Loke

Jämtbock

Född: 2020

Idun

Jämtget

Född: 2023

På 4H-gårdar i Sverige hjälper vi till med bevarandet av Svenska lantraser. Jämtgeten är en av tre raser. Våra getter är genbanksanslutan och CAE-fria.
Jämtgeten har oftast en mörk teckning i ansiktet samt på öron och ben. Både bockar och getter har normalt horn, men det förekommer kulliga, det vill säga hornlösa.

Getter är buskätare och äter helst sly och bark. De lilla foderkraven gjorde jämtgeten lämplig som mjölkdjur på torpen förr i tiden. Att de äter mindre i förhållande till sin kroppsstorlek än vad kor gör ledde till att de som inte hade råd att hålla kor valde getter i stället. Jämtgeten tillhör gruppen allmogegetter. Jämtgeten är liten smäcker och elegant. Huvudet är smalt och fint. Jämtgeten är en oförädlad lantrasget som är väl anpassad för fäboddrift. Rasen har länge hållits som mjölkget och en get kan ge omkring 500 liter mjölk om året. Av mjölken kan man även göra ost som antingen blir vit eller brun.

Getterna kan betäckas vid 8 månaders ålder. Brunsten brukar börja i juli och varar ett halvår. Geten går dräktig i 5 månader.

Jämtgeten var förr vanlig i framförallt Jämtland och Härjedalen. Dagens population härstammar dels från Skånes djurpark och dels från den så kallade Engla-stammen från Aspås i norra Jämtland.