Att vara värdfamilj

Varje år ordnar svenska IFYE-klubben i samarbete internationella IFYE- och 4H-klubbar så att två ungdomar får komma till Sverige under en sommar och lära sig allt om svensk kultur. IFYEs bor under större delen av sommaren i värdfamilj, vilka är volontärer från hela Sverige som väljer att öppna sina hem för en utländsk ungdom under en kortare period. Det är en rolig och berikande erfarenhet att vara värdfamilj till en utländsk IFYE, inte minst då värdfamiljerna själva ofta får uppleva en liten del av en ny kultur.

I mitten av juni kommer de utländska IFYE:rna till Sverige. De är här i mellan två och fyra månader. Hur länge IFYE:n bor hos dig kommer du överens om med IFYE-samordnaren, men idealiskt är mellan en och två veckor.

Vad gör IFYE:n på dagarna?

Tanken är att IFYE:n ska delta i familjens vardagsliv. Traditionellt bodde många av 4H:arna på en gård på landsbygden, men i dag finns värdfamiljerna överallt. Kanske kan hen följa med dig till jobbet eller skolan. Det går också bra att ordna studiebesök på andra arbetsplatser, eller kanske kan de hänga med en mormor eller farfar som är pensionär. Vissa dagar kan det vara skönt för IFYE:n att bara vara hemma och jobba med dokumentationen av sin vistelse.

Det är också roligt att tillsammans med IFYE:n utforska sin orts speciella sevärdheter eller natur. Men du behöver inte känna det som att du ska underhålla IFYE:n med upplevelser. Låt dem vara en del av din vardag.

Måste jag vara 4H:are?

Det är inget krav att du måste vara aktiv 4H:are för att ta emot en IFYE. Hur mycket 4H:are IFYE:n är varierar också lite från land till land. I de flesta fall har de gedigen 4H-bakgrund och då är det förstås lite roligt om du har en koppling till 4H, men det allra viktigaste är att du är nyfiken på att lära dig mer och även att lära ut saker om Sverige till din gäst.

IFYE:n deltar i Sveriges 4H:s sommarläger som hålls i juli varje sommar.

 

80359337_543697866212042_8836763914369761280_n
Familj med IFYE från Taiwan utanför Drottningholms slott.

2019 års IFYEs till Taiwan på 4H-läger // Inresande IFYE från Taiwan med sin värdfamilj