Gården

Vallentuna 4H startades på 70-talet av ett gäng engagerade ungdomar, och är en av de allra äldsta 4H-gårdarna i Sverige. Till en början höll klubben till i Stall Maja, ett nedlagt hönseri bakom Hammarbacksskolan. Där delade 4H lokaler med scouterna och Hammarbackens ridklubb. År 1977 brann stallet ner. Som tur var klarade sig alla djur, och 4H djur flyttades till Ekebyladan där vi håller till än idag.

 

Ledarna framför 4H-gården
Ledarna framför 4H-gården

Verksamheten

På gården bedriver vi verksamhet för barn och unga i form av eftermiddagsverksamhet, hästiskurser, mini4H, dagsläger, specialridning med mera. Vi tar även emot besöksgrupper från förskolor och skolor. Vår verksamhet genomsyras av Sveriges 4Hs vision “Att utbilda barn och unga till ansvarstagande och välmående personer med respekt för omvärlden”, samt vårt motto “Att lära genom att göra”.

Vår vision är att skapa möten mellan barn och unga i olika åldrar, öka kunskapen kring djur och natur och bevara den svenska lantbrukskulturen.

4Hs verksamhet är Av unga, För unga och våra ideella ledare är en mycket viktig nyckel i detta. Från det året man fyller 12 får man vara med i vår ledargrupp.Våra ledare hjälper till i den dagliga verksamheten och planeringen, sitter med i styrelsen och får gå kurser i ledarskap och djurhållning. De mer erfarna ledarna håller även i kurser och aktiviteter för de nyare ledarna och passar på så vis vidare kunskapen från ungdom till ungdom.

Djuren

Djuren en är stor del av vår verksamhet. För många barn är besöker på 4H-gården ett första möte med lantbrukets djur. Vi strävar efter att ha svenska lantraser, alltså sådana raser som har levt i Sverige sedan urminnes tider. Många av dessa raser har varit utrotningshotade, och 4H-gårdarna i hela Sverige jobbar förebyggande för att detta inte ska ske. På vår 4H-gård kan du bland annat se Gotlandskaniner, Gotlandsruss och Värmlandsfår.

Våra samarbeten

Vi är tacksamma för dessa värdefulla samarbeten:

Täby stall och foder hjälper oss att minska utgifter för foder och strö.

Vallentuna Rotaryklubb stödjer oss med många projekt, bl.a. inköpet av vår häst Gutten.

Boka.se sponsrar oss med ett gratis bokningssystem.

tsflogo
Rotary
boka