Får

 

Våra får är av rasen Gutefår, en svensk lantras som härstammar från Gotland. Både tackorna och baggarna har horn och färgen varierar från ljusbrun till mörkgrå. Gutefåren fäller själva sin ull på sommaren och han under den perioden se lite ovårdade ut i pälsen, går man i hagen kan man ibland se stora pälstussar på träd och genar där fåren kliat av sig vinterpälsen. Ibland får man dock hjälpa fåren med fällningen så det händer även att vi klipper dem.

Gutefåren var listade som “inte i fara” på Lantrasforums rödlista 2008.

Vår besättning består av ca 30 tackor som går med bagge under hösten och på våren föds det en massa lamm, varje tacka får 1-2 lamm. På vintern hittar ni fåren i den stora ladan vid samlingslokalen och på sommaren betar de i våra hagar runt omkring gården.

Våra får är av rasen Gutefår och vi har en besättning på ca 30 tackor. Tackorna går med bagge under sensommaren och vintern och på våren får de 1-2 lamm var. Under vintern går fåren inne i någon av våra lösdrifter och under sommaren hittar ni dem i någon av hagarna runt gården.

Vill ni köpa fårskinn från våra får, kontakta oss på aktivitetsledare.granby@4h.se.

Balder

Foto: Mark Harris, frozentime.se.

Balder
Gutefår

På Gränby 4H-gård strävar vi efter att hålla svenska lantraser. Lantraser är sådana djur som har levt i Sverige sedan urminnes tider. Många av lantraserna är eller har varit utrotningshotade. 4H-gårdar i hela Sverige är med och förebygger utrotning av dessa lantraser.

På grund av smittorisken och att djuren kan bli sjuka av fel mat ber vi er att inte mata djuren, inte ens med gräs.