Om 4H

 

Vad är 4H?

4H är en partipolitisk och religiöst obunden internationell ungdomsorganisation med bred verksamhet inom allt från odling och djur till idrott och teater.

Huvud

Huvud är det första av de fyra H:na och är sinnesbilden för kunskap.

Hjärta

Slår man upp ordet hjärta i en uppslagsbok står bland annat ”förmåga för medkänsla” . Medkänsla för alla människor är något som är viktigt att ha med sig i livet. Lika viktigt är också medkänsla och respekt för djur och natur.

Hand

4H:s motto är ”lära genom att göra ” . Med detta vill 4H göra lärandet till en lek och väcka nyfikenhet att söka mer kunskap ur huvudets H.

Hälsa

Med hälsans H är tanken att vi alla ska leva sunt och naturligt.

I Sverige finns flera ca 300 4H klubbar spridda över hela landet, varav ca 30 st är gårdar med djur. På Riksförbundet Sveriges 4H´s hemsida kan du läsa mer om 4H´s historia, verksamhetsplaner, visioner samt hitta andra klubbar och gårdar i landet!

klöver

Sveriges 4H har sedan början av 1970-talet haft 4H-gården som en unik verksamhetsform. 4H-gården skall efterlikna en svensk bondgård med självhushåll. De djur som hålls bör vara av svenska lantraser och de växter som odlas skall vara de arter som finns på svenska gårdar.

4H ska erbjuda aktiv verksamhet och får enligt 4H:s riktlinjer inte likna en djurpark. Ett av 4H´s viktigaste mål är att alla på gården ska ta aktiv del i alla de sysslor som förekommer. Barn och ungdomar får på så sätt tidigt lära sig ta ansvar och den enskildes personlighetsutveckling främjas i enlighet med vårt motto; ”att lära genom att göra”.

Varje 4H drivs i föreningsform som en egen enhet, med ansvar hos den lokala 4H-klubben. Gårdarnas verksamhet är baserad på ideellt engagemang.