Lägertema “Epok”

En epok är känd som en typ av tidsperiod i vår världshistoria.

Det kan vara järnåldern, bronsåldern och sprida sig så långt tillbaka så som till dinosauriernas tid. Vi som planerar RIX 17 har valt detta tema då själv lägerplatsen är belagt precis bredvid en Vikingagrav, och man kan ju se Vikingatiden som en tidsepok!

Så nu vill vi ge ER möjligheten att visa upp vad som var speciellt med ert län, vilken tidsepok har varit den bäst hos er? Men varför just bara tänka bakåt i tiden…, det finns inget som säger att framtiden inte är en epok, dock en oskriven sådan… Kanske en möjlighet att visa vart ert län är om 30 – 40 år!

Här har ni möjligheten att visa upp ert län, dåtida eller framtida epok! Vi ser fram emot att se var fantasin bär!

Program

Program hittar du nedan (Klickar du på programmet, kan du ladda ner en pdf för utskrift). Under programmet hittar du information om aktivitetsdagen och lägertoppen.

ProgramRix17

Aktivitetsdagen

Besök Skånes Djurpark. Djurparken är världens största djurpark med nordiska djur. Den håller endast vilda djurarter som lever eller har levt vilt i Norden, däribland vildsvin, älg, björn, gråsäl, lodjur, järv samt tama djur av gamla nordiska lantraser. Totalt har djurparken ca 70 olika arter. Här kan man lätt spendera en heldag och njuta av både djuren och de fina miljöerna inne i parken.

Antal platser: 30 st

Skånes Djurpark kommer att kosta dig som deltagare 100 kr.

Äspinge Paintball, eller som man säger som en rutinerad paintball spelare “Ett bra sätt att träffa nya vänner” He.. he..

Ta möjlighet att testa denna annorlund sport, utmana dina vänner och se ifall du och ditt lag blir mästarna på spelplanen! Att spela paintball har blivit en populär och vanlig utflykt på aktivitetsdagen på ett RIX läger. Har du inte testat det än så borde du ta din chans att göra det! Skulle du vilja spela paintball så måste ett formulär fyllas i, detta formulär kommer man få när man anmäler sig till den aktivitet i separat mail. Ni kommer att spela aktivt i 3 timmar och bli handleda av en instruktör på plats.

Antal platser: 28 st.

Att spela paintball på Äspinge kommer att kosta dig som deltagare följande:

 • Under 18 år, 290 kr då ingår kläder, skyddsmask, markör, och 500 boll
 • Över 18 år, 390 kr då ingår kläder, skyddsmask, markör, och 500 boll

På plats kommer man kunna köpa fler bollar om det skulle behövas, då kommer det kosta 50 kr för 100 boll.

Gör ett besök på Dalby Stenbrott, Dalbys (även kallat Knivsåsens) omtalade stenbrott har på senare år blivit ett smultronställe för asfaltsdjungelns jäktade stadsbor som njuter av naturens dramatiska skönhet och vackra fågelkvitter. Här kan du bada och plocka bär, vandra på Skåneleden och njuta av en av Skånes mest vackra natur.

Antal platser: 20 st.

Dalby Stenbrott är en gratis aktivitet.

Vad passar bättre än att åka och bada och bowla i Hörby. På badet finns det vattenrutschkana, hoppbassäng, hetvattenkälla och en 25-meters bassäng.  Helt enkelt en massa möjligheter! Eller varför inte utmana dina kompisar i några parti bowling, hur många strike eller spärr kan du få? Dessa två aktiviteter kan man kombinera.

Det finns även shuffleboard i bowlinghallen!

Antal platser: 20 st.

Bada och Bowling är en gratis aktivitet

Besök en äkta skånsk 4H gård! Ta möjligheten att åka och besöka en 4H gårds verksamhet i Skåne. Se hur vi jobbar med verksamheten, få inspiration till din egen verksamhet och kanske dela med dig av något som är bra med just din 4H-verksamhet!

Efter besöket på 4H-gården kommer ni att sammanstråla med Empoira och Malmö gänget.

Antal platser: 30 st.

Besöka en 4H gård är en gratis aktivitet.

För alla shoppingglada deltagare så är detta ett måste, ta möjligheten att åka till Malmö stad och Nordens största shopping center Emporia! Här finns 230 butiker att springa runt i och en massa restauranger och fik att titta in. Tänk bara på att inte handla för mycket, det kanske inte finns plats för allt i era tält

Antal platser: 20 st.

Emporia och Malmö är en gratis aktivitet.

I epokernas känsla så kommer vi erbjuda er att åka till Fotevikens Museum, men detta är inget vanligt museum! Här finns inga glasmontrar, inga filmsalonger eller beskrivande skyltar, detta är ett levande museum! Här kommer ni få en guidad tur i vikingarnas värld. Här lever folk som dem gjorde under vikingatiden, utan teknologi och i liknande byggnader som dem hade för 1000 år sedan. Så varför inte ta möjligheten och titta in detta?

Antal deltagare är minst 20 och max 30 st. för att aktiviteten ska genomföras.

Att besöka Fotevikens vikingamuseum är en gratis aktivitet.

Visst ni att delar av filmen Ronja Rövardotter spelades in i Skåne? I denna dubbelutflykt har ni möjlighet att besöka Tykarpsgrottan där just några scener spelades in, här kommer man få följa med på en guidad tur ner i grottan och skåda delar där denna underbara film spelades in.:) Efter detta så åker man vidare för inget annat än Alpackatrekking, jupp ni läste rätt! Man kommer helt enkelt att få en alpacka tilldelad sig som man ska få gå ut och gå med i den Skånska skogsmiljön, Mäktigt va?

Antal platser: 30 st.

Tykarpsgrottan och Alpackatrekking är en gratis aktivitet.

Lägertoppen

4H-kampen är en kunskapstävling. Tävlingen består av en teoretisk och en praktisk del. Tävlingen utförs på klubb och länsnivå och riksfinalen avgörs på rikslägret. Den teoretiska delens frågor är av allmänbildande karaktär med inslag av föreningskunskap. Den praktiska delen är en samarbetsövning som bedöms av en jury. Ett län får totalt ha två lag. Ett som tävlar i äldre (18år och äldre), och ett som tävlar i yngre (17år och yngre) klass. Ett lag består av 3-5 deltagare.

Under denna tävling kommer ni att få lära känna den skånska idyllen Hörby både innan och utan. Det är mixad lag som gäller med gamla och unga från norr till söder. Tillsammans ska ni ta er runt i byn och tävla på olika stationer och lära känna lokalbefolkningen. Tävla, klura och filura för att ta er i mål.

Volleybollen kom till Sverige genom bl.a. 4H-verksamheten som lärde sig sporten på internationella läger och tog med sig den till Sverige. Sporten har sedan dess varit en tradition på 4H:s Riksläger och många andra 4H-arrangemang och spelas självklart även på Rix17! Varje län får ha ett yngre lag (17år och yngre) och ett äldre lag (18år och äldre). Ett lag består av max 10 spelare dock endast 6 spelare på planen i taget, var av minst 2 killar och 2 tjejer.

I denna gren skall två lag från varje län delta, ett yngre (17år och yngre) och ett äldre (18år och äldre). Lag på 3-5 personer visa upp en ”demonstration” för 2-3 domare och publik. Vi ser gärna att ni kopplar er demonstration till länets tema! Laget skall förbereda en 7 minuter lång presentation av hur man gör någonting. I presentationen kan man både berätta med ord och visa med rekvisita eller sin egen kropp hur man gör något och vad man ska tänka på när man gör det. Det blir ofta tydligare och ger ofta högre poäng om man har med sig planscher där man skrivit upp stödord. Efter laget är färdiga med sin demonstration skall laget vara beredda på att svara på frågor kring ämnet. Här kan ni se hur bedömningsområdena poängsätts:

 • Presentation: 5p Län, klubb, namn & annat.
 • Klädsel: 5p Prydlig, ändamålsenlig & annat.
 • Genomförande: 25p Arbetsplan (ett väl planerat logiskt upplägg), god ordning på arbetsplatsen/alla saker på plats, planscher/utställning (utseende och användning) & sammanfattning (poängtering av det viktigaste och mest givande).
 • Kunskap: 20p Praktiska kunskaper & teoretiska kunskaper.
 • Omdöme: 40p God hållning och kontakt med publiken, klart och tydligt tal, överskådlighet (är ämnet anpassat för visning?), alla medverkande var aktiva, positiva, intresserade och kunniga, tillfälle ges för frågor som besvaras på ett bra sätt, förberedelse och tidsanpassning (hur väl är förberedelserna gjorda) & totaltid.
 • Övrigt: 5p

Under lägrets början kommer varje län att få bygga en portalöppning) till sitt lägerområde. Gärna med koppling till länstemat. Bästa design och genomförande bedöms på lägret av en jury utsedd av lägerledningen.

I udda idrottsgren tävlar ni länsvis. Udda idrottsgren är som det låter en udda och annorlunda idrottsgren. Här får länen ställa upp med ett yngre lag (17år och yngre) och ett äldre lag (18år och äldre).

En talang framförs av varje länstrupp och kan innehålla sång, teater, dans eller annat spex och skall vara 10 minuter med marginal på +/- 2 minuter.

Tips för att få höga poäng:

 • Talangen håller sig inom tidsramen
 • Talangen är kopplad till länets egna tema
 • Talangen har en röd tråd.

4H-andan handlar om att vara positiv och sprida en så trevlig stämning som möjligt under lägerveckan. Poängen bedöms utifrån:

 • Gemenskap – Alla ska får vara med och känna sig välkomna
 • Hitta på roliga saker – kanske en aktivitet eller bjuder på sig själva under öppen scen
 • Hjälpa funktionärer och andra deltagare – till exempel hjälpa till att städa i cafétältet eller hjälpa till att fylla andra läns volleybollag
 • Följ regler – till exempel att röka på anvisad plats eller att inte skräpa ner
 • Föregå med gott exempel – att vara trevlig och bemöta andra som man själv vill bli bemött