Helgskötare

Drömmer ni om en dag på gården tillsammans med hela familjen eller vännerna? Nu finns chansen att bli helgskötare hos oss och vara med och ta hand om gården

På helgerna tar våra medlemmar ideellt hand om djuren och gården, i form av helgskötare. Helgskötare är oftast familjer och vänner, alltid med någon över 18 år som är ansvarig.

För att bli helgskötare går du först en kurs hos oss och lär dig allt du behöver kunna. Kursen är en heldag på gården, med en uppföljning en vardagskväll veckan efter.

De första gångerna efter kursen sköter ni om gården tillsammans med en tidigare van helgskötare, tills ni och vi känner att ni kan stå på egna ben. Ni bokar själv in hur ofta ni sedan vill sköta, de flesta av våra familjer sköter ca en halvdag/månad, vissa oftare och andra mer sällan. Det finns inget tvång på hur ofta du måste vara på gården, dock rekommenderar vi att du sköter en halvdag varannan månad, för att inte tappa för mycket kunskap mellan gångerna.

Vi vill att ni noga tänker igenom det ansvar det innebär att bli helgskötare. Ni ansvarar på egen hand för gård och djur, med den kunskap ni fått under helgskötarkursen samt att vi ordnar med utbildningar riktade till er helgskötare. Hästvana är inget krav men viss hästhantering förekommer på helgskötarpassen. Ni har alltid en jourpersonal som går att kontakta under helgen, mer information om detta ges på kursen. Har ni små barn kan det vara bra att sköta tillsammans med en annan familj.

Utöver allt detta vågar vi lova en fantastisk tid bland djuren och en fin upplevelse att dela med familj och vänner! Och så klart en möjlighet till första parkett vid vårens lamningar och killningar!

 

Låter det som något för er?

Det går bra att anmäla intresse året om så skriver vi upp er på vår intresselista och återkommer om när nästa kurs är inplanerad. Skicka då ett mail till hagelby@4h.se och säg att du/ni är intresserade av att bli helgskötare.

”Vi har varit helgskötare under flera år och från början var barnen med men de tidiga mornar som vi arbetat blev inte så populärt för ungdomarna. Vi bestämde oss för att fortsätta  att vara helgskötare fast att barnen inte var med, eftersom det verkligen ger oss en massa energi. Det är alltid så härligt att börja arbetspasset med medhavd frukost. Att arbeta med djuren på gården ger energi och gör att vi mår bra både fysiskt och psykiskt. Att arbeta med djur är verkligen en utmaning och de ger oss nya krafter.”

”Vi är en familj som har varit helgskötare på Hågelby i 6 år. Vi rekommenderar verkligen detta då det är ett tillfälle att göra någonting roligt ihop som familj. Barnen får lära sig väldigt mycket om hur det är att sköta en gård och ta hand om djur. Dessutom finns det såklart massa tid över för att leka och gosa med alla gårdens djur, vilket uppskattas av hela familjen. Det är inte svårt att vara helgskötare. Hågelby 4H Gård har otroligt bra rutiner och listor som man följer så det är i stort sett omöjligt att göra fel. Vi hoppas inspirera andra familjer att skriva upp sig som helgskötare då det är otroligt värdefullt för oss som familj men även för gårdens personal.”