Kurser höstterminen 2020

  • Begränsat antal platser.
  • Kursen kan komma att ställas in om det är färre än 5 anmälda två veckor innan kursstart.
  • Åldersgränsen för barn gäller från fyllda år eller fyller under kursens gång
  •  Du behöver vara medlem vid kursstart (310 kr/år), mer info fås vid anmälan
  • Betalningsinformation fås vid bekräftelse på kursanmälan
  • ANMÄLAN görs via formuläret här bredvid. 

 

Måndagar

16.45-18.15  Körkurs steg 1, 3 ggr, start v.39, 400 kr

16.45-18.15  Körkurs steg 2, 3 ggr, start v. 35, 400 kr

16.45-18.15 Djurskötarkurs 8-10 år, 12 ggr, start v. 36, 900 kr

17.15-18.15  Familjekurs, 5 ggr, start v. 42, 600 kr per familj

Tisdagar

15.45-16.30 Djurskötarkurs för dig i särskolan, 10 ggr, start v. 36

16.30-17.30 Mini 4H 3-5 år, 5 ggr, jämna veckor, start v. 36, 500 kr

16.30-17.30 Mini 4H 3-5 år, 5 ggr, udda veckor, start v. 37, 500 kr

16.45-18.15 Djurskötarkurs 6-8 år, 12 gg, start v. 36, 900 kr

Onsdagar

15.45-16.30 Djurskötarkurs för dig i särskolan, 10 ggr, start v. 36

17.00-18.00 Hästskötarkurs 8-10 år, 10 ggr, start v. 36, 750 kr

16.45-18.15 Djurskötarkurs 8-10 år, 12 gg, start v. 36 900 kr

Torsdagar

15.45-16.30 Djurskötarkurs för dig i särskolan, 10 ggr, start v. 36

16.45-18.00 Djurskötarkurs och ledarkurs, 10-13 år, 12 ggr, start v. 36, 900 kr

Fredagar

15.45-16.45 Mini 4H 4-6 år, 5 ggr, jämna veckor, start v. 36, 500 kr

15.45-16.45 Mini 4H 4-6 år, 5 ggr, udda veckor, start v. 37, 500 kr

15.45-16.45 Stallgrupp, 7-13 år, 10 ggr, start v. 36, 400 kr

 

 Vad gör vi på kurserna?

 

Djurskötarkurs, här lär vi känna gårdens alla djur och lär oss mer om dem. Vi får både göra i ordning stallet åt dem och ta hand om dem. Bland annat går vi på promenad med fåren, testar bära en höna och borstar hästar. Under kursen lär vi oss om foder, om måttenheter, om bra sätt att röra sig, om djurens liv på gården, vad djurskötarens jobb är samt pratar om hur vi visar respekt och medkänsla för både gårdens djur och våra kompisar. På våren fokuserar vi extra på lamm och killingar och på hösten fokuserar vi extra på höns och grisar.

Du kan gå kursen både som nybörjare och erfaren. Vår verksamhet är prestigelös och låter alla vara med utifrån sina förutsättningar. Det går att ta med en kompis som inte varit på gården tidigare. Det går bra att gå samma kurs flera gången –  vi anpassar innehållet efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan. Vi ser att de tar med tidigare erfarenheter och lär sig nya saker varje gång de är med. På djurskötarkursen utvecklar vi vårt kunnande om djuren tillsammans.

Kursen sträcker sig över 1 år (hösten 2020-våren 2021), betalning sker per termin. Varje termin är 12 ggr med fler tillfällen under de ljusa månaderna.

 

Djurskötarkurs och ledarkurs - En djurskötarkurs för dig som är lite äldre och vill lära dig mer. Under kursen lär vi oss om foder, om måttenheter, om bra sätt att röra sig, om djurens liv på gården, vad djurskötarens jobb är samt pratar om hur vi visar respekt och medkänsla för både gårdens djur och våra kompisar. Vi bygger på det alla tidigare lärt oss och har ett djupare fokus på vad som händer på en gård och är aktiva i livet på gården. På våren fokuserar vi extra på lamm och killingar och på hösten fokuserar vi extra på höns och grisar.

Under kursen kommer de som är intresserade av att bli ledare hos oss och är minst 11 år få fördjupa sig i ledarskap. Vi pratar även genomgående om att vara en föredbild för yngre på gården och att vi tillsammans är ansvariga för en bra och trygg miljö både för djur och människor. Det går bra att gå djurskötarkursen även om man inte vill bli ledare, eller om en redan är ledare. Miniledare kan en bli från 11 år genom att gå vår miniledarkurs – mer information om det fås under kursen. Som miniledare är en med och hjälper till i våra grupper med yngre barn och får ta mer och mer ansvar med åldern.

Kursen är för dig från 10 år. Du kan gå kursen både som nybörjare och erfaren. Vår verksamhet är prestigelös och låter alla vara med utifrån sina förutsättningar. Det går att ta med en kompis som inte varit på gården tidigare. Det går bra att gå samma kurs flera gången –  vi anpassar innehållet efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan. Vi ser att de tar med tidigare erfarenheter och lär sig nya saker varje gång de är med. På djurskötarkursen utvecklar vi vårt kunnande om djuren tillsammans.

Kursen sträcker sig över 1 år (hösten 2020-våren 2021), betalning sker per termin. Varje termin är 12 ggr med fler tillfällen under de ljusa månaderna.

 

Stallgrupp, vi tar in djuren tillsammans. På kvällen ska alla djuren in i stallet – vi tar in får och getter, stänger till höns och kaniner och ser till att alla har det bra i stallet.

 

Mini 4H, en djurskötarkurs för yngre barn. På Mini-4H hälsar vi på alla gårdens djur för att lära oss mer om dem. Vi undersöker, luktar, känner och kommer djuren riktigt nära.  Bland annat gör vi i ordning i stallet, går på promenad med fåren, testar att ha en höna i knät och borstar hästar. Vi får även naturligt med saker så som foderlära, måttenheter, kunskap om alla djuren i familjen och deras liv på gården. Vi pratar mycket om respekt och empati för både djuren och våra kompisar i gruppen. Genom djuren kan vi lära oss mycket även om oss själva – vi blir modiga, självständiga och starka genom umgänget med djuren!

Det går att gå kursen både som nybörjare och som erfaren. Vår verksamhet är prestigelös och låter alla vara med utifrån sina förutsättningar. Det går bra att gå samma kurs flera gången –  vi anpassar innehållet efter deltagarna och bygger på vad de tidigare kan. Vi ser att de tar med tidigare erfarenheter och lär sig nya saker varje gång de är med. På djurskötarkursen utvecklar vi vårt kunnande om djuren tillsammans.

Vi har grupp varannan vecka för att båda grupperna ska hinna ta del av så mycket solljus och bra väder som möjligt. Det går att gå i båda grupperna om en önskar – fyll i ett formulär per kurs.

 

Familjekurs, en djurskötarkurs för hela familjen. Vi kommer att hälsa på alla djuren, ta en promenad med fåren, klappa på hönsen och såklart lära oss mer om alla djur. Under kursen lär vi oss om foder, om måttenheter, om bra sätt att röra sig, om djurens liv på gården, vad djurskötarens jobb är samt pratar om hur vi visar respekt och medkänsla för både gårdens djur och våra kompisar. Som förälder/vuxen har du också möjlighet att få lära dig mycket nytt om djuren och hur deras liv på gården ser ut.

Passar både er med och utan djurvana som är nyfikna på djuren på 4H-gården. Kursen är även lämplig på er som funderar på att bli helgskötare och vill komma närmare djuren. Det går att gå kursen flera gånger – vi anpassar innehållet efter deltagarna. Barn från 6 år, priset gäller hela familjen.

Fyll i ett formulär per deltagare. Skriv under övrigt att ni tillhör samma familj om ni har olika efternamn eller liknande. Priset är per familj.

 

Körkurs vi lär oss sela och tömköra hästarna på körkurs steg 1. På körkurs steg 2 lär vi oss att spänna hästen för vagn och köra. Alla deltagare jobbar praktiskt med hästarna och får direkt använda sina nya kunskaper under kursen. Vi lär oss genom att göra. Efter kursen kan du bli medkörare hos oss eller gå med i vår köravdelning som ordnar egna körträffar på gården för att öva och fortsätta utvecklas.

Inga förkunskaper krävs, från 11 år, även för vuxna. Passar bra för flera i familjen!

 

Hästskötarkurs, inga förkunskaper krävs – kursen passar dig som tycker om hästar och vill lära dig mer. Vi lär oss grundläggande om hästskötsel och hästhantering, kursen är både praktisk och teoretisk. Alla får själva vara med och prova på sakerna vi lär oss – på 4H lär vi genom att göra. Det här är en jättebra kurs för dig som vill börja på ridskola, men även för dig som vill lära dig mer om hästar men tycker bättre om att umgås med hästar än att rida.

Under kursen lär vi oss bland annat vad hästens borstar heter samt vilken som används till vad, hur man sätter på en grimma samt binder upp en häst på säkert sätt och några av hästens viktigaste kroppsdelar. Vi pratar även om foderlära, hästars sjukdomar, deras utrustning och hur hästar beter sig med varandra.

Efter avslutad kurs har du tagit hästkörkort grön.

 

För att gå våra kurser behöver du vara medlem i Hågelby 4H klubb. Det kostar 310 kr/år. Du får mer information om hur du blir medlem efter kursanmälan (du behöver inte vara medlem innan du anmäler dig).

Är du redan medlem i en annan 4H-klubb kan du bli gästmedlem hos Hågelby 4H klubb. Det kostar 110 kr/år och du får du gå alla våra kurser och läger.

Som medlem har du även förtur när anmälan till både kurser och läger släpps. Vill du bli medlem kan du klicka här.

Vi rapporterar alla våra djurskötargrupper till Studiefrämjandet. För att läsa mer om dem klickar du här.

Vår gård ligger i Botkyrka mellan Alby och Tumba. Klicka här för vägbeskrivning.

 

Kursanmälan Vårterminen
Förnamn och efternamn
Till förälder eller kontaktperson
Till förälder eller kontaktperson. Hit skickas er bekräftelse.
Genom att anmäla mitt barn i detta formulär så godkänner jag att mitt barns uppgifter lagras i föreningens medlemsregister. Medlemsregistret delas med Riksförbundet Sveriges 4H men används inte i andra sammanhang. Ni godkänner även att er mailadress läggs till för att få gårdens nyhetsutskick, detta kan ni enkelt avanmäla er ifrån och då tas er mailadress automatiskt bort från den listan.

 

 

För mer information om hur vi jobbar med GDPR klicka här