Grisar

 

Våra grisar är av rasen Linderödssvin som är Sveriges enda oförädlade lantras av svin. Dagens Linderödsvin härstammar från Skånes Djurpark och Linderödsåsen i Skåne. Rasen varierar mycket i utseende, de kan vara gråvita eller rödbruna med svarta fläckar i färgen. Linderödssvinen växer inte lika fort som produktionsgrisar men blir nästan lika stora som vår minsta häst när de är fullvuxna. De är även bra på att klara ett hårdare klimat, de är nämligen snabba på att utveckla borst och skaffa sig ett späcklager. Grisarna trivs bäst när de har möjlighet att gå ut och böka.

Linderödssvinet var listat som ”hotad” på Lantrasforums rödlista 2008 och är idag med i Jordbruksverkets handlingsplan för hotade svenska husdjursraser.

Våra grisar kan du hitta i svinstian vid verkstaden. Grisarna som bor på gården är två suggor, de heter Mimmi och Käthy och är systrar. Grisarna är väldigt nyfikna och tycker om att bli kliade men man får hålla koll på fingrarna för de kan bitas hårt.

Foto: Mark Harris, frozentime.se.

På Gränby 4H-gård strävar vi efter att hålla svenska lantraser. Lantraser är sådana djur som har levt i Sverige sedan urminnes tider. Många av lantraserna är eller har varit utrotningshotade. 4H-gårdar i hela Sverige är med och förebygger utrotning av dessa lantraser.

På grund av smittorisken och att djuren kan bli sjuka av fel mat ber vi er att inte mata djuren, inte ens med gräs.