Årsrutiner för riksförbundet

Riksförbundet består av en riksförbundsstyrelse som väljs på riksförbundsstämman och som ska jobba efter medlemmarnas beslut på stämman. Riksförbundet består också av anställd personal som stöttar upp och utvecklar verksamheten.

 

1. Nationella konferensen

Varje år arrangeras nationella konferensen sista helgen i januari på Valla Folkhögskola i Linköping. Det är ett utbildningstillfälle för ideella inom 4H, men även anställda är välkomna.  Ofta brukar deltagarna få välja mellan olika inriktningar på lördagen och utbilda sig inom områden som de själva valt. På kvällen hålls klövergalan med middag och prisutdelning. På söndagen hålls något som kallas diskussionstorg där olika ämnen diskuteras. Det kan till exempel vara en diskussion om kommande verksamhetsplan för Sveriges 4H.

 

2. Riksförbundsstämma

Stämman arrangeras i samband med rikslägret. Då får ombud från de olika länsförbunden vara med och påverka 4Hs riktning. Klubbar, kretsar och län kan också skicka motioner (förslag) till stämman som tas upp och diskuteras på plats.

Riksförbundsstämman är 4Hs högst beslutande organ och avgör hur riksförbundsstyrelsen ska jobba nästkommande period.

 

3. Riksläger

Sveriges 4Hs riksläger är ett årligt återkommande läger för alla medlemmar i hela Sveriges 4H över 14 år. Rikslägret arrangeras av olika länsförbund inom 4H varje år.  Rikslägret är ett läger för alla och utlovar en härlig vecka fylld med såväl skratt, äventyr, lekar och tävlingar som avslappning, umgänge och mys runt lägerelden.