Höns

 

På gården finns två hönshus. I det lilla hönshuset vid dammen har vi en besättning med Bohuslän-Dals Svarthöns och en liten besättning med Hedemorahöns. I det stora hönshuset vid svinstian finns Hedemorahöns, Gotlandshöns och värphybrider. Hedemorahönsen kommer från Dalarna, Gotlandshönsen från Fårö och Svarthönsen kommer ursprungligen från Mocambique via Norge till Sverige. Både Gotlands- och Hedemorahönsen varierar mycket i färgen medan Svarthönsen, som man hör på namnet, är svarta. Svarthönsen är spektakulära eftersom även deras kam och näbb är svarta, till och med köttet är mörkt i färgen.

Både Gotlandshönan och Bohuslän-Dals Svarthönan var listade som “hotade” på Lantrasforums rödlista 2008, Hedemorahönan är inte hotad för tillfället.

Alla hönsen lägger ägg i olika utsträckning och efter egen lust. I den mån hönsen är värper, vilket de oftast gör, säljer vi äggen vi får. Kontakta personalen om ni vill köpa ägg. Alla våra höns är frigående med tillgång till hönsgård ute så ni kan hälsa på hönsen som värpt era ägg. Ett 6-pack ägg kostar 20 kr.

Stortuppen
Stina & Frank

Foto: Mark Harris, frozentime.se.

På Gränby 4H-gård strävar vi efter att hålla svenska lantraser. Lantraser är sådana djur som har levt i Sverige sedan urminnes tider. Många av lantraserna är eller har varit utrotningshotade. 4H-gårdar i hela Sverige är med och förebygger utrotning av dessa lantraser.

På grund av smittorisken och att djuren kan bli sjuka av fel mat ber vi er att inte mata djuren, inte ens med gräs.

Vid frågor och funderingar angående våra djur kontakta vår gårdsföreståndare Gary på 0709-611554.