Kurser vårterminen 2024

  • Begränsat antal platser.
  • Kursen kan komma att ställas in om det är färre än 5 anmälda två veckor innan kursstart.
  • Åldersgränsen för barn gäller från fyllda år eller fyller under kursens gång.
  • Du behöver vara medlem vid kursstart (310 kr/år), det sker automatiskt vid anmälan.
  • Anmälan görs via medlemsystemet antribe, klicka på kursen för att komma till anmälan.
  • Det går bra att hoppa på en kurs när som under terminens gång, självklart sker avdrag på kursavgifter för passerade kurstillfällen. 

För att gå våra kurser behöver du vara medlem i Hågelby 4H klubb. Det kostar 310 kr/år. Du får mer information om hur du blir medlem efter kursanmälan (du behöver inte vara medlem innan du anmäler dig).

Är du redan medlem i en annan 4H-klubb kan du bli gästmedlem hos Hågelby 4H klubb. Det kostar 110 kr/år och du får du gå alla våra kurser och läger.

Som medlem har du även förtur när anmälan till både kurser och läger släpps. Vill du bli medlem kan du klicka här.

Vår gård ligger i Botkyrka mellan Alby och Tumba. Klicka här för vägbeskrivning.

 

Djurskötarkurs, här lär vi känna gårdens alla djur och lär oss mer om dem. Vi får både göra i ordning stallet åt dem och ta hand om dem. Bland annat går vi på promenad med fåren, testar bära en höna och borstar hästar. Under kursen lär vi oss om foder, om måttenheter, om bra sätt att röra sig, om djurens liv på gården, vad djurskötarens jobb är samt pratar om hur vi visar respekt och medkänsla för både gårdens djur och våra kompisar. På våren fokuserar vi extra på lamm och killingar och på hösten fokuserar vi extra på höns och grisar.

Du kan gå kursen både som nybörjare och erfaren. Vår verksamhet är prestigelös och låter alla vara med utifrån sina egna förutsättningar. Det går bra att gå samma kurs flera gånger – vi anpassar innehåll efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan. På djurskötarkursen utvecklar vi vårt kunnande om djuren tillsammans.

Hästskötsel för nybörjare. Vi går igenom och övar på att sätta på grimma, binda upp, borsta, tränsa m.m. och lär oss mer om hur hästarna fungerar så vi kan hantera de på ett säkert sätt.

För vuxna och unga från 11 år. Passar bra för våra helgskötare och ledare och andra som vill lära sig mer om hästar.

Mini 4H,  en djurskötarkurs för yngre barn. På Mini-4H hälsar vi på alla gårdens djur. Vi undersöker, luktar, känner och kommer djuren riktigt nära. Bland annat gör vi i ordning i stallet, går på promenaden med fåren, testar att ha en höna i knät och borstar hästar. Vi får även naturligt med saker så som foderlära, måttenheter, kunskap om alla djuren i familjen och deras liv på gården. Vi pratar mycket om respekt och empati för både djuren och våra kompisar i gruppen. Genom djuren kan vi lära oss mycket även om oss själva – vi blir modiga, självständiga och starka genom umgänget med djuren!

Det går bra att gå samma kurs flera gånger – vi anpassar innehåll efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan.

Lammkurs för hela familjen. Barn från 4 år tillsammans med förälder/föräldrar är välkomna att delta på lammkurs där vi tittar vilka får och getter som är dräktiga, får veta hur en lamning går till och mysa med gårdens nyfödda ungar. Endast en deltagare/familj behöver vara medlem.

Djurskötarkurs MAXI – En djurskötarkurs för dig som är lite äldre och vill lära dig mer. Vi arbetar med samma saker som på vanliga djurskötarkurserna men har ett djupare fokus på vad som händer på en gård och är aktiva i livet på gården. Vi pratar genomgående om att vara en förebild för yngre på gården och att vi tillsammans är ansvariga för en bra och trygg miljö både för djur och människor.

Efter kursen får man inbjudan att bli Miniledare hos oss. Miniledare kan en bli från 11 år genom att gå vår miniledarkurs – mer information om det fås under kursen. Som miniledare är en med och hjälper till i våra grupper med yngre barn och får ta mer och mer ansvar med åldern.

Kursen är för dig från 10 år. Under terminen 2021-2022 kommer vi att dela upp gruppen i två utifrån ålder. Du kan gå kursen både som nybörjare och erfaren. Det går att ta med en kompis som inte varit på gården tidigare. Det går bra att gå samma kurs flera gången –  vi anpassar innehållet efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan. Vi ser att de tar med tidigare erfarenheter och lär sig nya saker varje gång de är med. På djurskötarkursen utvecklar vi vårt kunnande om djuren tillsammans.

Kursen sträcker sig över 1 år (hösten 2021-våren 2022), betalning sker per termin. Varje termin är 12 ggr med fler tillfällen under de ljusa månaderna.

Körkurs. På körkurs steg 1 lär vi oss sela och tömköra hästarna. På körkurs steg 2 lär vi oss att spänna hästen för vagn och köra. På körkurs steg 3 jobbar vi på att bli mer bekväma som kusk och får mer tid att träna på att köra.

Alla deltagare jobbar praktiskt med hästarna och får direkt använda sina nya kunskaper under kursen. Vi lär oss genom att göra. Efter kursen kan du bli medkörare hos oss eller gå med i vår köravdelning som ordnar egna körträffar på gården för att öva och fortsätta utvecklas.

 

För vuxna och ungdomar från 11 år. Inga förkunskaper krävs för steg 1. För följande steg behöver du gått det tidigare steget eller ha motsvarande kunskaper. Du som redan gått steg 1 är välkommen att gå steg 1 igen för att repetera och fortsätta utvecklas.

Häst vid hand/Hästagility, inga förkunskaper krävs – kursen passar dig som vill lära dig mer om att leda en häst samt lära dig hur man kan träna en häst på andra sätt än att rida eller köra. På kursen kommer vi att träna på hur man leder hästen på ett korrekt sätt och hur vi kan påverka och kommunicera med hästen från marken med hjälp av vår röst och vårt kroppsspråk. Vi sätter upp banor med olika hinder som vi tar oss igenom tillsammans med hästen med hjälp av våra nyvunna kunskaper.