Björkmuren

WP_20160704_002

Björkmuren är en kommunägd gård som ligger i vacker natur väster om Järbo. 4H hyr gården under sommarmånaderna och håller där hästar, får, getter, kycklingar, kaniner och griskultingar. Boende vid övernattningsläger sker i sovsal på övervåningen. I källaren finns dusch och bastu. Gården är omringad av ett gräsområde som är idealiskt för sommaräventyr för alla åldrar och ligger i kanten av en fantastisk skog med stigar och grusväg till Västerhällarnas topp.

IMG_8059

Läger på Björkmuren

Björkmuren vill vi ska vara en plats där barn och ungdomar får utveckla sin självkänsla, sin tillit och sitt självförtroende. En plats där kontakten med djuren ger förståelse och ökad empati.

Fokus är att tillsammans ha roligt och inte många pekpinnar används utan istället uppmanas barnen till att själva känna efter. Hur de själva känner sig, och hur djuren känner sig. Vi ber att barnen är uppmärksamma på djurens reaktioner på det barnet gör.

Vi erbjuder ridning, körning och marklek med hästarna. Fokus är på glädje och samspel med hästen. Ridning sker främst i skogen. Hästarnas utrustning består av barbackasadlar och bettlösa huvudlag. Ridning på lång tygel och utan stigbyglar leder till mycket bra balans, starka coremuskler och förbättrad andning.

Hästen ska vara barnens kompis. De måste vara schyssta mot hästen och lär sig hur de kan kommunicera med enklaste medel utan att stressa, slå eller sparka hästen. Resultatet är både nöjda djur och barn. Med ökat självförtroende och självsäkerhet som bonus.

Istället för teori förs diskussioner om vad som kan göras för att uppnå kommunikation med hästen. Barnen får försöka hitta sin egen väg genom att själva upptäcka vad som fungerar. 4Hs motto är lära genom att göra. Barnen ökar sin förmåga att fokusera, kommunicera, koncentrera sig och ta sig igenom frustration. Resultatet är en upplevelse i stunden som ger glädje, förståelse och gemenskap.

Vi vill främja den naturliga lugna miljön på Björkmuren. Därför är det inte tillåtet att använda mobiltelefoner eller liknande, annat än till i nödfall. Ledarna har naturligtvis med sig mobiltelefoner och första hjälpen utrustning vid turer i skogen. Vi uppmanar föräldrarna till att lägga undan telefonerna vid sin vistelse på Björkmuren. Naturligtvis får ni ta en bild på barnet men vänta gärna tills efter uppvisning etc. Barnen njuter av er fulla uppmärksamhet och den kan ni bara ge utan er telefon i handen.

WP_20160704_003

Historik

Det var Oskar och Nelly Olsson som var sista jordbrukare här. När Nelly dog 1981 donerade hon fastigheten till Sandvikens kommun att upplåtas för fritidsändamål och rekreation. Björkmurens Vänner bildades 1992 för att förvalta fastigheten Björkmuren. Föreningens medlemmar utgörs av föreningar och organisationer som har intresse av att hus och mark bevaras och används.Föreningens arbete omfattar att organisera uthyrning och underhåll av området.

Gården hyrs ut till föreningar, företag och enskilda för festligheter, konferenser, utbildning eller bara övernattning.

Hitta till Björkmuren

I Järbo åker man mot Gullsjön (mot Återvinningen) på Gullsjövägen förbi Gullhedskolan. Gullsjövägen blir grusväg och efter ca 2 km ta vänster på Långbovägen. Efter 1,3 km ligger Björkmuren på vänster sida. Adress: Långbovägen 9.

Directions to Björkmuren: In Järbo, drive towards Gullsjön and Återvinningen (if you are coming from Sandviken it will be a left turn in Järbo). In the forest the road will become a dirt road. After about 2 kilometers turn left on Långbo road, there will be a sign for Björkmuren. You will find Björkmuren on your left after about another kilometer.

DSC_2310