Kvarka hos häst – gården isolerad

Datum: 2021-02-10

Det har nu gått 12 dagar sedan vi upptäckte symptom på kvarka hos en nyanländ ponny (vilket senare genom provtagning konstaterades vara precis det).
Ponnyn i fråga mår fortsatt bra, har inte haft feber/snuva/hosta. Den andra ponnyn som blev isolerad ihop med den smittade individen, är fortsatt symptomfri. Ingen annan häst på anläggningen har heller uppvisat symptom på kvarka.
Vi hoppas med andra ord att det fortsätter såhär!
Kvarka skapar givetvis oro hos många hästmänniskor, och rykten sprids dessvärre fort. Några av dessa rykten kan vi ta död på direkt genom att bekräfta att INGEN häst från oss har lämnat gården och besökt någon annan ridanläggning. Vi är isolerade och tar situationen på största allvar.
Den smittade ponnyn är som sagt nyligen anländ från Irland och har inte heller rest hit med någon av de stora hästtransportörerna i Sverige.
Vid frågor och funderingar nås vi på info@robacks4H.se.

Datum: 2021-02-04

Provsvaren visade att det är kvarka. Den drabbade hästen mår fortsatt ganska bra, har inte feber eller hosta. Hästen som är isolerad tillsammans med den sjuka individen är fortsatt symptomfri. Ingen fler av gårdens hästar har heller uppvisat symptom.
Isoleringen fortgår precis som tidigare. Vi återkommer med information om någon fler häst insjuknar.
Vid frågor kontakta styrelsen genom info@robacks4H.se.

Datum: 2021-01-29

Vi har en nyanländ ponny som uppvisat symptom (varbölder mellan ganascherna) som kan tyda på den smittsamma hästsjukdomen kvarka. Ponnyn har inte hosta, snor eller feber. Distriktsveterinärerna har varit hos oss idag och tagit prover, svar på dessa väntas komma under vecka 5.

Den drabbade ponnyn och ytterligare en ponny som varit i närkontakt med denna står isolerade i vår sjukavdelning tills dess.

Anläggningen är tills vidare stängd för besökande hästar, och inga hästar får heller lämna gården.

VERKSAMHETEN PÅGÅR SOM VANLIGT: Lektionsverksamheten/barngrupperna genomförs precis som vanligt, ingen av hästarna som går med i ridskoleverksamheten har uppvisat några symptom. Vi återkommer genast med information om läget skulle förändras på den fronten, men i dagsläget är det inte aktuellt att ställa in några lektioner.

INSTRUKTIONER FÖR ATT FÖRHINDRA SMITTSPRIDNING:

Före ni åker till annat stall, efter att ha besökt oss, behöver ni:

* Duscha

* Tvätta kläderna i 60 grader/byta kläder

* Desinficera skor, ridhjälm, ridspö, mobiltelefon m.m. med exempelvis Virkon

Kvarka kan inte smitta människor, utan drabbar bara hästar.

MER INFORMATION OM VAD KVARKA ÄR:

https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/kvarka-hos-hast-streptococcus-equi/

FRÅGOR/KONTAKT:

Vi vet att det blir många frågor när något sådant här händer, och vi är tacksamma om frågorna ställs direkt till oss för att undvika vidare spekulationer. Kontakt sker via e-mail till info@robacks4H.se. Tack på förhand!

Stopp
kVARKA
Skriven av Röbäcks 4H-gård,

  Inlagd i kategori: Okategoriserade