Heidi
Shetlandsponny
e. Vinkelbodas Ivar u. Ronja Richardsdotter
sto
Född: 2002

Palett
Gotlandsruss
e. Djazz   u. Jota KL
sto
Född: 2010

Karoline
Gotlandsruss
e. XL u. Kajola
sto
Född: 2004

På 4H-gårdar i Sverige hjälper vi till med bevarandet av Svenska lantraser. Gotlandsrusset är uråldrig Svenska ras från Gotland.

Gotlandsruss förekommer i många olika färger, dock inte albino, skimmel, black eller skäck. Den är smidig i alla gångarter, samt har en god hoppförmåga vilket gör den till en god ridponny.

Gotlandsrusset är en mycket gammal ras, som på Gotland även kallas för skogsbagge. I en grotta på Stora Karlsö har man funnit rester av en småväxt häst från den yngre stenåldern. Troligen en förfader till dagens gotlandsruss.

Vikt: 200 – 300 kg
Mankhöjd: 115-130 cm

Gotlandsrusset är Sveriges äldsta häst och den enda inhemska svenska ponnyrasen. Så länge man känner till har russet levt i ett vilt eller halvvilt tillstånd i skogarna på Gotland. Än idag lever en flock med halvvilda gotlandsruss i ett reservat på Lojsta hed.

På 1800-talet ändrades förutsättningarna för russen. De vidsträckta skogarna styckades sönder och ersattes av inhägnad och uppodlad mark. Då började russen ses som skadedjur som mest ställde till problem och orsakade betes- och trampskador. Bönderna ville få bort russen från markerna. I slutet av 1800-talet hade antalet russ minskat så drastiskt att man befarade att rasen skulle försvinna helt.

På grund av sin litenhet och sitt goda temperament är gotlandsrusset mycket populär. Ryggen är dock inte särskilt stark vilket gör det mest lämplig att ridas av barn. Russet är en smidig liten häst med god hoppförmåga. Med sin snabba och vägvinnande trav är den även populär inom ponnytravet. Rasen är envis, uthållig och tålig, har lätt för att lära och har ett gott lynne.

Den mest kända russflocken finns på Lojsta hed på södra Gotland. Det är ett 650 tunnland stort område där ett femtiotal russ går fritt med så lite kontakt med människor som möjligt.