Kretsloppsbesök

Boka ett av våra populära kretsloppsbesök för er barngrupp!

Kretsloppsbesöken är ett mycket populärt och uppskattat besök som finns på flera andra 4H-gårdar runt om i landet. Vi på Gränby 4H genomförde våra första kretsloppsbesök under vårterminen 2019. Besöken har visat sig vara mycket uppskattade och lärorika både för stora och små!

Kretsloppsbesök är för barn i åldern 4 – 8 år. Här får barnen se hur ett riktigt kretslopp fungerar och öka sin förståelse för varifrån vår mat kommer. Vi börjar med att hälsa på hönsen och plocka ägg, och även lite hönsbajs, hos dem. Av äggen bakar vi muffins och äggskalen och hönsbajset lägger vi i komposten. Från komposten får vi jord som vi använder för att plantera en kruka med havre. Den havren vi inte planterar matar vi hönsen med. Barnen får med sig muffinsarna och krukan med havren tillbaka till förskolan så att de kan se den växa, om ni vill kan ni även få komma tillbaka till gården och mata hönsen med havren som växer fram.

Tid: Besöket tar ca 1 timme.

Kostnad: 500 kr för 10 barn +50 kr per extra barn. Max 12 barn per besök.

När: Besöken kan bokas under hela höstterminen 2021. Undantag för vecka 44 då besök inte kan bokas p.g.a. höstlov.

Boka besöket genom att maila till aktivitetsledare.granby@4h.se, skriv hur många deltagare ni är, när det skulle passa er att komma och om någon i gruppen har några allergier som kan vara bra för oss att känna till.

 

Hur kretsloppsbesöken kopplas till läroplanen

Att kommande generationer får förståelse och respekt för de kretslopp vi ingår i är viktigt för oss alla. 4H-gårdarna har en unik möjlighet att att på ett tydligt sätt ge barnen denna förståelse redan från tidig ålder och som en barn- och ungdomsorganisation med en verksamhetsplan som utgår från Agenda 2030 ser vi det som en del i vårt ansvar att göra detta.

“En positiv framtidstro ska prägla utbildningen.

Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle.”

- från Förskolans värdegrund och uppdrag

höna

Guidning bland gårdens djur

Boka en guidad tur där ni får hälsa på gårdens alla djur och lära er mer om dem. Passar både skolor- och förskolor, gruppbesök och för familjen. Under guidningen får ni träffa hästar, kor, får, getter, grisar, kaniner, höns och ankor. Hos de flesta djuren får ni komma in och klappa dem.

Det är även möjligt att boka en guidning där ni väljer fyra av gårdens djurslag som ni vill träffa, detta tar då hälften så lång tid och kostar halva priset av en guidning bland samtliga djur.

Tid: Alla gårdens djur ta ca 1 timme, 4 djurslag tar ca 30 minuter.

Kostnad: Alla gårdens djur kostar 500 kr för 10 deltagare. 4 djurslag kostar 250 kr för 10 deltagare. +50 kr per extra person om ni är fler än 10 personer, gäller för båda guidningarna.

När: Bokningsbara tider finns helgfri måndag – fredag mellan kl.9:00 – 15:00 och besöken kan bokas under hela vårterminen t.o.m. vecka 23.

Boka besöket genom att maila till aktivitetsledare.granby@4h.se, skriv hur många deltagare ni är, hur ni vill lägga upp besöket och när det skulle passa er att komma. Hör av er i god tid för att boka.

117764409_3375375259168707_2339517519020278148_n

Ponnyridning för grupper

Vill er barngrupp komma till gården och rida ponnyridning? Ni kan boka ridning för er grupp på någon av våra snälla hästar.

Kostnad: 300 kr för 10 barn, därefter 25 kr per barn.

När: Bokningsbara tider finns helgfri måndag – fredag mellan kl.9:00 – 15:00.

Boka besöket genom att maila till aktivitetsledare.granby@4h.se, skriv hur många barn som vill rida och när det skulle passa er att komma. Boka i god tid.

received_548279399370789