Cards Against Humanity. Overall it was a great day with a great mixture of fun activities and serious subjects. I had a great time, and I think everyone else did too!

Filip Carlsson

Hiaklitten

February 20th, 2019

Wednesday

Wi’Am – Palestine

Kommer inom kort!

Hallands 4H – Sweden

Kommer inom kort!

Hiaklitten

February 21th, 2019

Thursday

Wi’Am – Palestine

Coming soon!

Hallands 4H – Sweden

Since our exchange has, among other things, communication as a theme, we thought it would be a good idea to visit Grimetons Radio Station to see how communication between different countries worked about 100 years ago. Our guide Emma taught us how important the radio station was in the past and how we communicated. Both how the technology worked and how to actually send a message to the other side of the Atlantic.

After our visit to the radio station we went on to Falkenberg and Essity to see how it works at a large factory. There were many, especially those from Palestine, who thought the visit was very interesting as for various reasons there are hardly any factories in Palestine. Beside how they make their products, they also told how their organization is structured, from the CEO down to the employees and on to the customers. We also ate some cinnamon buns for the first time during our exchange!

Then we went on to Stättared to show one of our 4H farms. But before we went to visit the animals we took the opportunity to eat more cinnamon bun and have a quiz about Sweden.

We then finished the day playing the “Djungeltelegrafen”, which is a popular communication game in 4H.

Hampus Brink

WhatsApp Image 2019-02-21 at 22.01.40

February 22th, 2019

Friday

Wi’Am – Palestine

Coming soon!

Hallands 4H – Sweden

We started of the day at Åkulla where we went cross country skiing. This was very fun since surprisingly it was new to almost everyone. Some of us had tried it once or twice and some had never seen snow before. Although we started out collecting bruises from slipping and falling, eventually everyone got the hang of it. Some even became really good and decided to stay a little longer after we had lunch. When we got back we realized that most of us were in need of a shower and some of the Palestine participants started to prepare dinner for tonights international evening. It really smelled good in the kitchen.

At six pm some other members of 4H arrived and we got served a wonderful dish, sadly I can not remember the name of it but it translates to “up side down”. You layer chicken, vegetables and rice in a big saucepan and then you flip it up side down onto a serving plate. After dinner we got to taste and learn more about Arabic coffee and Baklawa, we listened to Arabic music and some of us tried to learn Dabke. Then we decided to tech everyone Oh Susana, an American folk-dance we usually dance at 4H events, since everyone enjoyed it we continued for quite some time. After the visitors had left, me and Jenny decided that this was the perfect time to make a birthday cake. So we ended the night baking, wile the rest of the group played Mao.

Palestina-utbytet_Sverige_2019_Rasha_Alkhmour_03

Följ oss på Instagram via hashtaggen

#ResaMed4H

Stort tack till våra sponsorer och finansiärer

STIFTELSEN KONUNG GUSTAF V:s 90-ÅRSFOND

Stiftelsen Folke Bernadottes minnesfond

Olof Palmes Minnesfond

 

juli
Utveckla vår hemsida!

Utveckla vår hemsida!

 

Lära genom att göra