Läger inom 4H

Lantgårdsläger

Ett lantgårdsläger pågår under flera dagar, vanligtvis en vecka med övernattning på gården. Under veckan lär du dig sköta djuren och gårdens sysslor tillsammans med ledarna. Tanken med lantgårdslägret är att du ska lära dig om djuren och uppleva hur livet på landet kan vara. Ett dagläger erbjuder främst aktiviteter som passar yngre deltagare. På ett dagläger sover man hemma, och åker till 4H-gården på dagarna. Djur och odling är naturligtvis en viktig del av lägret, men det kan också vara många andra roliga aktiviteter.

Klubbläger

För de allra yngsta ordnar 4H-klubbarna egna klubbläger. Lägret ordnas av dina ledare i klubben och kan vara en eller flera dagar.

Länsläger

Länsläger ordnas av ditt länsförbund och är till för medlemmarna i alla länets klubbar. Det riktar sig ofta till dig som är minst 10-12 år. På länslägret lär du känna 4H:are från andra klubbar i ditt län.

Riksläger

4H:s Riksläger är ett arrangemang som årligen samarrangeras av Riksförbundet Sveriges 4H och ett av Sveriges 4H:s länsförbund och därav på olika platser i landet varje år. Lägret tar plats i samband med 4H:s riksförbundsstämma. Längden på lägret är vanligen en vecka oftast i juli månad.

På lägret samlas ungdomar, som är 14 år och uppåt, från olika platser i hela Sverige för att umgås, mysa, lägerbusa, bo i tält och tävla i lägertoppen. Lägertoppen är huvuddelen av rikslägret där länsförbunden tävlar i olika grenar och för att vinna en prestigefylld fana och äran. Grenar som brukar ingå i lägertoppen är exempelvis volleyboll, udda idrottsgren, stadsrally, talang och demo. Utöver lägertoppen brukar arrangörerna inkludera en aktivitetsdag där man har möjlighet att ta del av olika aktiviteter som länet har att erbjuda.

Det viktigaste med lägret är för många inte lägertoppen utan det som oftast beskrivs som det bästa med lägret är att man får träffa många andra ungdomar i olika åldrar och ha roligt tillsammans. Under dagarna sker vanligtvis arrangerade programpunkter och på kvällarna har man möjlighet att umgås med alla deltagare och kompisar. Hänga i cafétältet, dansa, sjunga runt lägerelden, utföra lägerbus och bada är bara några exempel på saker som sker under kvällar och ledig tid.

Årets läger, RIX23 arrangeras av Kronobergs 4H. 

Nordiskt läger

Nordiskt läger hålls vartannat år och arrangeras i Finland, Norge, Danmark eller Sverige. Här träffar du 4H:are från hela Norden. För att åka på lägret måste du ha fyllt 14 år. Aktiviteterna varierar beroende på vilket land som är arrangör men består i huvudsak av lekar och tävlingar och såklart en massa lägermys. Lägret är ett bra tillfälle att få kontakt med 4H:are från andra länder.

Matskolor

Matskolan är ett dagläger för barn och unga som gillar att laga mat och baka eller som vill lära sig mer om just matlagning. Vi lagar frukostar, luncher, mellanmål och bakar en del goda grejer. Detta varvas med tävlingar och lekar. Under veckan gör vi också utflykter och besöker bl a en bondgård. Idén är att ge barn och unga kunskap om matlagning, kost och motion på ett roligt, lärorikt och aktivt sätt. Målet är att Matskolorna ska vara roliga och motiverande, så att barnen kommer hem fyllda med inspiration och nyfikenhet för att både laga mat och våga prova nya rätter och råvaror.

Matskolor arrangeras av 4H:s olika länsförbund och lokala klubbar i varierande omfattning.

Sommarens läger

Hitta ett läger nära dig genom att läsa på respektive gårds eller läns hemsida.

Hitta en gård nära dig.

Hitta 4H i ditt län.