Så här kan en lägerdag på Hågelby 4H se ut

Morgonsamling första dagen:

På morgonen samlas vi i våra grupper, som är uppdelade efter färg. Vilken färg ni har meddelar vi på mail ca en vecka innan. Vi har två till fyra lägergrupper varje vecka, med ca 11 barn i varje grupp.

Ni samlas med er lägerpersonal som kryssar av er på sin lista. Första dagen kollar hon så att telefonnummer till förälder/vuxen ansvarig och eventuella allergier stämmer.

När alla deltagare är på plats är vi redo att börja och säger hejdå till alla föräldrar. Första dagen börjar vi med namnlekar och går sedan för att lämna ryggsäckar i en av våra lokaler. Sedan tar vi tillsammans en runda runt gården för att se vart alla djur bor och säga hej till dem, och även se vart toaletterna finns och vart återsamlingsplatsen är.

Förmiddag på lägret

Vi börjar alltid med morgonsamling och avprickning av alla deltagare, sen är det dags för dagen att dra igång. Det ser lite olika ut för alla grupper, men så här kan en dag på vårt Djurskötarläger se ut. På förmiddagen kommer ni börja med att ta på halsband på våra får som ni leder ut till hagen. Där kommer de gå hela dagen tills det är dags att avsluta lägret.

Efter att fåren fått komma ut är det dags för er att ta hand om stallet, här ska det både mockas, sopas och ordnas med vatten till alla djuren. När stallet är klart hinner vi med lite extra djurmys och går ut till fåren en liten stund. Vid ca kl. 10.45 är det dags för handtvätt och lunch. Så längre vädret tillåter äter vi ute, året om. Här möter ni våra två lunchvakter som är med alla grupper under lunchen.

När lunchen är uppäten packar vi ihop den och har nu ett tag att leka, spela spel eller hänga med kompisar i gruppen. Efter att ni haft timmes lunchrast kommer er lägerpersonal och är redo för att börja eftermiddagens aktiviteter. Ofta avslutar vi lunchrasten med att göra någon lek tillsammans eller med en namnlek.

Eftermiddag på lägret

Efter att ha avslutat lunchrasten med att tvätta händerna är det dags för eftermiddagens aktiviteter. Här har vi många roliga aktiviteter på schemat, exempelvis kan vi planerat gethoppning och getkörkort. Vi börjar med att hämta halsband, koppel och borstar till getterna.

Medans ni myser lite med getterna berättar lägerpersonalen mer om getter och alla får bevisa vad ni lärt sig genom att ta sitt Getkörkort som kommer med hem. Sen tar vi med getterna ut ur hagen och hämtar våra gethinder. Alla får prova på att hoppa med getterna (det är lite som agility med en hund) – vissa getter tycker om att hoppa medans andra bara till ta det lugnt.

Efter getpromenaden besöker vi vår lada och provar på hantverk. Här får ni testa att karda och tova ull från våra får. Vi brukar göra bollar som kan klippas upp till en pack-man eller till en tulpan – den får du med dig hem igen.

Nu brukar det redan vara dags för mellis så vi går och tvättar händerna och går sedan till grillarna där korv med bröd finns redo för oss. Ibland blir det även mackor till mellis, och ofta kan vi ta en utflykt så vi får upptäcka nya platser och ha en mysig mellis stund i skogen. Vi brukar passa på att leka några lekar innan vi lämnar mellisen.

Innan det är dags att avsluta för dagen går vi och hämtar fåren i hagen och tar med dem in till stallet där de ska få sova under natten. När alla hämtat sina väskor och kryssat av sig på listan säger vi hejdå för idag!

Våra lägeraktiviteter

Det finns massor att göra på läger hos oss! Här hittar ni exempel på några av de aktiviteter vi brukar göra.

– Gethoppning

– Körkort (kunskapsbevis) på något av gårdens djur

– Får eller getpromenad

– Mocka och göra fint i stallet

– Ulltovning eller annat hantverk

– Skogsutflykt

– Odling

– Göra i ordning djurens mat

– Käpphästhoppning

– Hönsmys

– Mellisutflykt

– Borsta hästar

– Ponnyridning eller leda häst

– Ta ut kanin i koppel

– Grismys