Getter

 

Våra getter är av rasen Jämtget som är en svensk lantras. Jämtgeten kommer från, som man hör på namnet, Jämtland och Härjedalen. Rasen är speciellt anpassad till det nordliga klimatet och betet som finns där. Jämtgetterna kommer i många olika färger de kan vara svarta, bruna, vita och alla nyanser där emellan. De kan vara både fläckiga, helfärgade eller viltfärgade med mörka markeringar längs ryggen, benen och ansiktet. Både bockarna och getterna har horn.

Våra getter kan du se både i gethuset nere vid verkstaden eller sommartid i någon av våra hagar. Getterna går med bock under hösten och varje vår får vi ett antal killingar. Killingarna är väldigt sociala och nyfikna, de hoppar och busar gärna och smakar på allt de kommer åt när de är små.

Getterna är populära djur på många av våra aktiviteter, de är bl.a. med på getyoga och tränas även i agility av Getklubben.

På Gränby 4H-gård strävar vi efter att hålla svenska lantraser. Lantraser är sådana djur som har levt i Sverige sedan urminnes tider. Många av lantraserna är eller har varit utrotningshotade. 4H-gårdar i hela Sverige är med och förebygger utrotning av dessa lantraser.

På grund av smittorisken och att djuren kan bli sjuka av fel mat ber vi er att inte mata djuren, inte ens med gräs.