En del 4H-klubbar har även djur och kallas då 4H-gård.
Vad är en 4H-gård?
En 4H-gård är en lantgård i miniformat. Verksamheten på gårdarna är bred och kan bland annat vara att barn och ungdomar tar hand om gården på dagläger på loven, lär sig mer om våra djur, ponnyridning, odling, café, gårdsdagar med marknad där det t.ex. säljs ägg från gårdens höns, m.m.
Det varierar lite från gård till gård, så se gärna hur det ser ut på din närmaste 4H-gård!
Hitta din närmaste 4H-gård här.
Att besöka en 4H-gård är gratis och kommer alltid att vara det. Sveriges 4H har sedan början av 1970-talet haft 4H-gården som en unik verksamhetsform. 4H vill med hjälp av gårdarna lära barn om djur och natur och detta görs i 4H: motto “Lära genom att göra”
4H:s samhällsuppdrag är att sprida kunskap om hur vi räddar utrotningshotade svenska lantrasdjur (se nedan), hur vi kan ha god självhushållning, hur naturens kretslopp fungerar och att uppmuntra barn och ungdomar att utvecklas till engagerade, ansvarstagande och välmående människor med respekt för omvärlden. 4H-gårdarna över hela Sverige är en av organisationens viktigaste plattformar för detta.
Lantraser och genbank
Sveriges 4H-gårdar arbetar aktivt för att bevara svenska lantraser som i många fall är på väg att utrotas och är därför håller många gårdar genbanksbesättningar. På många av våra gårdar finner ni exempelvis ryafår, mellerudskaniner, linderödssvin och öländska dvärghöns. Om ni är nyfikna på dem olika djuren ute på gårdarna får ni gärna kika på deras hemsidor eller komma på besök och hälsa på dem.