Kaniner

På gården finns mellerudskaniner – en svensk lantras. Dessa bor ute i våra stora kaninburar. I verksamheten får kaninerna gå på promenader, hoppa hinder och liknande. Kaniner är väldigt smarta!.

Ällen och Ärtan (honor)

Ras: Mellerudskaniner

Född: 2022

Färg: svartvit med holländsk teckning

Ralf (Hane)

Ras: Mellerudskanin

Född: 2022

Färg: Svartvit

Kort info om kaniner

Kaniner domesticerades redan under romartiden och hålls i stora delar av värden både för päls- och köttproduktion, och som sällskapsdjur. I Sverige är kanin ett av de populäraste husdjuren. Det finns många olika kaninraser, som exempelvis lejonhuvad kanin, djärgvädur, hermelin, rexkanin, angorakanin, gotlandkanin med flera. Den största kaninrasen heter Belgiskt jätte och vägen vanligen 7-9 kg, medan den allra minsta heter Hermelin och väger endast 0,8-1,3 kg.

Kaniner kan hållas i bur, men kan också vara frigående inomhus. Kaniner är av naturen rumsrena och har ett stort behov att röra på sig, och trivs därför ofta bra som lösgående. Dock bör man komma ihåg att kaniner måste ha tillgång till att gnaga på något för att slita sina tänder, och därför bör elkablar aktas. Kaniner är sociala flockdjur, och det går alltså bra att hålla flera kaniner tillsammans. Det är dock rekomnderat att kastrera kaninerna innan de sätts ihop efter som att de snabbt förökar sig.

Kaniner är växtätare och gräs eller hö bör utgöra 80-90% (fri tillgång) av deras diet. Detta är nödvändigt för att deras tänder ska slitas tillräckligt och för kaninens matsmältning. Kaniner kan även små mängder av kaninpellets, frukt och grönsaker. Man bör även plocka pinnar av olika slag, exempelvis från äppelträd, som ger kaninen både bra sysselsättning och är bra för tänderna.

Är du intresserad av att skaffa kanin eller vill veta mer rekommenderar vi att du läser på Svenska Kaninvälfärdsföreningens hemsida.

Visste du att?

  • Kaniners tänder växer ca 1-2 mm/vecka och slutar aldrig växa.
  • Kaniner äter ibland sitt eget bajs, eftersom att detta innehåller näringsämnen från kaninens blintarm. Detta kallas koprofagi.
  • Kaniner trivs bäst i 15-20 grader.
  • Kaniner kan inte svettas, utan kan endast reglera sin kroppstemperatur med hjälp av öronen. Därför är de känsliga för höga temperaturer.
  • Trickträning, agility och hoppning är exempel på saker som man kan lära sin kanin.
  • Kaniner har dålig sikt framåt och kan därför bli rädda om man närmar sig med handen rakt framifrån.
  • Det finns ca 180 kaninraser i världen, och ca 70 i Sverige.
  • En kanins hjärta slås ca 160-180 gånger per minut.