Projekt

För att kunna genomföra vår verksamhet och förverkliga våra medlemmars idéer och intressen, är vi beroende av projektmedel. Dessa medel är avgörande för att finansiera våra aktiviteter, utbildningar och evenemang. Genom att söka och erhålla bidrag kan vi kontinuerligt erbjuda en bred och dynamisk verksamhet som speglar våra medlemmars önskemål och behov.

De projekt vi genomför utgår från de intresseområden vi ser bland våra medlemmar och besökare, samt de målgrupper vi strävar mot att nå. Genom att inkludera olika perspektiv får vi insikter som speglar både befintliga och potentiella målgrupper, och ger dem möjlighet att vara delaktiga i planering och genomförande av projekten. På så sätt skapar vi inte bara meningsfulla aktiviteter utan också en stark känsla av gemenskap och ansvarstagande.

Genom att driva vår verksamhet på detta sätt säkerställer vi att 4H fortsätter att vara en plats där unga får växa, utvecklas och förverkliga sina idéer. Vi är stolta över att vara en organisation som bygger på samarbete, engagemang och viljan att skapa en bättre framtid tillsammans.

KRETSLOPPSSKOLAN PÅ HJUL

Projektet syftade till att utveckla 4H:s koncept med kretsloppsbesök för att tillgängliggöra det för barn och unga i förskola och skola på landsbygden. Detta genom att vi investerade i en mobil matvagn som kunde besöka skolor, förskolor och föreningar på landsbygden i Uppsala län. Under projektet genomfördes besök med matvagnen, vilket inkluderade kretsloppsbesök på förskolor och skolor, studiebesök för förskolebarn hos lokala lantbrukare, samt deltagande vid eventdagar på landsbygden. 

Parallellt med detta kompletterades det praktiska lärandet genom framtagandet av ett nytt pedagogiskt material, för att kunna erbjuda de barn och unga som tagit del av besöken en fördjupad inlärning om mat, miljö och kretslopp genom målgruppsanpassade interaktiva metoder. 

Inom projektet planterades även fruktträd på 4H-gården i Gränby samt hos frivilliga lokala lantbrukare. Träden planterades dels i klimatkompenserande syfte för de utsläpp som skett genom den uppsökande verksamheten i projektet, samt dels i en pedagogisk aspekt för att bidra till ett större och långsiktigt engagemang kring odling, klimatmedvetenhet och lokalt lärande. Träden skapade möjligheter för lokala lantbrukare att utveckla sin verksamhet och på så sätt skapa stora värden på lång sikt. 

Projektet kombinerade lokal och global hållbarhet genom att knyta ihop naturliga kretslopp och engagera barn och unga i bygdernas utveckling.

  • VI NÅDDE 419 BARN PÅ LANDSBYGDEN
    genom verksamheten som bedrevs i projektet.

 

  • 34 BESÖK GENOMFÖRDES
    med matvagnen, i form av kretsloppsbesök, studiebesök och besök på eventdagar.

 

  • ETT NYTT PEDAGOGISKT MATERIAL
    togs fram, i form av ett häfte, som alla deltagande barn kan tilldelas i samband med kretsloppsbesöken för att fördjupa sitt lärande om hållbarhet och miljö.

 

  • 52 VÄXTER PLANTERADES
    innefattande 35 träd, 7 klätterväxter och 10 buskar, för att minska vårt klimatavtryck i projektet.

 

Vill du höra mer om projektet, dess resultat och lärdomar?
Kontakta projektledare Fanny Fjällrud. Kontaktuppgifter hittar du via knappen nedan.

Ledarutbildning

Vi genomförde en ledarutbildning med fokus på inkludering, särskilt inriktad på temat funktionsvariationer. Under utbildningen deltog ledare och ideella i en serie utbildningspass som syftade till att stärka vår kompetens och förståelse för inkludering i verksamheten. En av höjdpunkterna var en inspirationsföreläsning av Pär Johansson; grundare av Glada Hudik-teatern. Pär delade med sig av sina erfarenheter och insikter kring sitt arbete, och gav oss värdefulla verktyg och perspektiv att ta med oss i vårt fortsatta arbete. Utbildningen gav oss inte bara kunskap och inspiration, utan också en stärkt gemenskap och ett gemensamt engagemang för att göra 4H till en ännu mer inkluderande plats för alla.

Kostnadsfria aktiviteter

I det här projektet erbjöd vi kostnadsfria aktiviteter på 4H-gårdarna i Gränby och Årsta under sommarlovet. Syftet med projektet var att göra vår verksamhet tillgänglig för fler, oavsett ekonomiska förutsättningar. Genom att erbjuda drop-in-aktiviteter utan krav på föranmälan, medlemskap eller betalning, kunde vi välkomna nya målgrupper som fick delta på egna villkor. Resultatet blev en fantastisk sommar där närmre 2 000 deltagare tog del av våra aktiviteter, vilket bidrog till att fler barn och unga fick en meningsfull fritid under sitt sommarlov. Vi är stolta över att ha kunnat erbjuda en trygg och inspirerande arena för barn och unga, där de får möjlighet att lära sig nya saker i en miljö fri från prestation. Tack, Dina Försäkringar Mitt.