Vad är ett riksläger?

Sveriges 4H:s riksläger är ett årligt återkommande arrangemang som arrangeras av olika länsförbund inom 4H. I år arrangeras lägret av Skaraborg läns 4H och Jönköping läns 4H, förra året arrangerades det i Skåne och nästa år kommer det att arrangeras av Gottland.

Man åker på riksläger tillsammans med sin länstrupp. En länstrupp består av dig och andra 4H:are som är medlemmar inom samma län.

Varje länstrupp har en eller flera länsledare. Till dessa kan man vända sig om man som deltagare har några frågor innan eller under lägret. Länsledarnas uppgift är att:

  • Vara informationslänk mellan arrangörer och länstruppen
  • Samordna det egna länet/gruppen under t.ex. busstransporter, informationsmöten m.m.
  • Se till att göra medlemskontroll på deltagare i länstruppen
  • Organisera länets lägerområde samt lägertruppens deltagande i lägrets aktiviteter

Under läget bor man i tält tillsammans med sin länstrupp. Många län har tillgång till militärtält som deltagarna sover tillsammans i. Om man hellre vill sova i ett eget tält går även det bra.

 

För att få delta på ett riksläger måste man vara medlem i en 4H-klubb. Om man inte är medlem i en 4H-klubb sedan innan är det väldigt enkelt att bli det. Hör av er till 4Hs riksförbund, https://www.4h.se/om-4h/kontakta-4h/ för vidare hjälp med att bli medlem.

För att få vara med på ett riksläger måste man även betala en deltagaravgift. I avgiften ingår frukost, lunch och middag varje dag. Alla aktiviteter ingår i deltagaravgiften och även transport till/från dessa. Det som inte ingår i avgiften är resa till/från Tranås innan/efter lägret, samt vissa aktiviteter under aktivitetsdagen som är belagda med en extra avgift. Självklart finns även kostnadsfria alternativ att välja på under aktivitetsdagen.

Rikslägret är fullspäckat med programpunkter hela veckan. Många av programpunkterna är tradition på riksläger, så som volleybollturnering, 4H-kamp, talangjakt och udda idrottsgren. Under veckan tävlar länstrupperna mot varandra i olika grenar som utgör lägertoppen. Den länstrupp som samlat på sig flest poäng under veckan vinner lägertoppen och vinnaren kommer att presenteras sista kvällen under avslutningen.

Under veckan kommer det även vara finnas programpunkter som inte ingår i lägertoppen, till exempel invigning, våffelkväll och mixtävlingar. Mer om programmet finns att läsa på under fliken Program.

Det kommer alltid att finnas funktionärer och sjukvårdare på plats. Det kommer även att finnas en vaktkur som är bemannad dygnet runt så att deltagarna alltid har någon att vända sig till.