Gotlandskanin

Gotlandskaninen har en kort och blank päls med tät underull. Färgen varierar starkt och i en kull kan det finnas lika många färger och mönster som det finns ungar. Ögonen är oftast bruna, men blå förekommer också. Gotlandskaninen är en rörlig och finlemmad ras med ganska muskulös bakkropp. Huvudet har en smal nos och hos hanen är kinderna kraftigt rundade. Öronen är tunna, upprättstående och spetsiga snarare än rundade i formen.

Till temperamentet är gotlandskaninen livlig och nyfiken och visar ofta stort intresse för sin omgivning.

Vikt: 2 – 4 kg

Gotlandskaninen är en rest av den gamla svenska lantraskaninen. På 1970-talet uppmärksammades att den fanns kvar i ett mindre antal besättningar på Gotland, och gavs då namnet gotlandskanin.

Våra Gotlandskaniner

Placeholder

- Mynta -
Född: 2021

Placeholder

- Salvia -
Född: 2021

Placeholder

- Timjan -
Född: 2021

Placeholder

- Snödroppe-
Född: 2021

Placeholder

- Snöstorm -
Född: 2021

jamt

Mellerudskanin

Mellerudskaninen är en lugn och snäll kanin av medelstorlek med kort päls och stående öron.Idag är mellerudskaninerna svartvita djur med holländsk teckning, där halva djuret är svart och halva vitt, eller albino. Tidigare tros fler färgställningar ha förekommit, men idag finns bara svartvita djur kvar.

Det är en lugn och snäll kanin som lämpar sig utmärkt som sällskapsdjur.

Vikt: 3 – 3,5 kg

Mellerudskaninen är tillsammans med gotlandskaninen våra enda lantraskaniner. Till storlek och form påminner de om varandra, men mellerudskaninen har ett lugnare temperament.

Ursprungligen har mellerudskaninen fungerat som husbehovsdjur med flera användningsområden. De hölls främst för köttet men en del djur fungerade även som sällskapsdjur.

Rasen verkar trots stark inavel ha klarat sig utan inavelsrelaterade problem.

Mellerudskaninen ”återfanns” 2001 i Dalsland hos en som familj hållit rasen sedan 1937.

Våra Mellerudskaniner

Placeholder

- Alladdin -
Född: 2021

Placeholder

- Abbe -
Född: 2021

kanin