Under 2022 fick våra ledare och deltagare på vårt övernattningsäger i Uppsala träffa två stora ardenner. Foto: Linn S.

Ungdomsledarna på Björklunds Hage 4H!

4H är en barn- och ungdomsorganisation, och stor del av verksamheten på både gårdsnivå och ex länsnivå drivs av ungdomar. På vår gård håller ungdomsledarna i sina helt egna temagrupper, ex getgruppen, och är med på läger, gårdsdagar och sitter i styrelsen. Vi är otroligt tacksamma för våra ungdomsledare och anordnar flera ledaraktiviteter såsom heldagar på Gröna Lund eller utflykt till Kolmården varje år. De själva håller även i grillkvällar, pyssel efter skolan och en hel del annat.

Kontakta oss gärna om du är intresserad av att bli ledare hos oss!

Mail: bjorklundshage@4h.se

2a7d7962-2236-43b3-9f11-79d24251e51e

Vad gör en ungdomsledare på Björklunds Hage 4H?

På Björklunds Hage 4H får alla vara med och det enda du behöver är ett medlemskap. På gården anordnas grillkvällar, pyssel efter skolan, besök till Kolmården och ibland till och med heldagar på Gröna Lund. När du hjälper till med barngrupper, läger och andra aktiviteter på gården får du dessa utflykter och aktiviteter betalda av gården, och du träffar massor av nya vänner som alla brinner för samma sak: djur och 4H!

Vår kära ledare Livia vinkar till kameran mitt i en lek. Sommaren 2022
Vår kära ledare Livia vinkar till kameran mitt i en lek. Sommaren 2022
Ledare, 4H-föräldrar, ideella och personal utklädda under vårt mysiga påskevent 2022
Ledare, 4H-föräldrar, ideella och personal utklädda under vårt mysiga påskevent 2022
Filmvisning för våra ledare och deltagare på ett övernattningsläger sommaren 2022
Filmvisning för våra ledare och deltagare på ett övernattningsläger sommaren 2022

Som ledare hos oss och inom 4H är du med och hjälper till på läger och på barngrupper, men du kan också vara starta upp egna temagrupper, starta 4H-företag, åka med på utbyten inom Sverige och till andra länder och du har till och med chansen att åka som representant för 4H på en FN-konferens. Att just driva egna projekt och möjligheten att starta ett eget 4H-företag är en stor del i att vara ledare hos oss, och vi vill erbjuda våra ledare det stöd och mentorskap de behöver för att utvecklas och växa hos oss. 4Hs vision är just att:

 

“Alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden.”

Temagrupper

Som ledare har man möjlighet att planera och genomföra sina egna grupper. Tidigare har vi exempelvis haft ledare som har hållit i sin egen getgrupp, och det planeras att göra en kaningrupp. Att vara ledare på 4H innebär att du kan fokusera på det just du tycker är roligast med djur och natur, men också starta något helt nytt! Runt om i landet, och världen, utvecklas 4H till något annat än just bara gårdar, och vi på Björklunds Hage 4H tycker det är helt fantastiskt. Ett nytt projekt som inte ännu har gjorts i så stor mån i Stockholm är på gång av våra ledare: matskola!

Ledarträff med ledarna från Björklunds Hage 4H och Kallhäll 4H, 2022.
Ledarträff med ledarna från Björklunds Hage 4H och Kallhäll 4H, 2022.
Två av våra ledare som stod i caféet för att samla in pengar till sin klasskassa, 2022.
Två av våra ledare som stod i caféet för att samla in pengar till sin klasskassa, 2022.

Vår ledarstege

Miniledare - Från 11 år

Som miniledare arbetar du verkligen efter 4Hs motto:

“Lära genom att göra”

Tillsammans med mer erfarna ledare och vår personal håller du i barngrupper och läger, hjälper till på 4H-dagar och har möjlighet att driva egna projekt. Du lär dig att vara en bra ledare genom att du får vara med från början och på så vis hittar hur just du fungerar som ungdomsledare. Du har tidigare gått vår miniledarkurs där du lär dig om djuren, lite pedagogik samt olika lekar och pyssel som vi ofta gör med barnen.

Ungdomsledare - Från 14 år

För att gå steget upp till ungdomsledare behöver man ha varit aktiv som miniledare ett tag för att ha kommit in i ledarrollen. Du får gå en ledarkurs som anordnas av Stockholms län 4H, och är med och hjälper till på barngrupper, läger och andra gårdsaktiviteter. Du har även chans att bli vald till junior och seniorledare och åka på en ledarresa med juniorledare från hela Stockholms län!

Juniorledare - 14-16 år

I Stockholms län har du chans att bli vald som juniorledare. Under ett år som juniorledare samlar du poäng i en juniorledarpärm genom ditt engagemang i 4H, och som bonus får du åka på en resa med juniorledare från andra gårdar och klubbar i Stockholms län. Kontakta personalen på gården så hänvisar de dig vidare till årets ansvarige på gården.

Seniorledare – 16-18 år

Seniorledarprogrammet är väldigt likt juniorledarprogrammet, men du är lite äldre och du förväntas engagera dig mer inom Stockholm läns 4H. Håll i ledarkurser på länsnivå, var med på läger på gården, sitt med i en styrelse och starta egna projekt är exempel på saker som ger dig poäng i seniorledarpärmen.

Ledarkurser

Miniledarkursen – Från 10 år
Anordnas av oss på Björklunds Hage 4H

Denna kurs går ni hos oss på gården. Ni lär er mer om djuren, gården, 4H och pedagogik. Vi går igenom vad som gör en bra ungdomsledare och hur vi är med barnen under läger och grupper.

 

Ledarkurs steg 1, 2 och 3
Anordnas av Stockholm 4Hs länsförbund.
Ni fördjupar era kunskaper i 4H och ledarskap. Se Stockholm 4Hs hemsida.