Att åka som IFYE


Att åka som IFYE är ett minne för livet!

Om du vill uppleva ett land inifrån, som en del av en familj, så är IFYE-utbytet något för dig.

Är du i åldern 18-30 år och är medlem i 4H kan du söka. Det är meriterande att ha gjort saker i 4H, som att ha arrangerat aktiviteter, varit ledare eller suttit i klubbstyrelsen.

Vad innebär det för dig att åka som IFYE?

Sveriges 4H har utbyte med 4H eller en liknande organisation i ett antal länder. Vilka det är kan variera lite från år till år.

Som IFYE bor du som familjemedlem i en till tre veckor i samma familj, innan du byter till nästa familj. Du deltar i familjens vardagsliv och hjälper till med de sysslor de har. Familjerna brukar också vilja visa dig de speciella sevärdheter och aktiviteter som finns på deras ort. Ibland finns det flera IFYE:r i landet och då kan det vara så att ni träffas och gör något tillsammans.

Vad kostar det?

Du betalar en viss avgift till Sveriges 4H, och du betalar själv resan till landet. Men när du är på plats så står värdlandet för transporterna mellan värdfamiljerna. Du betalar heller ingenting för mat och boende under din tid i landet, utom på eventuell egen tid och egna resor.

Hur var det då?

Här berättar några 4H:are om hur det var när de reste som IFYE:r.

Karin, IFYE till Nederländerna

– Vår klubbordförande sa till mig att söka som IFYE.
Det bästa under min IFYE-tid var en internationell lägerväcka, med ungdomar från hela världen. På dagarna var det konstiga idrotter, naturstig, blomsterarrangemang och teater. På kvällarna var det fest.
– Utbytet har gett mig vänner för livet, språkkunskaper och en förmåga att förstå människor i andra kulturer än min egen. Det finns guldkorn i alla länder och du kommer att hitta dem!