Välkommen till IFYE Swedens webbplats!

Här får du reda på hur du söker som IFYE, hur det är att komma till Sverige som IFYE och hur det är att vara värdfamilj till en IFYE. Och IFYE det står för International 4H Youth Exchange.

IFYE-utbytet har funnits sedan 1948 och skapades då för att främja världsfreden genom att unga människor fick möta andra kulturer och få fördjupad kunskap om dem och knyta kontakter över hela världen. Detta är än i dag lika viktigt. Under åren har några hundra svenska ungdomar rest ut i världen. Många av dem träffas fortfarande på svenska, europeiska och internationella IFYE-träffar. (Även om de nu inte är helt unga längre.) Kom med i den här gemenskapen, du också.

Och missa inte ditt livs chans att få resa ut och upptäcka världen som IFYE!

Den här sidan är fortfarande under uppbyggnad och det kommer att komma mer innehåll framöver, men välkommen att titta in så länge.

Vem kan söka IFYE-utbytet?

Är du i åldern 18-30 år och är 4H:are kan du söka. Det är meriterande att ha gjort saker i verksamheten som till exempel att ha varit ledare i klubben/på gården, varit med och arrangerat aktiviteter, suttit i styrelser med mera.

Sveriges 4H:s samarbetsländer varierar, men vi har haft utbyte med bland annat Australien, USA, Taiwan, Tanzania, Schweiz, Island, Storbritannien, Nya Zeeland och Irland. När du åker som IFYE får du ta del av värdlandets vardag under en period som varierar mellan 4 veckor och 6 månader.

Klicka vidare till ansökan här!

Ord från några som rest som IFYE:

“Det är en fantastisk upplevelse.”

“Jag fick uppleva saker som jag aldrig skulle upplevt som turist.”

“Jag lärde känna mina värdfamiljer så väl att vi fortfarande har kontakt i dag.”

“Den bästa och mest lärorika upplevelsen jag haft.”

96399bf1-a673-499f-93ca-2588e8b85c44Jag heter Torbjörn Lyrén men när jag var IFYE hette jag Bengtssson.

Jag fyller 58 i år

Jag gjorde mitt IFYE-utbyte 6 månader 1992 till Schweiz.

Det viktigaste jag lärde mig var att se att det finns mycket som man tror är självklart. Jag märkte att det är andra saker som är självklara i andra kulturer. Tack vare att jag lärde känna en annan kultur lite bättre, kunde jag jämföra den med min svenska. Så lärde jag mig framför allt mycket om mig själv. Jag fick 6 månader med ovant mycket uppmärksamhet. Mitt självförtroende stärktes. Jag bodde 3 veckor var i 8 olika familjer. Det var alla lantbrukare men ändå väldigt olika. Hos några trivdes jag jättebra och hos ett par inte alls, men man lär sig något av alla man möter.

Jag blev uppringd av någon som tidigare hade varit IFYE och som sa att jag var “dum i huvet” om jag inte åkte. Jag skrattade nog åt det men samtidigt tänkte jag att jag nog skulle ångra det om jag inte tog denna sista chansen. Jag skulle bli 28 år, som då var gränsen. Jag hade varit aktiv i 4H sedan jag var ungefär 13 år, och det var få sökande, så jag fick lätt en plats.

När jag skulle åka, fick jag tipset att jag skulle tacka ja, till allt som erbjöds, om det inte var livsfarligt, omoraliskt eller olagligt. Det tänkte jag faktiskt på några gånger och fick därför uppleva mycket mer än om jag bara hade gjort det, jag just då hade lust med. Det rådet ger jag alltså gärna vidare. Det kan man använda även om man inte åker på utbyte. Efter utbytet är det inte slut. Det finns träffar varje år, för alla som varit på utbyte. Jag har åkt på flera sådana och så lärt känna andra europeiska länder och fått kontakter i många fler länder. På en sådan träff lärde jag känna min fru, som samma år som jag var på utbyte från Schweiz till Sverige. Därför bor jag nu i Schweiz sedan 2000 och känner mig mer svensk än innan jag åkte på utbytet.

Eva Gran 57år.Riks1511-0201

När åkte du som IFYE? 1988

Vad var det bästa med resan? Väldigt mycket, nya kontakter, kulturer och förståelse för andra trosuppfattningar, så mycket roliga upplevelser i familjerna med fester, aktiviteter arbete på i hem och på gård

Lärde du dig något? Massor. Jag var i Luxembourg så vintillverkning genomsyrade min resa och tog en stor del av min rapport.

Hur fick just DU möjligheten att åka? Vi slogs om platserna på den tiden, man ville få ett så högt förtroende uppdrag som möjligt, så att man skulle få chansen, jag blev så småningom ordförande i Uppsala läns 4H, men hon som knep mitt första hands val till Island satt i Riksförbundets styrelse.

Har du tips till andra som är nyfikna på att åka? Planera för en minst tremånaders period, jag vet att det är svårt med skola och arbetsliv, men upplevelsen blir bättre om man inte är borta bara på semester…

Syftet med IFYE for a better world understanding och att vi ska skapa kontakter och nätverk över världen, känns viktigare än någonsin.

/Eva

Rebecka Johansson 32år2014-07-17 1

När åkte du som IFYE? 2013

Vad var det bästa med resan?  Att få uppleva ett land som invånare inte turist, se landet och människorna inifrån. Men även alla saker jag fick göra, alla miljöer jag fick se och vara i. Ett av de starkaste minnena är när Marianne, som var IFYE hos min familj 2011, tog med mig på en oförglömlig upplevelse i de schweiziska alperna. Där bodde jag i en alpstuga fyra nätter. Vi mjölkade korna, tillverkade ost och smör på mjölken vi fick, vandrade i bergen och jag kunde knappt sova för bjällrorna som korna hade runt halsen.

Lärde du dig något? Jag utvecklades enormt som människa genom att åka själv till ett nytt land, bo hos okända personer och ta dagen som den kommer med allt vad det innebär. Men även att Stavgång kallas ”Nordic walking” och Prinsesstårta heter ”Schweden torte”!!!

Hur fick just DU möjligheten att åka? Ansökte och blev beviljad att åka. Var vid tidpunkten för ansökan och resan ordförande i dåvarande Älvsborgs läns 4H.

Har du tips till andra som är nyfikna på att åka? SÖK du kommer inte ångra dig. Det blir ett minne för livet som du aldrig kommer glömma. Men innan jag åkte som IFYE trodde jag att det skulle vara mer som semester, lite småarbete men inte så krävande. Jag önskar att någon hade talat om för mig att det är verkligen inte alltid är kul, enkelt och smärtfritt att vara en IFYE i ett annat land och i en annan familj, men med det sagt så ångrar jag mig inte en sekund att jag åkte.

Karin Haulin (jag hette Hansson när jag åkte som IFYE) 61 år

När åkte du som IFYE? 1983 när jag var 23 år

Vad var det bästa med resan? Det bästa med resan var att det gav möjligheter att komma in i familjelivet i värdlandet. Som turist eller student har man inte samma möjligheter att vara en familjemedlem. Jag var mellan 2 och 4 veckor i varje familj, totalt 7 familjer under ett drygt halvår och fick möjlighet att besöka både sevärdheter, bröllop, begravningar, kyrkor, föreningar, och alla tänkbara typer av evenemang som en vanlig familj besöker under normala omständigheter. Men det var naturligtvis inte alltid roligt. Att bita ihop och ställa upp även när det tog emot var en del i utbytet men även det som just då kändes jobbigt, har blivit roliga minnen, väl värda att berätta och glädjas åt i efterhand.

Lärde du dig något? Självklart lärde jag mig väldigt mycket, inte minst om olika familjers sätt att fungera, inte bara specifikt i den nya kulturen utan även i allmänhet. Sen lärde jag känna mig själv och lärde mig också stå ut med situationer som jag själv inte skulle ha valt att sätta mig i.

Hur fick just DU möjligheten att åka? Jag kom i kontakt med IFYE när jag var ca 15 år och hade som mål att bli en IFYE under hela mina tonår. Jag var ledare och satt i styrelser och jobbade för att så småningom kunna söka och åka och jag väntade tills jag gått klart på universitetet. Jag tycker att jag var lite för gammal. Jag åkte när jag var 23. Jag var lite för självständig för att trivas fullt ut med att bli så styrd som man blir när man ska anpassa sig till värdfamiljernas rutiner och önskemål. Det är även den erfarenheten jag har av de IFYE:s som bott hos oss genom åren, att de som varit i 23-25-årsåldern, haft svårt att anpassa sig till familjelivet.

Har du tips till andra som är nyfikna på att åka? Tänk efter om det är det här du vill. Sätt dig in i hur det kommer att vara att vara just en familjemedlem i värdfamiljen. Är du mer intresserad att styra din egen tid i ett annat land, kanske det är en annan typ av utbyte du ska välja, men om du vill få insikt i en ny kultur och är beredd att ge avkall på dina egna önskemål, så är det här en helt unik och fantastisk upplevelse.

Isabella Hidendahl, 31år

När åkte du som IFYE? 2010

Vad var det bästa med resan? : Att lära känna ett land och människorna i det på mer genuint sätt än vad som är möjligt när man är turist. Blandningen mellan att bo hemma hos familjer, och hjälpa dem på sina gårdar, och att få uppleva en massa turistiga saker var väldigt häftig.

Lärde du dig något?: Massvis! Jag lärde mig många olika saker, både praktiska och om mig själv. Jag fick prova på en massa saker jag aldrig gjort förr; köra traktor, mata kalvar och lamm med nappflaska, plantera träd, köra fyrhjuling upp och ner för kullarna, förbereda hästar för utställning på ett stuteri och så oändligt mycket mer. Jag fick också vara med att valla in ca 2000 tackor och deras lika många lamm och förflytta dessa till gården där jag fick sortera lammen i olika storlekar och hjälpa till med klippningen av tackorna. Det var ett väldigt stort, vitt och bräkigt “fluff” vi fick försöka styra rätt. Resan lärde mig så klart att bli mycket bättre på min engelska, men också att jag kan klara av så oändligt mycket mer än vad jag tror.

Hur fick just DU möjligheten att åka? Jag hade engagerat mig en hel del genom åren, både i min klubb, krets och län. Jag hade även tagit emot en IFYE här hemma. När jag sökte var vi många som fick möjlighet att åka på utbytet runt om i världen och jag är så glad att jag var en av dem.
Har du tips till andra som är nyfikna på att åka? Sök! Men fundera också på vad du vill få ut av resan. Att åka till de olika länderna skiljer sig ganska mycket. Eller gjorde i alla fall på den tiden jag reste. Jag var i väg i tre månader och bodde hos 20 familjer samt på 3 hostells på den tiden, i andra länder kan man vara hos samma familj i sex månader. Detta ger två helt olika upplevelser. Jag fick verkligen se hela Nya Zeeland och prova på allt möjligt, men hann aldrig lära känna någon familj så där superbra eftersom jag aldrig stannade längre än en vecka, ibland bara någon enstaka natt. Så känn efter vad som känns viktigt för dig och sök till ett program med förutsättningar som matchar dina önskemål.

Malin Runevad, 33ÅR

När åkte du som IFYE? 2009 till Taiwan

Vad var det bästa med resan? De bästa var alla människor som jag mötte som verkligen ville visa upp den bästa sidan av sitt land. Det märktes att det var vana att ta emot IFYEs för det var väldigt bra organiserat. Jag tycker att den stora skillnaden mellan den svensk och taiwanesisk kultur var häftig att uppleva, genom mat, musik, religion, språk mm. Det är ett otroligt vackert land och jag är glad att jag fick spendera tid både på night markets i stora städer och plocka te upp i bergen. Jag åkte tillbaka till Taiwan 2013 med några kompisar och hälsade på alla mina värdfamiljer.

Lärde du dig något? Att jag inte hanterar jetlag så bra och att äta med pinnar Det var första gången jag åkte utomlands på egen hand så jag lärde mig massor bara på flygresan dit. Jag har hyfsat bra koll på Taiwans historia nu vilket är intressant i dessa tider.

Hur fick just DU möjligheten att åka? Jag minns inte exakt men jag tror inte det var så många som sökte det året och jag var nog ensam om att söka till Taiwan.

Har du tips till andra som är nyfikna på att åka? Sök! Det är ett unikt sätt att lära känna ett land. Kanske är du med om en kulturkrock eller två men du kommer att få minnen och vänner för livet.