Höns

 

På gården finns tre hönshus varav två för tillfället används. I det lilla hönshuset vid dammen har vi ett gäng tuppkycklingar av raserna Hedemora och Silverudds Blå. I det nya hönshuset vid parkering finns en besättning Hedemorahöns samt tupp och Bohuslän-Dals Svarthöns samt tupp. Hedemorahönsen kommer från Dalarna, Silverudds Blå är en svensk ras skapad av Martin Silverudd och Svarthönsen tros ursprungligen komma från Mocambique via Norge till Sverige. Hedemorahönsen varierar mycket i färgen, även så Silverudds Blå medan Svarthönsen, som man hör på namnet, är svarta. Svarthönsen är spektakulära eftersom även deras kam och näbb är svarta, till och med köttet är mörkt i färgen.

Bohuslän-Dals Svarthönan var listade som “hotade” på Lantrasforums rödlista 2008, Hedemorahönan är inte hotad för tillfället. Silverudds Blå räknas som en kulturhönsras.

Alla hönsen lägger ägg i olika utsträckning och efter egen lust. Under vinterhalvåret värper dock hönsen betydligt mindre, när ljustimmarna blir fler ökar värpandet igen. Silverudds Blå lägger grönaktiga ägg medan de andra raserna lägger bruna eller vita.

Vill ni köpa ägg från våra höns kan ni komma förbi gården och kontakta personalen, finns det ägg går det bra att köpa.

 

Stortuppen
Stina & Frank

Foto: Mark Harris, frozentime.se.

På Gränby 4H-gård strävar vi efter att hålla svenska lantraser. Lantraser är sådana djur som har levt i Sverige sedan urminnes tider. Många av lantraserna är eller har varit utrotningshotade. 4H-gårdar i hela Sverige är med och förebygger utrotning av dessa lantraser.

På grund av smittorisken och att djuren kan bli sjuka av fel mat ber vi er att inte mata djuren, inte ens med gräs.