Om klubbens djur
Alla djur som ingår i Kungshaga 4H-klubb är barnvänliga och hanterbara för att våra medlemmar tryggt ska kunna sköta om och umgås med djuren. Många av djuren har vi fått till skänks av skolor och personer som av olika anledningar inte har kunnat behålla dem.
För de barn som är djurintresserade men lider av pälsallergi har vi även valt att ha reptiler i klubbens djurutbud.
Här kan du läsa korta presentationer om våra djur:
Getter
Getter är mångsidiga och intelligenta djur som har använts av människor i tusentals år för mjölk, kött, ull och som sällskapsdjur. Getter är kända för sin nyfikenhet och intelligens. De kan öppna grindar och lösa problem för att nå mat.
Skötsel
Getter behöver ett torrt och dragfritt skydd för att ta skydd från regn, snö och extrem värme.Starka och säkra stängsel är viktiga eftersom getter är skickliga på att rymma. Hagen rengörs varje dag.
Utfodring
Getter är betesdjur och behöver tillgång till gräs och hö. De är selektiva betare och föredrar buskar och löv framför gräs. De behöver tillgång till friskt vatten.
Kul att veta
Getter är jättebra på att klättra och hoppa. Getter är idisslare, vilket betyder att de tuggar och sväljer maten för att sedan rapa upp den och tugga den igen. Getter har precis som kor fyra magar och kan bli ca. 15 år gamla.
miniGrisar
Svenska minigrisar är kända för att vara intelligenta, nyfikna och sociala. De kan vara mycket tillgivna och knyta starka band till sina skötare. De kan även tränas i att utföra trick på kommando.
Skötsel
Grishus och hage mockas varje dag. De behöver regelbunden motion, borstas gärna och klövarna måste ses om.
Utfodring
Minigrisar behöver ett grisfoder för minigrisar. De kan även äta frukt och grönsaker.
Kul att veta
Minigrisars näsa kallas tryne som är bra att gräva med när de letar efter rötter, maskar och sniglar. Grisen kan med hjälp av sitt luktsinne hitta mat som ligger en halv meter ner i jorden. Minigrisar kan bli 18 år gamla.
Åsna & Shetlandsponny
Åsnan härstammar från vildåsnan, som lever i norra Afrika. Åsnor är intelligenta och kan vara envisa, men de är också mycket lojala och tillgivna. De är sociala djur och trivs bäst i sällskap med andra åsnor eller hästdjur. Shetlandsponnyn är en av de minsta, men också en av de starkaste hästraserna i förhållande till sin storlek. Den får inte överstiga 107 cm i mankhöjd. Shetlandsponnyn härstammar från Shetlandsöarna utanför Skottland.
Skötsel
Hage och vindskjul mockas varje dag. Åsnan och ponnyn behöver regelbunden borstning och hovvård. De behöver även regelbunden motion.
Utfodring
Åsnan och ponnyn betar gräs och äter hö samt behöver tillgång till friskt vatten.
Kul att veta
Åsnor har ett fantastiskt bra minne och kan komma ihåg någon det mött för 25 år sedan. Åsnor kan bli så gamla som 40 år. Shetlandsponnyn är en mycket skicklig simmare och kan bli 40 år gammal men 30 år är vanligare.
Majssnok
Majssnoken är en populär art av icke-giftig snok som är inhemsk i Nordamerika. En vuxen majssnok blir vanligtvis mellan 1,2 och 1,8 meter lång, men vissa individer kan bli längre.
Skötsel
Terrariet städas regelbundet. Värme och UVB-belysning är viktigt samt tillgång till rent vatten att dricka och bada i.
Utfodring
Majssnoken matas var fjärde vecka med tinade frysta möss.
Kul att veta
Majssnoken har mycket bra hörsel och kan leva upp till 20 år eller längre.
Kaniner
Dvärgkaniner har sitt ursprung i Europa där de utvecklades genom selektiv avel. Dvärgkaniner är sällskapliga och njuter av att umgås med människor och andra kaniner. De är intelligenta, behöver stimuleras och kan tränas att utföra enkla trick.
Skötsel
Kaningården rengörs dagligen för att förhindra lukt och sjukdomar. Använd strömaterial som hö, halm eller strö i kaninhuset. Kaninens tänder växer kontinuerligt och behöver slitas ner genom att tugga på hö. Kaniner behöver regelbunden borstning, särskilt under fällningstider, för att förhindra tovor och hårbollar.
Utfodring
Hö ska alltid finnas tillgängligt och utgör huvuddelen av deras diet. En varierad blandning av blad kompletterar kosten och uppskattas av kaninerna. Rent och färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt.
Kul att veta
Kaniner behöver äta små mängder mat under hela dagen. Kaniner äter dessutom sitt eget bajs som innehåller viktiga näringsämnen och vitaminer. Kaniner blir ca. 12 år gamla.
Sköldpadda
Rysk stäppsköldpadda är inhemsk i Centralasien. Den trivs i torra, öppna stäpper och ökenområden där det finns rikligt med sand och jord att gräva i.
Skötsel
Terrariet städas regelbundet. Värme och UVB-belysning är viktigt samt tillgång till rent vatten att dricka och bada i.
Utfodring
Stäppskölpaddan är strikt växtätare och bör ha en diet som består av en mängd olika bladgrönsaker, gräs och ätbara ogräs.
Kul att veta
Steppsköldpaddan kan gå i vinterdvala och sova upp till nio månader. Den lever länge kan bli 40 – 50 år.
Alpackor
Alpackorna tillhör Kungshaga Gård och får endast besökas i sällskap av en handledare.
Alpackan är ett tamdjur som tillhör kamelfamiljen och är känd för sin mjuka och värdefulla ull. Alpackan härstammar från Sydamerika, främst Peru. Alpackor är lugna och sociala djur som trivs bäst i flock. De kommunicerar med mjuka hummande ljud. De är intelligenta och nyfikna, och kan lära sig enkla kommandon och rutiner.
Utfodring
De är gräsätare och deras diet består huvudsakligen av gräs, hö och ibland kompletterande foder. Det är viktigt att de har tillgång till rent vatten.
Skötsel
Vindskjul och hage mockas. Regelbunden och försiktig interaktion med människor tränas. Undvik plötsliga rörelser och höga ljud som kan skrämma dem. Alpackor kan tränas att gå i koppel.
Kul att veta
Alpackor spottas faktiskt inte utan kräks. De kan kasta upp sitt maginnehåll om de blir irriterade på andra alpackor. En alpacka kan bli 25 år gammal.
Höns
Skånsk Blommehöna är en gammal svensk lantras som ursprungligen hölls på små gårdar i Skåne. Den är känd för sin unika fjäderdräkt och sin anpassningsförmåga till det svenska klimatet.
Skötsel
Hönshuset rengörs regelbundet för att förhindra sjukdomar och lukt. Ägg samlas indagligen för att hålla reden rena och för att förhindra att hönsen börjar ruva.
Utfodring
Hönsfoder sprids ut på marken eller i hönshuset vintertid
Kul att veta
Tuppen spanar och varnar hönorna om det dyker upp någon fara. Tuppen har sporrar på baksidan av foten som den använder för att skydda sig och hönorna. Hönorna börjar lägga ägg när de är 20 veckor gamla. Det tar 24 timmar för hönan att lägga ett ägg och de ruvar på äggen i 21 dagar innan kycklingarna kläcks. Höns kan bli så gamla som 15 år.