Kaninerna

 

Våra kaniner är av rasen Mellerudskanin.

Mellerudskaninen är en svensk lantras som står på Statens jordbruksverkets lista över utrotningshotade svenska husdjursraser. När man under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet började avla fram nya kaninraser med inriktning på kött, päls, skinn eller färg minskade lantraserna för att nästan försvinna helt. Hos Edith Johansson i Melleruds kommun fanns dock en besättning lantraskaniner kvar, och dessa fick namnet Mellerudskanin. Djuren hade funnits där sen 1937, och den enda kända inblandningen av djur utifrån var 1968 då det korsades in två svart-vit-brokiga djur, en hona och en hane. Bevarandearbetet organiseras av föreningen Gotlandskaninen.

År 2011 blev Mellerudskaninen officiellt en godkänd svensk husdjursras.

Mellerudskaninen finns bara i svartvitbrokig färg eller som albino. De har kort päls och upprättstående öron. En vuxen kanin väger runt 3 kg.

 

  • Kaniner har ett utmärkt luktsinne, hörsel och syn. Eftersom deras ögon sitter lite på sidan av huvudet så kan de nästan se 360 grader och har endast ett liten ”blint” område framför nosen.
  • Kaniners hörsel förbättras enormt genom längden på deras öron.
  • Kaniner har extremt kraftiga bakben och kan hoppa 3 meter långt och nästan 1 meter upp i luften.
  • Kaniner är generellt  är mycket tysta men de kommunicerar med varandra vokalt ändå. Detta görs i första hand med hjälp av små surrljud. Kaniner kan också skrika högt om de blir rädda eller känner sig hotade – det är ingen tvekan om när de skriker!
  • Kaniner står upp på bakbenen för att få en bättre bild när de letar efter rovdjur. De varnar andra kaniner genom att stampa med bakbenen
  • Kaniner flyr genom att hoppa i ett sicksackmönster vilket förvirrar rovdjurets jakt och i allmänhet gör det svårare att fånga kaninen. Kaniner kan ha en hastighet på upp till 29 km/h.
  • Honan är dräktig i cirka 30 dagar och kan få upp till 12 kaninungar per kull. När kaninungarna föds är de blinda och pälslösa. De diar mamman ett par gånger om dagen. Kaninungarna klarar sig själva från cirka sex veckors ålder.
  • Kaniner vill ha hö i magen, i munnen och runt omkring sig för att trivas och må bra. Kaniner mår bäst när de få äta mycket hö, lite mörkgröna bladgrönsaker (exempelvis maskrosblad, rucolasallad och romanssallad), en liten mängd övriga grönsaker och eventuellt några matskedar pellets.
  • Kaniner är flockdjur och trivs därför extra bra tillsammans med sina ägare eller bland andra kaninkompisar.

 

 

Gloria

FB_IMG_1613147949622

Holly

FB_IMG_1623251611248

Herman

_20210725_184611