Djuren på Riddersviks 4H

Hästar

Riddersviks 4H har 2 st hästar på gården, de heter Taz och Dunder. Taz är av rasen norsk fjordhäst (även kallad fjording) och Dunder är en Shetlandsponny ( eller ”Shettis”). De är två snälla killar som gillar att bli ompysslade av barnen på kurser och läger.

Fjordhästen kommer ursprungligen från Norge och är en mångsiding ras som kan användas i allt från dressyr till jordbruk. Shetlandsponnyn är en av de minsta hästraserna och kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland. De är båda härdiga raser som tål väder och vind året om, då de får en tjock vinterpäls under vinterhalvåret.

Får

På gården bor det 3st får, de heter Ella, Cajsa och Dorotea och är värmländska skogsfår.

Värmländska skogsfår är en svensk lantras och kan vara alla möjliga färger. Tackorna kan väga mellan 45-85kg och Baggarna mellan 50-90kg. Fåren är ute året om och tål alla väder med sin tjocka fina ull som skydd.

 

Grisar

Grisarna på gården heter Herr Nilsson och Lillebror och är minigrisar. Grisarna är riktiga livsnjutare och älskar att ligga och sola, böka i jorden och prata med besökare på gården. På vintern tycker de däremot att det är alldeles för kallt och visar knappt trynet utanför sitt hus.

Höns

4 Hönor och en tupp av rasen gotlandshöns har nu flyttat in på gården, ännu är de lite blyga då de inte är så gamla men de blir modigare för varje dag. Tuppen heter Tom och Hönsen heter Fredrika, Ellie, Annika och Pernilla.

Kaniner

Kaninerna heter farbror melker, Eskil, Elliot, Elis, Elle och Ecco. Elle och Ecco är vädurskorsningar,. Mellerudskaninen är en svensk lantras och kan vara antingen svart-vit eller albino i färgen och väger ca 3-3.5kg. Mellerudskaninen är tillsammans med Gotlandskaninen de enda svenska lantrasera av kanin.

Katter

Katterna Sessan och Tigris är våra två stallkatter, de är syskon och ser väldigt lika ut.