Höns

 

På gården finns tre olika sorters höns Hedemorahöns, Bohuslän-Dals Svarthöns och Silverudds Blå. Hönsen bor i hönshuset vid parkeringen där de har stora utegårdar att gå ut i.

Hedemorahönsen kommer från Dalarna, Silverudds Blå är en svensk ras skapad av Martin Silverudd och Svarthönsen tros ursprungligen komma från Mocambique via Norge till Sverige. Hedemorahönsen varierar mycket i färgen, även så Silverudds Blå medan Svarthönsen, som man hör på namnet, är svarta. Svarthönsen är spektakulära eftersom även deras kam och näbb är svarta.

Alla hönsen lägger ägg i olika utsträckning och efter egen lust. Silverudds Blå lägger grönaktiga ägg medan de andra raserna lägger bruna eller vita.

Vill ni köpa ägg från våra höns kan ni komma förbi gården och fråga personalen. Äggen kostar 30/paket och det är 6 ägg i varje paket.

 

På Gränby 4H-gård strävar vi efter att hålla svenska lantraser. Lantraser är sådana djur som har levt i Sverige sedan urminnes tider. Många av lantraserna är eller har varit utrotningshotade. 4H-gårdar i hela Sverige är med och förebygger utrotning av dessa lantraser.

På grund av smittorisken och att djuren kan bli sjuka av fel mat ber vi er att inte mata djuren, inte ens med gräs.