Vad är 4H?

4H är en internationell ungdomsorganisation med bred verksamhet inom allt från odling och djur till idrott och teater.

När 4H började i USA för 1902 sedan handlade det om att utbilda ungdomen för att klara sin vardag, alltså höll man kurser i hushållning, djurskötsel, odling m.m.

Fortfarande kretsar vår verksamhet kring Odling & Djur, Skog & Natur, Hushåll & Kultur, även om tonen idag är en helt annan.

Nu lägger vi vikt vid att skapa en aktiv fritid för barn och ungdom, där ledarna själva är ungdomar och där man hela tiden jobbar nära naturen. Här i Halland har vi lokala klubbar där vi spelar volleyboll, bakar paj, sköter om djur, går i skogen, odlar morötter, spelar teater, åker på läger och mycket mera. I 4H jobbar vi efter mottot att:

LÄRA GENOM ATT GÖRA


4H i världen

4H finns idag i ett 80-tal länder. I de gamla brittiska imperieländerna går det under benämningen Young Farmers. För de europeiska länderna finns samarbetsorganisationen ”European Committee for Young Farmer’s and 4H Clubs”. Världsnätverket Global 4H Network finns också och har som mål att stärka samhälle och värld genom positiv ungdomsutveckling.

För det nordiska samarbetet finns samarbetsorganisationen NSU (Nordisk Samorganisation för Ungdomsarbete). I dess regi arrangeras t.ex. nordiska läger, ungdomsstämma, lantungdomskonferenser m.m.

Utbyggnaden av 4H pågår ännu. Genom insatser från Sveriges 4H har en 4H-organisation etablerats i Tunisien.

4Hs vision:


4H:s vision är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden.

De fyra H:na:


HUVUD – för kunskap

HJÄRTA – för medkänsla

HAND – för färdighet

HÄLSA – för ett sunt levnadssätt

Stättareds 4H-klubb

Styrelsen för Stättareds 4H-klubb ansvarar för den dagliga driften på gården, men det finns också aktiviteter för barn och ungdom i Stättareds 4H-klubb.

Hallands Länsförbund av 4H

I Sverige är Halland ett av de största 4H-länen. Vi har många klubbar, aktiviteter och medlemmar. I Halland finns 37 olika klubbar. Titta in på sidan:

Riksförbundet Sveriges 4H

Här hittar du det mesta som är värt att veta om 4H.