Kurser höstterminen 2021

  • Begränsat antal platser.
  • Kursen kan komma att ställas in om det är färre än 5 anmälda två veckor innan kursstart.
  • Åldersgränsen för barn gäller från fyllda år eller fyller under kursens gång.
  • Djurskötarkurser sträcker sig ett år (ht 2021-vt 2022), betalning sker halvårsvis.
  • Du behöver vara medlem vid kursstart (310 kr/år), mer info fås vid anmälan.
  • Betalningsinformation fås vid bekräftelse på kursanmälan.
  • ANMÄLAN görs via formuläret här bredvid. 
  • Det går bra att hoppa på en kurs när som under terminens gång, självklart sker avdrag på kursavgifter för passerade kurstillfällen. 

 

Måndagar

16.45-18.15 Djurskötarkurs 8-10 år, 12 ggr, start v. 36. 900 kr – FULLT

15.45-16.30 Djurskötarkurs för dig i särskolan, 10 ggr, start v. 36 (se fliken ”särskola”)

17.00-18.15 Körkurs steg 1, 3 ggr, start v. 35. 400 kr

17.00-18.15 Körkurs steg 2, 4 ggr, start v. 38. 400 kr

Tisdagar

16.30-17.30 Mini 4H 3-5 år, 5 ggr, start v. 36, 500 kr – FULLT

16.30-17.30 Mini 4H 3-5 år, 5 ggr, start v. 42, 500 kr

16.45-18.15 Djurskötarkurs 6-8 år, 12 ggr, start v. start v. 36. 900 kr – FULLT

15.45-16.30 Djurskötarkurs för dig i särskolan, 10 ggr, start v. 36 (se fliken ”särskola”)

 

Onsdagar

16.45-18.15 Djurskötarkurs 8-10 år, 12 ggr, start v. 36 900 kr – FULLT

16.30-17.30 Mini 4H 3-5 år, 5 ggr, start v. 36, 500 kr – FULLT

16.30-17.30 Mini 4H 3-5 år, 5 ggr, start v. 42, 500 kr

15.45-16.30 Djurskötarkurs för dig i särskolan, 10 ggr, start v. 36 (se fliken ”särskola”)

 

Torsdagar

16.45-18.15 Djurskötarkurs MAXI, 10-14 år, 2 grupper uppdelade efter ålder, 12 ggr, start v. 36. 900 kr

15.45-16.30 Djurskötarkurs för dig i särskolan, 10 ggr, start v. 36 (se fliken ”särskola”)

17.00-18.15 Körkurs steg 3, 3 ggr, ojämna veckor, start v. 35. 400 kr

17.00-18.00 Häst vid hand, 12år – vuxna, 2 ggr, start v. 42, 250 kr

 

Fredagar

15.45-16.45 Mini 4H 4-6 år, 5 ggr, start v. 36, 500 kr – FULLT

15.45-16.45 Mini 4H 4-6 år, 5 ggr, start v. 42, 500 kr – FULLT

16.00-17.00 Voltige, 8-11 år, 2 ggr, start v. 35. 250 kr – FULLT

16.00-17.00 Hästkurs för ledare, 2 ggr, start v. 42, 150 kr

 Vad gör vi på kurserna?

 

Djurskötarkurs, här lär vi känna gårdens alla djur och lär oss mer om dem. Vi får både göra i ordning stallet åt dem och ta hand om dem. Bland annat går vi på promenad med fåren, testar bära en höna och borstar hästar. Under kursen lär vi oss om foder, om måttenheter, om bra sätt att röra sig, om djurens liv på gården, vad djurskötarens jobb är samt pratar om hur vi visar respekt och medkänsla för både gårdens djur och våra kompisar. På våren fokuserar vi extra på lamm och killingar och på hösten fokuserar vi extra på höns och grisar.

Du kan gå kursen både som nybörjare och erfaren. Vår verksamhet är prestigelös och låter alla vara med utifrån sina förutsättningar. Det går att ta med en kompis som inte varit på gården tidigare. Det går bra att gå samma kurs flera gången –  vi anpassar innehållet efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan. Vi ser att de tar med tidigare erfarenheter och lär sig nya saker varje gång de är med. På djurskötarkursen utvecklar vi vårt kunnande om djuren tillsammans.

Kursen sträcker sig över 1 år (hösten 2021-våren 2022), betalning sker per termin. Varje termin är 12 ggr med fler tillfällen under de ljusa månaderna.

 

Djurskötarkurs MAXI - En djurskötarkurs för dig som är lite äldre och vill lära dig mer. Under kursen lär vi oss om foder, om måttenheter, om bra sätt att röra sig, om djurens liv på gården, vad djurskötarens jobb är samt pratar om hur vi visar respekt och medkänsla för både gårdens djur och våra kompisar. Vi bygger på det alla tidigare lärt oss och har ett djupare fokus på vad som händer på en gård och är aktiva i livet på gården. På våren fokuserar vi extra på lamm och killingar och på hösten fokuserar vi extra på höns och grisar.

Under kursen kommer de som är intresserade av att bli ledare hos oss och är minst 11 år få lära sig mer om att vara ledare på 4H och får grundläggande djurkunskaper. Vi pratar även genomgående om att vara en förebild för yngre på gården och att vi tillsammans är ansvariga för en bra och trygg miljö både för djur och människor. Det går bra att gå djurskötarkursen även om man inte vill bli ledare, eller om en redan är ledare. Miniledare kan en bli från 11 år genom att gå vår miniledarkurs – mer information om det fås under kursen. Som miniledare är en med och hjälper till i våra grupper med yngre barn och får ta mer och mer ansvar med åldern.

Kursen är för dig från 10 år. Under terminen 2021-2022 kommer vi att dela upp gruppen i två utifrån ålder. Du kan gå kursen både som nybörjare och erfaren. Vår verksamhet är prestigelös och låter alla vara med utifrån sina förutsättningar. Det går att ta med en kompis som inte varit på gården tidigare. Det går bra att gå samma kurs flera gången –  vi anpassar innehållet efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan. Vi ser att de tar med tidigare erfarenheter och lär sig nya saker varje gång de är med. På djurskötarkursen utvecklar vi vårt kunnande om djuren tillsammans.

Kursen sträcker sig över 1 år (hösten 2021-våren 2022), betalning sker per termin. Varje termin är 12 ggr med fler tillfällen under de ljusa månaderna.

 

Mini 4H, en djurskötarkurs för yngre barn. På Mini-4H hälsar vi på alla gårdens djur för att lära oss mer om dem. Vi undersöker, luktar, känner och kommer djuren riktigt nära.  Bland annat gör vi i ordning i stallet, går på promenad med fåren, testar att ha en höna i knät och borstar hästar. Vi får även naturligt med saker så som foderlära, måttenheter, kunskap om alla djuren i familjen och deras liv på gården. Vi pratar mycket om respekt och empati för både djuren och våra kompisar i gruppen. Genom djuren kan vi lära oss mycket även om oss själva – vi blir modiga, självständiga och starka genom umgänget med djuren!

Det går bra att gå samma kurs flera gången –  vi anpassar innehållet efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan. Vi har flera grupper varje termin. Det går att gå i flera av grupperna om en önskar – fyll i ett formulär per kurs.

 

Körkurs vi lär oss sela och tömköra hästarna på körkurs steg 1. På körkurs steg 2 lär vi oss att spänna hästen för vagn och köra. Alla deltagare jobbar praktiskt med hästarna och får direkt använda sina nya kunskaper under kursen. Vi lär oss genom att göra. Efter kursen kan du bli medkörare hos oss eller gå med i vår köravdelning som ordnar egna körträffar på gården för att öva och fortsätta utvecklas.

Steg 3 är för dig som har gått steg 2 och vill fortsätta utvecklas samt få tips och trix.

Inga förkunskaper krävs, steg 1 är från 11 år, även för vuxna. Passar bra för flera i familjen!

 

Hästskötarkurs, inga förkunskaper krävs – kursen passar dig som tycker om hästar och vill lära dig mer. Vi lär oss grundläggande om hästskötsel och hästhantering, kursen är både praktisk och teoretisk. Alla får själva vara med och prova på sakerna vi lär oss – på 4H lär vi genom att göra. Det här är en jättebra kurs för dig som vill börja på ridskola, men även för dig som vill lära dig mer om hästar men tycker bättre om att umgås med hästar än att rida.

Under kursen lär vi oss bland annat vad hästens borstar heter samt vilken som används till vad, hur man sätter på en grimma samt binder upp en häst på säkert sätt och några av hästens viktigaste kroppsdelar. Vi pratar även om foderlära, hästars sjukdomar, deras utrustning och hur hästar beter sig med varandra.

Efter avslutad kurs har du tagit hästkörkort grön.

 

Käpphästkurs. Kursen kräver inga förkunskaper eller någon egen käpphäst. Kursen passar alla 7-10 år, vare sig du redan har käpphäst eller inte. Vi kommer att pyssla under ca två tillfällen för att tillverka våra egna hästar, träns till hästen samt andra tillbehör. Allt material ingår i kurspriset. Under övriga tillfällen har vi hoppning, dressyr och rider ut med våra hästar. Vi sköter även om våra käpphästar och säger hej till gårdens riktiga hästar.

 

Lammkurs för hela familjen. Barn från 4 år tillsammans med förälder/föräldrar är välkomna att delta på lammkurs där vi tittar vilka får och getter som är dräktiga, får veta hur en lamning går till och mysa med gårdens nyfödda ungar.

 

Häst vid hand/Hästagility, inga förkunskaper krävs – kursen passar dig som vill lära dig mer om att leda en häst samt lära dig hur man kan träna en häst på andra sätt än att rida eller köra. På kursen kommer vi att träna på hur man leder hästen på ett korrekt sätt och hur vi kan påverka och kommunicera med hästen från marken med hjälp av vår röst och vårt kroppsspråk. Vi sätter upp banor med olika hinder som vi tar oss igenom tillsammans med hästen med hjälp av våra nyvunna kunskaper.

 

Voltige: Prova på voltige – när du gör konster på hästen. Vi provar enklare rörelser och blir bekväma på hästryggen. Innehållet anpassas efter deltagaren. Inga förkunskaper krävs men vi rekommenderar att du provat ponnyridning/ suttit på en häst tidigare. Kursen är för dig 8-11 år.

 

Hästkurs för ledare: För dig som är miniledare, hjälpledare eller ungdomsledare hos oss och vill lära dig mer om hästar. Kursen är lik häst vid hand men har även specifika saker som är bra för dig som ledare hos oss. Vi tränar även på att ta på grimma och träns vid behov.

Kursen ges vid 3 tillfällen för två olika ålderskategorier och passar såväl nybörjare som dig med mer hästerfarenhet.

För att gå våra kurser behöver du vara medlem i Hågelby 4H klubb. Det kostar 310 kr/år. Du får mer information om hur du blir medlem efter kursanmälan (du behöver inte vara medlem innan du anmäler dig).

Är du redan medlem i en annan 4H-klubb kan du bli gästmedlem hos Hågelby 4H klubb. Det kostar 110 kr/år och du får du gå alla våra kurser och läger.

Som medlem har du även förtur när anmälan till både kurser och läger släpps. Vill du bli medlem kan du klicka här.

Vi rapporterar alla våra djurskötargrupper till Studiefrämjandet. För att läsa mer om dem klickar du här.

Vår gård ligger i Botkyrka mellan Alby och Tumba. Klicka här för vägbeskrivning.

 

Kursanmälan Höstterminen
Förnamn och efternamn
Adress, postnummer och postort
Till förälder eller kontaktperson
Till förälder eller kontaktperson. Hit skickas er bekräftelse.
Genom att anmäla mitt barn i detta formulär så godkänner jag att mitt barns uppgifter lagras i föreningens medlemsregister. Medlemsregistret delas med Riksförbundet Sveriges 4H men används inte i andra sammanhang. Ni godkänner även att er mailadress läggs till för att få gårdens nyhetsutskick, detta kan ni enkelt avanmäla er ifrån och då tas er mailadress automatiskt bort från den listan.

 

För mer information om hur vi jobbar med GDPR klicka här