Personal och styrelse

167193212_491670471990796_3046446650102287681_n-810x1024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personal

Louise Palmgren, gårdsassistent

Jag har varit anställd på Björkö 4H-gård sedan maj 2016, jag arbetstränade först som senare ledde till anställning. Jag arbetar heltid på gården som djurskötare/gårdsassistent.

Det jag tycker är bra på Björkö är att man får en så bra kontakt med djuren och man ser personlighet på alla djuren eftersom man jobbar så nära dem och kan både ge och få förtroende. Vi har väldigt mysiga och snälla djur på gården, och jag kan faktiskt ta åt mig lite av äran i att jag har hjälpt till att få dem mysiga och hanterbara.

På gården så är jag lite överallt kan man säga, men några av sakerna jag gör på gården är: köra traktor, ta hand om djuren dagligen, se över hagar, hjälpa till på läger/aktiviteter, laga/fixa smågrejer och träna/ha kvalitetstid med djuren. Det är en liten blandning av saker jag gör, men jag gillar det.

När jag inte jobbar så träffar jag gärna vänner, hittar på någon aktivitet, pysslar med något, lyssnar på musik eller bara tar det lugnt och kollar på tv.

Nu ska man ju inte ha favoriter men man kommer inte undan med att man klickar mer med vissa djur, precis som man kan göra med vissa människor också. Mitt favoritdjur på gården är fåret Maggan, hon älskar att bli klappad och att mysa. Det är väldigt terapeutiskt och lugnande att gå och sätta sig och mysa med henne och bara vara, hon brukar ställa sig så nära hon kan och vila huvudet mot axeln och tillslut så kan hon till och med lägga sig ner bredvid. Det är inte mycket som slår det kan jag lova.

Personal

Ida-Johanna Carlander, aktivitetsledare

Jag heter Ida-Johanna och bor i Lungsbro med mina tre barn: Saga 6 år, Lova 4 år, Tuva 3 år. Vi har också en Nordvensk arbetshäst som heter Pelle och är 15 år. Jag påbörjade timanställning på Björkö 4H i december 2023.
Jag är intresserad av allt som har med gårdslivet att göra. Djur och odling, hugga ved, stängsla, laga mat, baka och koka saft och sylt, mjölksyra mm. Jag är också intresserad av olika sorts hantverk tex tova eller spinna ull och så tycker jag om att umgås med mina barn och familjen på fritiden.
Jag ser fram emot att träffa alla gamla och nya medlemmar och tillsammans skapa ny verksamhet och hitta på en massa kul på Björkö 4H. Jag tycker konceptet med en öppen gård där människor får tillgång till djur, natur, odling  tillsammans är toppen. De fyra H:na står för hjärna, hjärta, hand och hälsa – en fantastisk pedagogik där man lär sig genom erfarenhet och med alla sinnen i gemenskap.
Förr i tiden hade alla en släkting eller vän med lantbruk. Man åkte dit på lov och ledighet för att hjälpa till. Förr kallade man ju faktiskt höstlovet för potatislov och det kom till för att barnen skulle kunna vara med och ta upp potatisen ur jorden på hösten. Så ser det inte ut idag då avståndet mellan människor och jorden blir allt större. Det har visat sig att djur och natur har hälsofrämjande verkan på oss människor. Samtidigt hör vi nästan dagligen om global uppvärmning och att vår planet inte mår bra. På 4H kan vi lära oss om hur vi tar hand om jorden, djuren och varandra och det är superviktigt!

Styrelse 2023

Ulf Löfgren

Ordförande 

 

Sofia Engdahl

Ledamot

Lotte Pettersson

Ledamot

 

Daniel Wressle

Ledamot

 

Marianne Nordström

Ledamot

 

Linda Markskog

Suppleant

Selma Abbad

Suppleant