Våra kurser

På våra kurser lär man sig alltid något nytt och träffar nya vänner. Det går utmärkt att gå kurserna flera gånger då årstiderna skiftar och ett år på gården ser olika ut på våren och på hösten.

  • Begränsat antal platser vid varje kurs
  • Kursen kan komma att ställas in om det är för få (färre än 4 alt 5) anmälda två veckor innan kursstart.
  • Åldersgränsen för barn gäller från fyllda år eller fyller under kursens gång
  •  Du behöver vara medlem vid kursstart (310 kr/år), mer info fås vid anmälan

Vi erbjuder följande kurser på Ersboda 4H-gård:

Djurskötarkurs – Den här kursen passar dig som tycker om djur och vill lära dig mer. Tillsammans lär vi oss att sköta om alla djur som bor på gården. Vi får pröva på att göra i ordning stallet och ta hand om alla djur. Bland annat går vi på promenad med fåren, testar bära en höna och borstar hästar. Vi kommer även att pyssla och leka.. Max 10 deltagare

Mini 4H – Mini-4H är riktat till våra allra yngsta medlemmar, mellan 4-6 år. Tillsammans ägnar vi oss åt stallskötsel, smådjursmys, ponnyridning, pyssel och mycket mer. Barnens önskemål kommer vi självklart att ta hänsyn till. Max 6 deltagare.

Hästskötarkurs –  inga förkunskaper krävs. Vi lär oss om hästskötsel och hästhantering, kursen är både praktisk och teoretisk. Det här är en jättebra kurs för bland annat dig som vill börja på ridskola. Vi lär oss bland annat vad hästens borstar heter samt vilken som används till vad, hur man sätter på en grimma samt binder upp en häst på säkert sätt och några av hästens viktigaste kroppsdelar. Vi tränar på hur man leder en häst, lär oss om hästraser och hästens tecken och färger. Vi lär oss sadla och tränsa alternativt sela. Vi provar även på att rida eller tömköra. Max 6 deltagare.

Kaninkurs - från 7 år. Syftet med kursen är att barn som ska skaffa kanin, är intresserade av kaniner eller kanske redan har kanin ska få en bra grund i vad det innebär att ha en egen kanin. Efter kursens slut ska deltagaren kunna sköta en kanin med stöd från förälder eller annan vuxen. Max 4 deltagare.

Miniledarkurs - För dig som fyllt 10 år och tidigare deltagit i djurskötarkurs. Miniledarkursen är förberedande för dig som vill bli ungdomsledare på gården. Nästa miniledarkurs startar hösten 2020.

Tömkörningskurs - från 12 år, även vuxna. Vi övar oss att sela och lär oss grunderna i tömkörning. Max 6 deltagare.

Körkurs -  För dig som gått tömkörningskursen. Vi lär oss sela, spänna för en vagn och köra häst och vagn. Vi lär oss grunder och säkerhet kring körning.

Gårdshäng –  på Ersboda kan liknas vid en fritidsgård där barnen kommer de dagar de vill och kan. De skriver in sig vid ankomst till gården, och checkar ut sig vid hemgång. De kan komma och gå hem själva om vi kommit överens om detta i förväg.

En eftermiddag i veckan är det öppet för vad man vill göra, hjälpa till med gårdssysslor, pyssla, ibland bakar vi, bara hänga och ta det lugnt i klubbhuset, mm bara fantasin sätter gränser. Det kommer alltid att finnas en vuxen på plats som tar ansvar för barnen och inspirerar till aktiviteter dock är tanken att det skall vara fritt att göra det man själv önskar. Vill man sitta inne hos fåren och läsa en bok eller bygga en koja med några kompisar i skogen så är det öppet för det. Barnen ges stor frihet under ansvar.

barn-pa-4h-gard-i-sverige