Kaninerna

Emmy

Emmy är en gotlandskanin född 2018. Hon är registrerad i Föreningen Gotlandskaninens genbankssystem som är en del i arbetet att bevara den utrotningshotade lantrasen.

Milda

Milda är en gotlandskanin född 2018. Hon är registrerad i Föreningen Gotlandskaninens genbankssystem som är en del i arbetet att bevara den utrotningshotade lantrasen.

 

Embla

Embla och Milda är halvsystrar, hon är också en gotlandskanin född 2018. Hon är registrerad i Föreningen Gotlandskaninens genbankssystem som är en del i arbetet att bevara den utrotningshotade lantrasen.

 

Roffe

Roffe är en lejonhuvad kanin född 2022.

Kanel

Kanel är dvärgvädur född 2023. Kanel och Vanilj är halvsyskon.

Vanilj

Vanilj är dvärgvädur född 2023.

Kardemumma

Kardemumma är dvärgvädur född 2023. Hon är mycket social och gosig.

Ludde

Ludde är en lejonhuvad kanin född 2019. Han är lite försiktig och blyg av sig men mycket snäll och hans päls är mjuk som silke.

Svenska lantraskaniner

De finns två kaninraser som kommer från de äldre lantraskaninerna, gotlandskaninen och mellerudskaninen. Gotlandskaninen har en ganska långsträckt kropp och de varierar i många färger och teckningar. De är ofta livliga och nyfikna. Honorna tar väl vara på sina ungar och gotlandskaninerna klarar sig på foder av till exempel hö och kvistar. De behöver normalt inget kraftfoder. Mellerudskaninen ”upptäcktes” så sent som 2001. Föreningen Gotlandskaninen hade blivit uppmärksammad på en grupp kaniner i Dalsland som hölls av en äldre dam. Besättningen visade sig ha funnits på gården sedan 1937. Trots stark inavel har inga inavelsrelaterade symptom visat sig. Mellerudskaninen verkar till temperamentet vara lite lugnare än sin kusin gotlandskaninen.

 

Här kan du läs mer om lantraskaniner:

Föreningen Gotlandskaninen

Jordbruksverket