Välkommen till Naturhjältarnas 4H-klubbs webbsida, vad roligt att du hittat hit!

 

KLOVERHJALTEN_FYRAH

4Hs motto är LÄRA GENOM ATT GÖRA!

De fyra H:na är byggstenarna i vår verksamhet och  klöverhjälten är organisationens samlingsrepresentant för kärlek, förståelse och respekt. Klöverhjälten  enda attribut är ett förstoringsglas. Med förstoringsglaset går hen på djupet och lär sig mer om saker som kan uppfattas som främmande eller obehagliga. För Klöverhjälten vet att när mer kunskap kommer till ytan så kommer förutfattade meningar att sköljas bort. Genom förståelse, gemenskap, kärlek och respekt får vi barn och unga att växa.

Vi vill att barn och ungdomar ska få chansen att upptäcka att superhjältar finns mitt ibland oss. De ska få upptäcka att de kan bli eller är superhjältar själva. Genom Klöverhjälten, vars superkrafter bygger på kärlek, förståelse och respekt, vill vi ge våra unga en sund förebild som representerar mjuka värden och som med mod och nyfikenhet bekämpar fördomar och förtryck. Med de fyra H:na i fokus: Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa möter Klöverhjälten barn och ungdomar i deras funderingar om djur, natur och vår omvärld.

 

Här kommer en beskrivning av olika saker man som medlem kan göra i Naturhjältarnas 4H-klubb, från ålder.

För alla, 0-99:

Dagläger och andra endagsaktiviteter med djur, ridning och mer som turer till Västerhällarna. Se aktuella här.

Öppen gård, barnens gård, ponnyridning och träffa djuren under olika event i Sandviken och Gävle. Kalas.

Alla medlemmar får vara med och påverka, bestämma och föreslå aktiviteter och annat som styrelsen ska hjälpa till att förverkliga.

 

Från 3 år:

Prova på ridning i Ponnykul.

 

Från 5 år:

Ridläger från 5 år, dagläger och andra aktiviteter för hela familjen som familjedagen.  Ponnykul, vår egna speciella ridskola.

 

Från 9 år:

Ridläger från 9 år, andra veckoläger som lantläger, cirkusläger och teaterläger. Dagläger och andra aktiviteter för hela familjen som familjedagen. Ponnykul, vår egna speciella ridskola.

 

Från 11 år:

Ridläger från 11 år, dagläger och andra aktiviteter. Ponnykul, vår egna speciella ridskola.

 

Från 12 år:

Möjlighet att gå utbildning och börja jobba som miniledare vid aktiviteter och läger. Vid intresse kontakta styrelsen på naturhjaltarna@4h.se.

 

Från 13 år:

Rikstävling i 4H ämnen, för medlemmar mellan 13 och 20 år som tävlar en helg på våren, i lag om 3–5 deltagare.

Du kan få en plats i en klubb-styrelse.

 

Från 14 år:

Möjlighet att börja jobba som juniorledare vid aktiviteter, läger och ponnyridning. Du får utbildning hos oss men kan även få utbilda dig av Studiefrämjandet eller kurser av 4H i Uppsala, och delta i speciella ledardagar.

 

Från 16 år:

Sveriges 4H öppnar många dörrar för dig som medlem att resa och upptäcka världen genom utbyten och internationella arrangemang på ett billigt och roligt sätt.

Nordiske Samorganisation for Ungdomsarbejde (NSU), är en paraplyorganisation som arbetar för att stärka samarbetet mellan ungdomsförbund i Norden genom olika arrangemang. Nordiskt läger, Nordisk ungdomsvecka och ledarskola är några av de aktiviteter NSU anordnar.

4H är medlem i organisationen RYE Rural Youth Europe – www.ruralyoutheurope.com

 

Från 17 år:

Du får jobba som ungdomsledare och gå 4Hs ungdomsledarutbildning.

 

Mellan 18-30 år:

International 4H Youth Exchange (IFYE)

IFYE-utbytet har funnits sedan 1948 och skapades då för att främja världsfreden genom att man fick möta andra kulturer och få fördjupad kunskap om dem och knyta kontakter över hela världen. Detta är, än idag, lika viktigt.

Vid ansökan är det meriterande att ha gjort saker i verksamheten som till exempel att ha varit med och arrangerat aktiviteter, suttit i styrelser med mera.

Sveriges 4H:s samarbetsländer varierar, men vi har haft utbyte med bland annat Australien, USA, Taiwan, Tanzania, Schweiz, Island, Storbritannien, Nya Zeeland och Irland. När man åker som IFYE får man ta del av värdlandets vardag under en period som varierar mellan 4 veckor-6 månader.

 

Ledarskap i 4H

Riksförbundet har tagit fram en definering av de olika stegen inom ledarskap i 4H. De olika rollerna är kopplade till ålder och inte erfarenhet. Åldern gäller från det året du fyller år.

 

18 + ” Ledstjärna”

Har gått utbildning för att utbilda andra. Train the trainer. Av län, distrikt eller riksförbund utvalda personer.

17-25 år Ungdomsledare

Har gått en ungdomsledarutbildning. Aktiv på klubb, krets, län/distrikt eller riks. Arrangerar aktiviteter.

14-16 år Juniorledare

Har gått en juniorledarutbildning. Aktiv på klubb, krets eller län/distrikt. Håller i aktiviteter.

10-13 år Miniledare

Har gått en miniledarutbildning. Aktiv på klubbnivå.