Om organisationen 4H

4H är en internationell ideell ungdomsorganisation som finns representerad i fler än 80 länder. Organisationen riktar sig främst till barn och ungdomar i åldrarna 6-25 år, men personer i alla åldrar kan vara medlemmar.

4H bildades i USA 1902. Syftet med verksamheten var att lära barn och ungdomar om jordbruk, praktiskt arbete och skapande av hemkultur. I Sverige fanns motsvarigheten JUF (Jordbrukare Ungdomens Förbund) från 1918 innan vi antog 4H-konceptet 1924.

De fyra H:na i organisationens namn står för Huvud (kunskap), Hjärta (medkänsla), Hand (färdighet) och Hälsa (ett sunt levnadssätt). I organisationens logotyp som du kan se här intill finns de fyra H:na representerade av en fyrklöver.

4H-organisationens vision – som också är vår målsättning i Kungshaga 4H-klubb – är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden. Visionen ska uppnås genom att i samspel med människor och natur upptäcka deras rika värden och mångfald. I detta är varje art och individ en viktig del av helheten utan att vara mer värd än någon annan. 

I Kungshaga 4H-klubb strävar vi efter att våra medlemmar ska tillägna sig kunskaper om djur och natur genom praktisk inlärning enligt 4H:s motto ”Lära genom att göra”.

Kungshaga 4H-klubb ingår i den så kallade Malmö-kretsen som är en del av Skånes Länsförbund för Sveriges 4H. Den högsta instansen i Sveriges 4H-organisation är Riksförbundet. Av Kungshaga 4H-klubbs medlemsavgift 450 kronor går en del av summan till Länsförbundet och ytterligare en del till Riksförbundet. Som medlem i Kungshaga 4H-klubb har du rätt att delta i alla aktiviteter som ordnas genom organisationen, till exempel läger och ungdomsledarutbildningar. Som aktiv 4H-medlem kan du som är 18-30 även ansöka om att delta i 4H:s International 4H Youth Exchange och åka utomlands som IFYE.

Skånes Länsförbund av Sveriges 4H

Råby 2154

242 92 HÖRBY

041-51 45 50

4hexp@skanes4h.se

 

Riksförbundet Sveriges 4H

Box 2012

641 02 Katrineholm

Telefon: 0150-503 80

E-post: info@4h.se

Som 4H-medlem kan du även få åka utomlands som de här glada tjejerna har gjort!