Här hittar du lediga tjänster, praktik och ideella uppdrag inom 4H

Lediga jobb

 

Verksamhetsnära Controller

Riksförbundet Sveriges 4H

Nu söker vi dig som vill vara med och göra skillnad för barn och unga och har kompetens inom ekonomistyrning!

För att trivas i rollen som Controller hos Riksförbundet Sveriges 4H är det viktigt att du motiveras av att arbeta i en ideell medlemsorganisation i ständig förändring, och där du får möjlighet att vara med och påverka. Som person har du lätt för att samarbeta och tar ansvar för dina arbetsuppgifter. Utöver det är det viktigt att du är analytisk, har en pedagogisk framtoning och kan förmedla ekonomiska termer på ett förståeligt sätt till icke-ekonomer. Vi tror att du är en utåtriktad lagspelare som trivs med att arbeta både operativt och strategiskt.

Du kommer att vara en partner och stödja verksamheten genom att utbilda och informera, göra uppföljningar och proaktivt föreslå förbättringsåtgärder. Du har mycket god förståelse för siffror, gillar att använda Excel som arbetsredskap och har goda redovisningskunskaper i grunden.

 

Läs mer om tjänsten här:

https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/26000698

Skicka din ansökan till jobb@4h.se senast den 18/5 2022.

 

Föreningskonsulent Uppsala

Uppsala läns 4H står i startgroparna för en stor utvecklingsresa, där vi redan idag är en viktig samhällsaktör som strävar efter att ytterligare stärka vår verksamhet för barn och unga! Detta genom att i samarbete med Uppsala kommun starta två nya 4H-gårdar i södra delen av Uppsala tätort.

Som projektledare kommer du ha ett övergripande uppdrag; att starta upp och etablera de nya 4H-gårdarna. Du kommer också ha uppdraget att utveckla barn- och ungdomsverksamheten. Det är ett varierande uppdrag där ingen dag är den andra lik och du kommer att samarbeta med en mängd olika aktörer för att genomföra ditt uppdrag på ett bra sätt. För att trivas hos oss ska Du och ditt arbete präglas av 4H:s vision och anda.

 • Arbeta för att stärka verksamheten för barn och unga genom att starta upp två nya 4H-gårdar i Uppsala kommun
 • Ansvarig för att erforderliga tillstånd söks och godkänns, samt tillse en god djurhållning enligt svensk lagstiftning samt i enlighet med 4H:s regler och policys
 • Inspirera barn och unga till ett ideellt engagemang i 4H och lära ut om föreningsdemokrati
 • Skapa förutsättningar för klubbverksamhet för barn och unga på gårdarna
 • Planera och förbereda för gårdarnas verksamhet; exempelvis utreda vilka djur gårdarna ska ha och vilka aktiviteter som ska genomföras
 • Skapa en god fysisk arbetsmiljö på gårdarna samt stötta i rekrytering av personal till gårdarna
 • Arbeta med marknadsföring samt starta upp och driva sociala medie-kanaler för gårdarna
 • Budget- och inköpsansvar till gårdarna

 

För att passa in i den rollen ser vi att du har följande kvalifikationer:

 • Relevant utbildning eller erfarenhet, exempelvis agronomexamen
 • Erfarenhet av projektledning
 • Erfarenhet från myndighet
 • God datorvana samt uttrycker dig väl i tal och skrift
 • B-körkort och tillgång till egen bil

 

Läs hela jobbannonsen här:

https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/25916936

 

Skicka CV och personligt brev till jobb.uppsala@4h.se

Sommarjobb

 Lägerledare till dagläger på Aspö Gård i Skövde

4H arrangerar dagläger med djur, bad och roliga upptåg på Aspö Gård i Skövde.

Vi har läger 11–12 april, 18–22 juli (vecka 29) och 1–5/8 (vecka 31). Lägerdeltagarna är från 9 år och aktiviteterna består av bland annat djurskötsel, tävlingar, lekar, bakning och friluftsliv. En lägerdag är mellan klockan 9 och 15 och du som lägerledare jobbar oftast klockan 8–16.

Vi söker just nu Huvudledare över 18 år och Hjälpledare från 16 år Som ledare är du med och planerar och strukturerar upp lägerdagarna, håller ihop gruppen och ser till att deltagarna mår bra och har kul. Det är det meriterande ifall du har tidigare erfarenheter av att leda barngrupper och har djurvana. I och med att vi badar så är det ett krav att vara simkunnig. Som lägerledare blir du snabbt en förebild för deltagarna så att vara omtänksam, kreativ och positiv är alltid bra egenskaper!

Vi ser framemot din ansökan! Skicka din ansökan till vastragotland@4h.se

 

Lägerledare till läger på Strömma Naturbrukscentrum

4H arrangerar läger med djur, bad och roliga upptåg på Strömma i sommar.

Vi har dagläger 27/6-2/7 (vecka 26) och läger med övernattning 4-8/7 (vecka 27). Lägerdeltagarna är från 9 år och aktiviteterna består av bland annat djurskötsel, tävlingar, lekar, utflykter, matlagning, bakning och friluftsliv.

Vi söker just nu Huvudledare över 18 år och Hjälpledare från 16 år Som ledare är du med och planerar och strukturerar upp lägerdagarna, håller ihop gruppen och ser till att deltagarna mår bra och har kul. Det är det meriterande ifall du har tidigare erfarenheter av att leda barngrupper och har djurvana. I och med att vi badar så är det ett krav att vara simkunnig. Ett plus för dig som är 18 är om du har körkort och tillgång till bil. Som lägerledare blir du snabbt en förebild för deltagarna så att vara omtänksam, kreativ och positiv är alltid bra egenskaper!

Vi ser framemot din ansökan! Skicka din ansökan till vastragotland@4h.se

 

Lägerledare Stockholm

Riksförbundet Sveriges 4H kommer under sommaren arrangera 10 läger på nya platser i södra Stockholm. Vi söker dig som är född 2006 eller tidigare, gillar att ta ansvar och förmedla rörelseglädje åt barn. Gemensamt tema för alla läger är stadsnära friluftsliv.

Genom att bygga ett team av ledare med bred kompetens kommer vi tillsammans att kunna erbjuda ett händelse- och lärorikt sommarläger. Det kommer vara en blandning av dags- och övernattningsläger. Som 4H-ledare kommer du gå utbildningar inför sommaren för att säkra god kvalité på våra läger.

Som ledare kommer du tillsammans med dina kollegor att hålla i lägerverksamhet för barn och ungdomar 7-15 år. Vi jobbar som ett team och tar hjälp av varandra för att lösa problem och för att se till att alla får en oförglömlig lägerupplevelse. Det är inget krav att du som ledare ska ha tidigare erfarenheter, vara 4H medlem eller besökt någon av våra gårdar.

Ansökan tar ungefär 15 minuter, du behöver inga dokument (cv, personligt brev osv.). Ansökan består av 24 frågor med fokus på att veta mer om dig. Du kommer få återkoppling under april och några kommer få komma på intervju.

Ansök här!

Sista ansökningsdagen är 30 april.

Hör gärna av dig om du har frågor!

Emelie Schlyter

Projektledare 4H -Sommarläger på nya platser

emelie.schlyter@4h.se

 

Sommarjobba på en 4H-gård

Gillar du djur och barn? Då är detta det perfekta sommarjobbet för dig!

Olika gårdar tar emot olika många sommarjobbare.

Hitta din närmsta gård på https://www.4h.se/gardar/ och läs mer på deras egen hemsida.

 

Praktik hos Sveriges 4H

Vill du få värdefull erfarenhet, möjlighet att utvecklas och knyta nya kontakter? Vill du fördjupa dina kunskaper om föreningslivet och vara med och utveckla en organisation? Då finns det möjlighet att göra din praktik hos oss. Vi är öppna för att ta emot praktikanter inom en bredd av områden som är relevanta för vår organisation.

Ansökan om praktik

Skicka in en ansökan om praktik med ett personligt brev på max en sida där du berättar lite mer om dig själv, din utbildning och praktisk information samt ditt CV till jobb@4h.se. Märk ämnesraden med “Praktik”

 

Praktik med fokus på lön och HR

Studerar du lön eller HR på eftergymnasial nivå och söker en praktikplats?  Sveriges 4H sköter löneservice och HR-stöd till 4H i hela landet. En vanlig månad kör vi cirka 250 löner men under sommaren kan det bli så många som 450 löner varje månad. Detta sköts av vår kunniga Löneadministratör som har huvudansvaret för det praktiska arbetet från ax till limpa.

På din praktik kommer du stötta vår löneadministratör med administrativt arbete och sköta mycket av kringarbetet för att förbereda inför månadens lönekörning där du efter introduktion bör kunna arbeta relativt självständigt. Du kommer även själv få göra löner under handledning av vår kunniga löneadministratör.

Du kommer exempelvis få arbeta med:

 • Kontroll, bearbetning och registrering av löneunderlag
 • Administrera nya anställningsavtal
 • Registrera och uppdatera information
 • Informera och kommunicera kring lönefrågor och ge support
 • Administrera och distribuera löneunderlag
 • Stöd i allmänna lön-och HR frågor
 • Göra löner

Efter avslutad och väl genomförd praktik finns möjlighet till att arbeta extra på timmar som du kan kombinera med dina studier eller ett meriterande sommarjobb då vi behöver stärka upp med extra personal. 

Praktikens placering är främst i Uppsala men resor till rikskansliet i Katrineholm förekommer.

Skicka in en ansökan om praktik med ett personligt brev på max en sida där du berättar lite mer om dig själv, din utbildning och praktisk information samt ditt CV till jobb@4h.se. Märk ämnesraden med “Praktik”

 

Praktik hösten 2022

Hösten 2022 tar vi emot praktikanter inom flera områden. Hör av dig till vår verksamhetsutvecklare på Malin.widell@4h.se för att diskutera om just din praktikperiod skulle passa att ha hos oss.

Kansliet är uppdelat på tre ställen: Katrineholm, Uppsala och Stockholm. Därför erbjuder vi praktikplatser på distans främst

Ideellt uppdrag

 

Suppleant till riksförbundsstyrelsen

Om styrelsens ansvar och arbete 

Riksförbundsstyrelsen är vald av Sveriges 4H:s medlemmar på riksförbundsstämman och representerar dem och ska arbeta i enlighet med den riktning som stämman beslutar när man fastställer verksamhetsplanen. Styrelsen är också arbetsgivare till personalen på riksförbundets kansli och uppdras också att arrangera några årliga nationella arrangemang som till exempel nationella konferensen. Tillsammans med personalen ser man också till att verksamheten i landet är välfungerande. Man har hjälp av personalen men det är styrelsen uppgift att leda arbetet.  

I styrelsen förväntas du delta på fysiska arbetshelger varannan månad och digitala möten 1-2 gånger i månaden. Utöver möten förväntas du vara med och föra arbetet framåt och som suppleant lägga ca 6-10 timmar i månaden. 

Vem vi söker 

Till styrelsen söker vi dig som är engagerad och med tidigare styrelseerfarenhet och grundläggande ekonomikunskaper. Att ha goda ledaregenskaper och samarbetsförmåga men kunna jobba självständigt och strategiskt är också efterfrågat. 

Några exempel på andra egenskaper vi söker är om du har kompetens inom till exempel föreningsekonomi, personalfrågor, IT, PR eller är en duktig skribent. Men det är också positivt om du kan bidra med nya perspektiv och idéer för att stärka och utveckla Sveriges 4H:s jämställdhets- och inkluderingsarbete. Att vara en del i att göra Sveriges 4H till en organisation som lockar och välkomnar alla barn och unga mellan 6-25 år. 

Vi söker personer i alla åldrar, från alla delar av Sverige och med olika bakgrund.  

Uppdraget är arvoderat och du erhålls ett arvode på 12% av PBB som 2021 var ca 5 700 kr. 

Ansökan

Ansök till valberedning@4h.se