Katter

På gården bor 1 katt,och det är hans uppgift att hålla gården och stallet fri från råttor och möss – ett uppdrag som han klarar av mycket väl. När det är fullt på gården håller han sig oftast på loftet eller i hagarna någonstans. Men när det lugnar ner sig igen kommer han fram och ligger gärna och myser inne i klubbrummet.

Ove

Ras: Bondkatt

Färg: Svart och vit

Född: 2017

Temperament: Busig och glad

 

IMG_99541
Sotis ligger och myser inne i klubbis

Kort info om katter

Katter är ett vanligt sällskapsdjur i stora delar av världen. Katten blev tidigt domesticerad av människan för att hålla undan skadedjur, som råttor, och som sällskapsdjur. Katter är smygjagande rovdjur, och är gärna ute och jagar småfåglar, råttor, möss, ormar med mera.

Katter blir vanligen 15-20 år och är beroende av sin ägare under hela livet. När katten är 9-10 månader blir de könsmogna och en hona kan para sig med flera olika hanar under samma löpperiod, och kan då få kattungar i olika färger. En kull innehållet vanligen 2-5 kattungar. När ungarna föds är de blinda och döva, och öppnar ögonen efter ca 10 dagar. Efter ca 3 veckor kan de börja gå och kan även höra.

Det finns ca 40 kattraser. De vanligaste raserna i Sverige, förutom huskatt, är Norsk skogkatt, Perser, Helig Birma, Ragdoll och Maine Coon. Man räknar med att det finns ca 1,2 miljoner katter i Sverige, vilket är fler än hundar.

En sommarkatt brukar man kalla en katt som en familj skaffar sig inför en semestervistelse på landsbygden om sommaren, ofta för att glädja barnen i familjen, men som man överger då hösten kommer och man skall åka hem. Den övergivna katten klarar sig ofta dåligt, blir hemlös och dör ofta då den varit van vid att bli matad och kan enkelt tas av rovdjur när den är försvagad. När man skaffar katt är det därför viktigt att tänka på att katter kan leva länge, och att de behöver omsorg, mat och tillsyn varje dag.

Visste du att?

– Katter har 32 muskler i ytterörat. Människor har bara 6 st.

– Att en svart katt springer över vägen betyder enligt sägen otur, men i Japar säger man att svarta katter bringar tur.

– En katts nos är lika unik som en människas fingeravtryck.

– När katten är vänligt inställd blinkar den lätt med ögonen eller sluter ögonen och ler med munnen. Är den vaksam, rädd eller i en konflikt spärrar den upp ögonen. Att stirra någon i ögonen är en aggressiv signal för katten.

– En katt kan inte klättra ner från ett träd med huvudet först eftersom alla klor går åt samma håll. För att komma ner så måste de därför klättra med bakdelen först