Valerio från Italien är volontär på gården

 

Volontären Valerio från Italien har hittat till 4H-gården i Växjö. Här kommer han att vara en värdefull resurs i arbetet med djuren och medlemmarna. 

Valerio är 20 år och kommer från byn Bizzarone utanför Como i norra Italien. Efter gymnasiet ville han tillbringa ett år utomlands för att komma underfund med vad han ska ägna framtiden åt. Han sökte volontärsjobb genom Erasmus+ som är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott i Europa och ger fyra miljoner européer möjlighet att studera, praktisera eller jobba som volontärer utomlands. Erasmus+ betalar Valerios uppehälle medan Globala Kronoberg, en organisation som hjälper verksamheter att ta emot en volontär från ett annat land, tar hand om allt det praktiska som lokala transporter, svenskundervisning, med mera. De har också ordnat boende för Valerio i Växjö, där han bor med andra volontärer.

Varför blev det Sverige och 4H?

– Jag gillar svenska språket, hur det låter, och vill lära mig tala det. I Italien sjunger jag mycket och är intresserad av nordisk musik, speciellt svenska låtar. Sen lockas jag av naturen och klimatet här, jag gillar kalla vintrar, säger Valerio.

Han gillar också djur och barn, därför var valet lätt när han fick några alternativa platser att välja på i Växjö.

Nu ska Valerio börja med att lära sig sköta djuren på gården. Där han växte upp fanns höns och kaniner men han har ingen mer erfarenhet av djur, förutom två katter han har hemma.

  • Efterhand kommer han kunna göra alla sysslor på gården och blir en resurs på våra aktiviteter med våra medlemmar. Detta ger oss möjlighet att ordna aktiviteter nästan varje dag, speciellt då vi kommer att ta emot ytterligare en volontär lite längre fram, säger Sofia Lindwall Ek, gårdsföreståndare på Växjö 4H-gård.
Valerio

Valerio