Grisar

På gården bor två grisar: Pippi och Lilla Gubben. De är syskon och föddes på Stora Skuggans 4H-gård och flyttade till oss under sommaren 2017. De är båda nyfikna och blir gärna klappade, särskilt Lilla Gubben.

I vår verksamhet så får grisarna följa med på promenader, leta efter godis och busa med leksaker.

Pippi

Ras: Minigris

Färg: Röd/orange (som Pippis hår!)

Född: 25 februari 2017

Temperament: Snäll, nyfiken men lite försiktig

Lilla Gubben

Ras: Minigris

Färg: Vit med svarta prickar (som Pippis häst!)

Född: 25 februari 2017

Temperament: Snäll, gosig och nyfiken

Pippi
Pippi
Pippi och Lilla Gubben ute i hagen
Pippi och Lilla Gubben ute i hagen
Lilla Gubben
Lilla Gubben

Kort info om grisar

Grisen är ett av våra äldsta husdjur, som är känt från cirka 9000 f.Kr. Hanen kallas galt och honan kallas sugga eller gylta, om hon aldrig fött kultingar. Grisens barn kallas kultingar och grisen får vanligen 12-14 kultingar i varje kull. För att alla kultingar ska kunna dia har suggan hela 16 spenar.

Grisar är renliga djur som gärna vill ha ren halm och strö som de kan böka i och göra det hemtrevligt i sina boxar med. Grisar är flockdjur och gör det mesta tillsammans, som att böka, äta och sova.

I sverige finns ca 120.000 suggor som varje år föder ca 2,6 miljoner kultingar. Kultingarna är ofta en blandras mellan raserna Yorkshire (som suggan oftast är) och Hampshire eller Duroc (som galten ofta är). Från grisar får vi framförallt kött som bacon, revbensspjäll, julskinka och fläskkarré.

Våra grisar på gården är inte uppfödda för livsmedelesproduktion, utan som sällskapsdjur. De är små och kallas för minigrisar. Alla minigrisar i Sverige härstammar från det Vietnamesiska hängbukssvinet. Dagens svenska minigrisar innehåller raser som Linderödsvin, Vildsvin och Eketorpsvin (Ollonsvinet). Det är därför minigrisen inte har någon standard och kan se ut i princip hur som helst och variera mycket i storlek.

Visste du att?

  • Grisar kan inte svettas, och rullar sig därför i lera eller vatten för att svalka sig.
  • En kulting som är mindre än de andra och inte växer lika bra kallas för pelle.
  • Grisars främst sinne är luktsinnet.
  • Grisar är dräktiga i 3 månader, 3 veckor och 3 dagar.
  • Grisar är mycket smarta djur.
  • Grisen är en allätare. Den äter i princip allt den kommer över, från gräs och rötter till maskar eller frukt.
  • Minigrisar viftar ofta på svansen, det gör de när de är tillfreds med livet, går och bökar eller undersöker olika saker.