Mitt liv i 4H

AKTIVITETER

3-6 år

Mini-4H finns för våra allra yngsta medlemmar. Här får man gosa med djuren, rida, leka, åka häst och vagn, pyssla i stallet med mera. Vi håller även läger för de yngsta, så kallade mini-läger.

6-12 år

När man fyllt 6 år får man vara med på vår eftermiddagsverksamhet med stallskötsel, bakning, pyssel, ridning, djurgos med mera. Men får även vara med hästis, vår hästinriktade verksamhet. När man fyllt sex år kan man även anmäla sig till till våra ordinarie läger som hålls varje lov.

LÄNSLÄGER

Från 11 års ålder får man vara med på länslägret, som hålls av Stockholms 4H. Lägret hålls under Kristi Himmelsfärds-helgen. Långhelgen bjuder på bad, lekar, tävlingar som tårtbakartävling, lägereldsmys och massa annat skoj med 4Hare från hela Stockholms län.

12 år -

Från 12 års ålder får man var med i vår ledargrupp. Ledargruppen hjälper till i den dagliga verksamheten, på läger och vid evenemang genom att leda hästar, ta hand om barngrupper, planera och mycket mer. Ledargruppen har även egna aktiviteter som övernattningar på gården, ledaravslutningar och ledarmöten.

RIKSFINALEN

När man är 14-21 år får man tävla för Vallentuna 4H i 4H-klubbarnas riksfinal. Riksfinalen hålls på våren och man tävlar i lag om 3-5 personer i olika grenar inom fyra områden: Skogsbruk, jordburk, hem & hushåll samt 4H-kunskap. Dessutom får man träffa härliga 4Hare från hela landet!

RIKSLÄGER

Rikslägret är årets höjdpunkt för många medlemmar inom 4H! Under sommaren samlas 4Hare från hela Sverige för en vecka fylld med skoj som volleybollturnering, talang-framträdanden, stadsrally, lägereldsmys, bad och mycket mer. Alla medlemmar från 14 års ålder får åka, och många åker på lägret även i vuxen ålder. De olika länen turas om att hålla i Rixlägret. Man åker, tävlar och tältar tillsammans med sitt län och ofta hålls även peppträffar under våren för att planera och tagga inför årets höjdpunkt.

ENGAGERA DIG I STYRELSEN

4H är en ungdomsorganisation, och därför tycker vi att det är viktigt att ungdomarna sitter med i styrelsen – vi är ju Av unga, för unga. Som medlem i 4H kan man engagera sig i såväl klubbstyrelsen som länsförbundsstyrelsen och riksförbundsstyrelsen. Om man är intresserad av att vara med i styrelsen kontaktar man valberedningen i klubben, länet eller riksförbundet.

VDK

VDK står för Volleyboll- och Danskurs och hålls av Sveriges 4H för medlemmar från 14 år. Under helgen hålls, som namnet utlovar, kurser i volleyboll och dans – två traditionella aktiviteter inom Sveriges 4H.

18 år – 

När man fyllt 18 får man själv hålla i grupper och läger. Till sin hjälp har man såklart annan personal och de yngre ledarna. 

Screen Shot 2018-02-10 at 09

.

 

 

 

 

 

KURSER

Som ledare i Vallentuna 4H-klubb finna möjlighet att gå utbildningar. Utbildningarna bekostas av klubben, och arrangeras av äldre ledare inom organisationen.

Nedan kan du läsa om vilka kurser som erbjuds.

ASPIRANTKURS!

Aspirantkursen är den första utbildningen man får gå som ledare. Den arrangeras av Stockholms läns 4H och handlar om ledarskap och om 4H om organisation.

LEDARUTBILDNING STEG 1

Denna arrangeras av Stockholms läns 4H i samarbete med Studiefrämjandet och här får ledarna lära sig mer och ledarskap och gruppdynamik.

JORDBURKSUTBILDNING 1 (J1)

Denna kurs arrangeras av Stockholms läns 4H och syftar till att fördjupa ledarnas kunskap om hästar, körning, getter och kaniner.

JUNIORLEDATUTBILDNING

Juniorledarutbildningen är till för ledare i åldrarna 14-16 och är ett utbildning som sträcker sig över ett helt år. Under året samlar ledarna poäng genom att exempelvis planera och hålla i grupper, hålla föredrag och 4H, sitta som ordförande och sekreterare på styrelsemöten och mycket mer. I slutet av utbildningen belönas ledarna med en premieresa utomlandslands tillsammans med andra juniorledare, där kursen avslutas.

HÅLL EGNA KURSER

Alla kurser inom Stockholms läns 4H planeras och hålls av ideella ledare – Av unga, för unga. När man har gått en kurs kan man själv vara med och planera kurser för nya ledare.

CFK

CFK står för Central Funktionsärskurs och är riktat till medlemmar från 16 år. Detta är en fullspäckad helg med seminarier om föringsliv, ledarskap, jämställdhet, 4H och mycket mer. Kursen arrangeras av Sveriges 4H och under helgen samlas 4Hare från hela Sverige. På lördagen hålls traditionellt en galakväll med god mat, gott sällskap och prisutdelning till eldsjälar inom organisationen

LEDARUTBILDNING STEG 2

Denna arrangeras av Stockholms läns 4H i samarbete med Studiefrämjandet och här får ledarna lära sig mer och ledarskap och gruppdynamik.

JORDBRUKSUTBILDNING 2 (J2)

Denna kurs arrangeras av Stockholms läns 4H och syftar till att fördjupa ledarnas kunskap om jordbrukets djur.

SENIORLEDARUTBILDNING

Likt juniorledarkursen pågår denna under ett helt år och det gäller att genom olika uppdrag samla poäng. Om man lyckas samla ihop tillräckligt många poäng får man åka på en premieresa utomlands där kursen avslutas.