Bra att veta inför ditt besök!

Vad roligt att du funderar på att besöka oss på Stättareds 4H-gård. Innan besöket kan det vara bra att känna till lite saker. Skulle det uppstå frågor är du välkommen att kontakta oss. Du kan självklart också fråga vår personal på gården när du är på plats om du undrar över något.

När man ska besöka en gård med djur finns det en del saker att tänka på, för din och djurens hälsa. Vår gård har öppet hela året och varje dag tar vi emot besökare. Friska djur är en förutsättning för att 4H-gårdar ska fungera, alla gårdar har egna regler för vad som gäller just där men generellt gäller det att tvätta händerna både före och efter kontakt med djuren och inte åka mellan olika gårdar med djur utan att byta kläder och skor.

Nedan kan ni se en film gjort i samarbete med Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Filmen riktar sig till alla åldrar och skildrar på ett enkelt sätt vikten av hygien samt hur man visar hänsyn och respekt till djuren som bor på gården.

Se gärna filmen med dina barn, förskoleklassen eller skolklassen inför ert besök på gården.

Mata inte djuren

När man är på en 4H-gård är det viktigt att man som besökare inte matar djuren. Gårdens personal ger djuren den mat de behöver. En del djur kan vara känsliga för mat eller godis de inte är vana vid och kan då bli sjuka.

Vill du och ditt barn vara med och mata djuren? 

Boka vårt Lilla Djurskötarpaketet

Gå in till djuren – fråga alltid personal!

Vill du komma djuren närmare? På Stättareds 4H-gård får man om inget annat anges gå in och hälsa på kaninerna i de stora utehägnet. För övriga djur är det generellt inte tillåtet att gå in. Under en del perioder på året har vi besökshägn hos några av djuren. Då är det anslaget vid djurens hage när och hur det är tillåtet att gå in.

Vill du att ditt barn ska komma närmare djuren rekommenderar vi att ditt barn går någon av våra kurser.

Alltid en risk!

Det är viktigt att veta att det är på egen risk man går in till djuren, även om personal tillåter. Våra djur är aldrig elaka, men de kan bli rädda eller skrämda och i dessa situationer kan en olycka lätt ske.

Var alltid försiktig vid stängsel. Anta alltid att stängseltrådar kan leda el– tala därför om för barnen att man aldrig ska röra sådana.

Tänk även på att de gamla stengärdsgårdarna inte är en lämplig lekplats då stenar lätt lossnar. Det är inte heller tillåtet att vistas på loftet eller i verkstäderna.

Vägen som går genom gården är en genomfartsväg. Håll därför uppsikt över barnen då de är på eller i närheten av vägen.

Fler språk

Filmen finns översatt till flera språk.

Här kan du ladda ner mer Information om smittskydd och hygien