Grisfamiljen:
Mamma: Sugga eller so
Pappa: Galt eller orne
Barn: Kulting
Grisarna
Till vänster i bilderna finner ni Pricken, medans till höger ser ni Douglas.
På vår gård bor minigrisarna Pricken och Douglas. Dem föddes på Skansen i Stockholm och har nu bott på vår gård i många år.
Grisarna kan man se ute i grishagen under dagtid (9:00-16:00)
”Smutsig som en gris” är ett vanligt uttryck vilket kan stämma till en viss del då grisar gärna rullar sig i gyttja för att undvika att bli solbrända. Annars är grisar överlag ett väldigt renligt djur.
Mer om grisen:
Vad äter grisen
Grisar är allätare och äter allt man serverar dem. Dock betyder inte detta att man ska mata sin minigris med vad som helst. För att skydda de svenska grisarna mot mul- & klövsjuka är det förbjudet att utfodra med matavfall med animaliskt innehåll. Rester från matbordet i form av pasta, grönsaker, frukt, bröd etc. går alldeles utmärkt att servera sin gris. Men inte något animaliskt alltså.
Vikt
Normalvikten är 50-70 kg. Men det finns minigrisar som väger mindre och även mer. Självklart är genetik, mat och motion viktiga faktorer för vikten.
Mankhöjd
Mankhöjden är ca 50 cm. Kroppslängden är 80-100 cm men många minigrisar blir inte mer än 60-70 cm långa.
Familj
Grisar är flockdjur och de måste ha sällskap. De kan alltså inte bo själva ute i lagårn eller uthus, utan måste ha en kompis.
Dräktig
En gris är dräktig i 106-116 dygn, man brukar även säga 3 månader, 3 veckor och 3 dagar. Kullstorlek 4-15 kultingar.
Kroppstemperatur
Grisar av alla raser har en högre kroppstemperatur än oss människor. Därför kan man ofta uppleva grisen som väldigt varm utan att den är sjuk. Temperaturen ligger mellan 38,3 – 40 grader och är åldersrelaterad.
Hjärtat och andning
Hjärtfrekvensen hos en minigris är 70-110/min. 20-30/min är normal puls, det är detsamma som antal andetag i minuten, grisen andas alltså ungefär dubbelt så snabbt som vi.