Hönsen
På vår gård bor tuppen Bertil med sina hönor. De är av rasen öländska dvärghöns, och många av dem är födda på gården. Mamma höna kallas för höna, pappa höna kallas tupp och hönsbarnet kallas för kyckling.
Hönans historia
Det äldsta fyndet som gjorts av tamhöns härstammar från Kina cirka 6000 f.kr men man vet inte exakt när de första hönsen domesticerades. Från början härstammar hönan från djungelhönan, som är en sentida dinosaurie. Höns kan för det mesta inte flyga då den förmågan försvunnit med aveln, däremot kan de med hjälp av sina vingar hoppa väldigt högt. Det finns cirka 180 listade hönsraser i Europa.
Foder
Spannmål såsom vete, råg, havre och korn är basföda för hönsen men man kan även lägga till olika typer av proteintillskott exempelvis fiskmjöl, kalcium och snäckskal.
Hönans uppbyggnad
Kroppen på öländska dvärghöns är kort och kraftig med reslig hållning. Fjäderdräkten är trefärgad i olika nyanser av brunt/vildfärg, svart och vitt. Benen är oftast glatta men en svag benbefjädring kan förekomma. Kammen är för det mesta enkel men roskam kan också förekomma. Öronskivorna är röda och oftast med en vit/blå inblandning, alltså alla tre färgerna tillsammans. Tupparna väger mellan 0,6 – 1,0 kg och hönorna 0,5 – 0,8 kg.